×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Waarom zijn mensen zo gevoelig voor moeten?

Waarom zijn mensen zo gevoelig voor moeten?


Ik merk het de laatste tijd steeds meer. Mensen gaan gelijk in de stijgers als je het woordje MOETEN gebruikt. Vooral mensen tussen de dertig en de vijftig vallen hierover. Bij de jeugd en de ouderen onder ons valt het mij niet zo op. Die gaan daar relaxter mee om. Ik weet niet wat er op zo n moment dan in iemand omgaat.Waarschijnlijk ligt er iets aan ten grondslag waardoor het woordje MOETEN op het verkeerde moment binnenkomt. "Ik MOET helemaal niets" of "ik ben jouw loopjongen niet" wordt er dan aan de andere kant geroepen. Sterker nog, ze weigeren vervolgens ook nog maar iets voor je te doen.

Voelen deze mensen zich aangevallen, vernederd, gekleineerd, beledigd of ervaren zij een gevoel van onzekerheid en minderwaardigheid zodra een zin het woordje MOETEN bevat.
Ik heb er voor zover ik weet niet zoveel last van. Ik MOET iets of ik MOET iets niet. Als in een zin aan mij gericht het woordje MOETEN staat dan zijn er een aantal praktische vragen die onmiddellijk bij mij naar boven komen: - kan ik het of kan ik het niet- wil ik het of wil ik het niet- komt het gelegen of juist niet- ben ik de aangewezen persoon voor datgene wat ik MOET doen- past datgene wat ik MOET wel bij mij. Als een van bovenstaande niet op mij van toepassing is waardoor MOETEN op dat moment niet kan dan zal ik dat ook in die vorm aan de ander adresseren.

Mijn bewuste keuze voor dat moment op een assertieve manier kenbaar maken.

Of ze mij met u of jij aanspreken, gebiedend of via allerlei omwegen, ik kan daar niet wakker van liggen. Ik heb het hier niet over brutaal zijn want dat is weer een ander verhaal maar soms zijn er situaties dat MOETEN iets sneller en makkelijker in de zin past dan nadenken over enige andere beleefdheidsvorm die bij iemand zou kunnen passen. Want ook dat kan weer een probleem opleveren. Wat de een als beleefd ervaart is voor de ander weer overdreven en afstandelijk.

Zucht, communicatie is toch een lastig iets ....

Mijn ego wordt in ieder geval op geen enkele manier door MOETEN aangetast. Ik kan mij nog een vriendje herinneren die al ging stuiteren als ik op zijn weg naar de keuken vanuit de woonkamer riep "neem gelijk even wat te drinken mee". Wie dacht ik wel niet wie ik was. Hij was mijn knecht niet en als ik niet "alsjeblieft" en "zou je misschien willen" of iets dergelijks gebruikte dan maakte hij daar de grootste ophef over terwijl ik het probleem niet zag. Ik MOEST het snel roepen voordat hij weer terug kwam anders was het te laat en dat was dus weer praktisch gezien niet handig :-). Omgekeerd gebeurde dit trouwens wel wat dan weer grappig is natuurlijk. Dit valt mij trouwens ook op.

Mensen die defensief zijn bij het woordje MOETEN gebruiken het zelf ook te pas en te onpas.

Ze proberen het dan wel vaak te verzachten door er onmiddellijk aan toe te voegen dat natuurlijk niets MOET. Maar de zin op zich is door hen dan toch ook al gezegd. Waar komt dit dan eigenlijk vandaan dat de een enorm veel moeite heeft met het woord MOETEN en de ander totaal niet?Komt het misschien omdat we in deze maatschappij al zoveel MOETEN? Niet alleen van anderen maar vooral ook van onszelf. Stress zal ongetwijfeld een belangrijke rol spelen en of iemand op dat moment lekker in zijn vel zit ongetwijfeld ook. Of zou het toch alles met het alter EGO te maken hebben :-)

