Nederland, een land vol racisme!?Het is al jaren stilzwijgend aan de gang, maar pas voor drie jaar, elk jaar weer het gesprek van de dag. De zwarte pieten discussie, we worden er dagelijks mee geconfronteerd op de televisie, de radio en social media, iedereen heeft er wel een mening over. Ik kan niet ontkennen dat het mij bezig houdt.


Deze week zaten Fatima Faid, gemeenteraadslid van de Haagse Stadspartij, en journaliste Clarice Gargard aan tafel bij Humberto in zijn programma RTL late night. Zij geven hun mening over filmpje die is gemaakt, waarin het hoofd van Sylvana Simons op walgelijke foto's is gephotoshopt. Zoals vele van jullie weten, maakt Sylvana zich hard om zwarte piet uit het sinterklaas beeld te krijgen. Ze noemt zwarte piet racistisch, en ziet de knecht van sinterklaas als een weerspiegeling van de slavenrij waar Nederland zich vuil aan maakte. Het filmpje is een tegenreactie.

Ik ben niet voor of tegen zwarte piet, maar vind het jammer dat deze discussie, die door vele volwassenen wordt gevoerd, zo'n grote impact krijgt op het sinterklaas feest. Ik deel de mening van deze gasten van RTL late night over het filmpje die gemaakt is. Ik vind het afschuwelijk dat er mensen zijn die op deze manier hun mening ter gehoren willen brengen.

Waarom zouden wij mensen moeten bedreigen om een mening? Zouden we dan niet elke dag alleen maar bezig zijn met het bedreigen van mensen? Dat veel mensen het niet eens zijn met de mening dat zwarte piet weg moet, kan ik mij goed voorstellen, ook ik ken de traditie. Maar doodsbedreigingen gaan toch wel erg ver, voor een feest wat bedoelt is voor kinderen, en een feest dat staat voor liefde en goedheid. Wat mij frappeert is dat het bijna een standaard wordt.

Waar ik zelf van schrik en dat komt eveneens weer naar voren in het programma van Humberto. Is dat vaak gezegd wordt dat Nederland een land van racisme en discriminatie is. Ik ken het gevoel gediscrimineerd te worden, en ik snap dat de tegen reacties van de meningen van anti-zwarte piet, erg racistisch kunnen zijn, maar om een heel land hiervan te beschuldigen? Ik ben geboren in Nederland en net zoals vele blij dat wij een multicultureel land zijn, en open staan voor deze culturen. Wij als land staan open voor het geloof, de tradities van ander culturen en handelen hier ook naar. Wij hebben gelukkig geen variant van de kkk of soortgelijke bewegingen. Is ons land racistisch? of zijn sommige personen racistisch? Zorgt Nederland dat personen van andere culturen geen baan kunnen krijgen? niet uit eten mogen, niet in delen van ons land mogen wonen? Doet iedereen aan discriminatie of alleen een kleine minderheid? Er is nog geen onderzoek naar gedaan helaas, maar uit mijn bevindingen is het een kleine minderheid die niet openstaat voor een andere cultuur.

Ik ben niet voor of tegen zwartepiet, maar waar ik voor ben is eerlijkheid en waar ik tegen ben is afgunst. De geschiedenis van Nederland kent slavernij, echter waren wij over het algemeen meer de vervoerders van de slaven dan dat onze voorouders slavendrijvers waren. Daarbij was sinterklaas een man die slaven vrijkocht, deze mensen werden zijn volgers en hielpen hem als dank. Ik hoop dat de discussie over het sinterklaasfeest snel over gaat, en dat we eindelijk is gaan kijken naar wat kinderen willen. Het blijft tenslotte een kinderfeest. Laten we naar de toekomst kijken en niet stil blijven staan bij het (verre) verleden.


Ik hoor graag jullie mening over dit onderwerp en natuurlijk zijn tips en trucs altijd welkom!