×

Yoors


exit_to_app Inloggen

240
camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
Een grote tuin verwaarloosd snel.

Een grote tuin verwaarloosd snel.


Wat moet ik met mijn tuin?

Zoals ik eerder in een blog vertelde heb ik een enorm grote tuin. Met enorm bedoel ik ook enorm, zeker voor een huurhuis in een gewone (maar oude) woonwijk. Dat vraagt om onderhoud. Nu zit ik mij te bedenken wat ik met zo’n joekel van een tuin moet. Ik heb mij voorgenomen om nu eerst maar eens de voortuin aan te pakken. Dit begint toch echt op een halve wildernis te lijken en ik wil al jaren een leuke voortuin maken. Dus ben ik nu maar eens begonnen om één helft leeg te gaan maken.

Toch maar eens serieus aan de slag.

Dat leegmaken is nog wel de grootste uitdaging. Het gras staat kniehoog, de struiken zijn dor en hoog, de bloemen moeten er uit en het is gewoon veel. Daarnaast moet ik ook nog rekening houden met wanneer de containers geleegd worden en mijn zoon die niet in de voortuin kan zijn omdat er geen poortje in de voortuin zit. Ook ligt er nog een klein laagje grind in de tuin en daaronder ligt antiworteldoek. Een grote klus dus en een hoop afval.

Niet alles mag.

Omdat deze woningen gemeentelijk monumentaal erfgoed zijn moeten wij ons aan bepaalde regels houden. Zo mag de kleur van de kozijnen aan de buitenkant nooit veranderen en zijn bij het onderhoud van de kozijnen afgelopen winter weer dezelfde verfkleuren gebruikt als die er al opzaten. Ook zijn er regels aan de voortuin. De buxushaag moet blijven staan en wordt onderhouden door de woonstichting. Ook het pad van de stoep naar de voordeur mag niet veranderd worden. Verder mogen we zelf de tuin inrichten naar wat we leuk vinden.

Beetje bij beetje knap ik het wel op.

Mijn plan voor mijn tuin is nu dus eerst de ene helft leeghalen en daar een mooie heidetuin van te maken en de andere kant moet een rotstuin worden. Voor beide kanten geld dus leeghalen die tuin. Gelukkig wordt elke week de GFT container geleegd en aangezien ik er twee heb werkt dat dus een stukje sneller. Nu nog zorgen dat ik de juist planten vind en genoeg tijd heb om achter elkaar een keer die tuin vol te zetten. Hoewel helemaal vol zal wel niet gaan omdat je zowel zomerheide als winter heide hebt. Beide wil ik in de tuin.

Goed plannen.

Om nu alleen heide in de voortuin te planten vind ik niet leuk. Dus neem ik het middenpad als scheidslijn en er komt aan de andere kant een rotstuin. Maar dat gaat mij nooit zo snel lukken. Om alles alleen te doen is een hoop werk. Met geduld en tijd zal ik een heel eind komen. Ik kan denk ik ook niet zomaar de heide planten. Ik heb gelezen dat de bodem wat zuurder moet zijn dan bij een gewone tuin dus dat wordt zwaar spitten. Niet erg ik ben overdags (en 's avonds) thuis en heb er eigenlijk de tijd voor. Wanneer het klaar zal zijn weet ik nog niet. Wel heb ik gelezen dat het slim is om september de heide te gaan planten dus ik heb nog genoeg tijd om de planten uit te gaan zoeken en de bodem klaar te krijgen.