Ik zou het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat. Misschien herken je dit wel of heb je hier zelf ook moeite mee. En vooral hoe ga jij hier mee om. Deel het vooral hieronder zodat wij van elkaar kunnen leren maar het MOET natuurlijk niet :-)


Ben je nieuw hier en vind je het ook leuk om beloond te worden om te bloggen? Klik dan rechtsboven op aanmelden 
Rudi
Leuk geschreven blog, Brigitte. Ik weet niet of ik stijger als men mij iets vraagt met 'moeten' erbij, het ligt eraan wie het vraagt denk ik. Alhoewel we in het leven veel 'moeten', denk maar gewoon aan onze job die we 'moeten' goed doen, op tijd alles klaar 'moeten' hebben enz. Wij Vlamingen, denk ik, zeggen of vragen eerder 'wil je', dat werkt natuurlijk iets beter dan 'je moet' want de connotatie met gezag en moeten ligt heel dichtbij. :-)
17-12-2016 20:25
17-12-2016 20:25 • Reageer
Forever FeelGood
Leuke blog. Ik moet
17-12-2016 19:40
17-12-2016 19:40 • Reageer
Henkjan de Krijger
Ik vind dat in het woord 'moeten' altijd de onmacht van het werkelijk realiseren zit. Let maar eens op hoe vaak politici zegen: We zouden dit moeten of dat moeten. Maar een echte oplossing hoe dat dan te realiseren komt er nooit achteraan..
17-12-2016 10:42
17-12-2016 10:42 • 1 reactie • Reageer
Brigitte
hmmm interessant. Ik zal daar eens op letten. Als ik naar mezelf kijk dan merk ik dat ik moeten gebruik als ik iets moet doen wat ik niet leuk vind. Als ik zeg ik zou moeten dan is dat a) ik heb er geen zin in en b) er volgt dan waarschijnlijk geen actie op...zou dit dan de reden zijn waarom er zo weinig uit mijn handen komt :-)...hmmm
17-12-2016 10:48
17-12-2016 10:48 • 1 reactie • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Omdat het niet moet en geheel vrijwillig is reageer ik. Zeker omdat de toon van je verzoek ook lieflijk is. Je blog is er één om over na te denken.
17-12-2016 09:42
17-12-2016 09:42 • 1 reactie • Reageer
Brigitte
dank je wel
17-12-2016 10:36
17-12-2016 10:36 • Reageer
Ilona
Moeten is idd geen fijn woord. Ik moet niets, moeten voelt als dwang. En ik reageer soms vanuit het gevoel maar luister dan vercolgens niet goed wat er echt gezegd wordt. Ik probeer ook wel vaak een ander woord te vinden voor moeten. Bijv: Weet je wat jij zou moeten doen, kan ook anders gezegd worden: Weet je wat je ook zou kunnen proberen ;) Het blijft wel strugglen dat ene woordje... ;) Goeie blog hoor
17-12-2016 09:39
17-12-2016 09:39 • 1 reactie • Reageer
Brigitte
Ik moet zeggen (haha) dat ik er ook wel vaak over nadenk als ik moeten eruit wil floepen omdat ik weet dat er veel mensen zijn die hierover vallen en dan probeer ik de zin ook anders te formuleren maar ik het blijft voor mij wel een gedoe dat ene woordje idd. Dank voor jouw inbreng en compliment
17-12-2016 10:40
17-12-2016 10:40 • 1 reactie • Reageer
Xandra
Interessante blog dit!
17-12-2016 09:33
17-12-2016 09:33 • 1 reactie • Reageer
Brigitte
dank je
17-12-2016 10:38
17-12-2016 10:38 • Reageer
#waar is de bohemian rhapsody trailer in lego te bekijken
Waar is de bohemian rhapsody trailer in lego te bekijken?
maartenvc
Waar is de bohemian rhapsody trailer in lego te bekijken?
06-11-2018 19:13