×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Nee, ik moet iets doen

Nee, ik moet iets doen


Ik was bezig met een opdracht en merkte hoe snel ik was afgeleid. Nee - hoe graag ik mezelf liet afleiden. Ik had van alles te doen, maar niet hetgeen waar ik mee bezig moest zijn.
Uitstellen doe ik wel vaker en soms word ik bloednerveus van mezelf: waarom kan ik het niet anders doen? Het mooie droombeeld van een hard werkende vrouw, die een mooie agenda heeft, alles op een rijtje en ook nog vrije tijd.
Vandaag typte ik het voor het eerst in bij Google en vond een artikel dat me naar liet voelen, maar tegelijkertijd hoop bood.

Foto: AnnieGor Pinterest

Het eerste wat ik las in het onderzoek Zes typen uitstellers en hun achtergrondvan Marjan Ossebaard en

Sary van den Heuvel, was het volgende: "uitstelgedrag is aangeleerd". Mijn interesse was gewekt. Ik las gauw verder en hoe meer ik las, hoe meer ik mezelf herkende, des te vervelender, spijtiger ging ik mezelf voelen, schuldiger misschien ook.

Er wordt direct verteld over de negatieve gevoelens die uitstellen kan opwekken. Ook wordt snel duidelijk gemaakt dat het uitstellen toch iets op moet leveren - anders zouden we het niet als gunstiger beschouwen, zouden we niet hoeven of willen uitstellen. Ter illustratie: als ik er niets uithaal om in de winter in een ijskoud meer te duiken, zou ik ook niet door die kou, pijn en ongemakkelijkheid heen gaan. Maar sommige mensen vinden dat spannend, leuk en gezond en dus doorgaan zei wel die lijdensweg.

Ossebaard en Van den Heuvel introduceren de verschillende typen uitstellers. De perfectionist, de overwerker, de dromer, de uitdager, de adrenalinezoeker en de piekeraar. Zodra ik de verschillende namen tot mij nam, wist ik dat ik een dromer ben.  

De Dromer

De Dromer zit veelal meer in zijn gedachtenwereld, tussen dromen en fantasieën in, dan in concrete plannen en handelen. Na een mooi idee, onderneemt de Dromer geen actie - en daar gaat het mis.

Dit type uitsteller heeft een soort hang naar een romantisch wereldbeeld: een wereld waarin alles altijd wel weer op zijn pootjes terecht komt én waarin het belangrijk is om vooral te genieten, en niet teveel te moeten doen. Positieve kanten aan deze instelling zijn de rust en de levenskracht. De rust heeft een kalmerende werken, waardoor haasten niet in zijn woordenboek staat. Daarnaast staat achter elke droom en elke fantasie een diepe hartstocht. Een verlangen naar een ultiem doel, bijvoorbeeld iets wat de Dromer eigenlijk wil worden.

Wij weten allebei dat uitstellen juist tot enorm veel stress en gehaast leidt. Daar heeft ook een dromer last van, zeker als hij doorslaat in het relativeren van de soms nodige haast. De negatieve gevoelens zijn echter ook te bevechten. Door voorzichtige aanpassingen in denken en handelen lijkt het makkelijk om de levenswijze aan te passen. Zo stellen Ossebaar en Van den Heuvel dat het werkt om concreter te denken (wie, wat, waar, hoe) en om het verschil tussen droom en doel harder te maken. In dit artikel van Lifehacking.nl worden er alledaagsere tips gegeven. Bijvoorbeeld: dingen die gedaan moeten worden en minder dan een paar minuten duren, kun je het best direct doen. Daar win je tijd mee en je maakt je patroon al anders - je stelt niet meer alles uit. Een handige tip voor alle uitstellers.

Moeilijk

Ik vond het artikel confronterend en ik zat direct met een knoop in mijn maag. Toch lijkt het mij geen onzin en word ik ook wel enthousiast: ik zie een oplossing! Natuurlijk zal het moeilijk zijn om een manier van leven in één keer om te gooien, maar ik wil het wel heel graag. Met kleine stapjes ga ik het eerst proberen en dan kijk ik over een tijdje even terug en kan ik zien hoe ver die kleine stapjes mij al gebracht hebben.

Wil je meer informatie of wil je weten welk type uitsteller jij bent? Kijk dan even hier.

Foto: Sofia Castillo Pinterest
Yoors World
veel succes met je ' ontdekkingstocht'!
04-06-2017 10:46
04-06-2017 10:46 • 1 reactie • Reageer
Bonjour
Dankjewel!! Wow en ook voor de waardering!
04-06-2017 14:18
04-06-2017 14:18 • Reageer