Een grote tuin verwaarloosd snel.

Een grote tuin verwaarloosd snel.


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Wat moet ik met mijn tuin?

Zoals ik eerder in een blog vertelde heb ik een enorm grote tuin. Met enorm bedoel ik ook enorm, zeker voor een huurhuis in een gewone (maar oude) woonwijk. Dat vraagt om onderhoud. Nu zit ik mij te bedenken wat ik met zo’n joekel van een tuin moet. Ik heb mij voorgenomen om nu eerst maar eens de voortuin aan te pakken. Dit begint toch echt op een halve wildernis te lijken en ik wil al jaren een leuke voortuin maken. Dus ben ik nu maar eens begonnen om één helft leeg te gaan maken.

Toch maar eens serieus aan de slag.

Dat leegmaken is nog wel de grootste uitdaging. Het gras staat kniehoog, de struiken zijn dor en hoog, de bloemen moeten er uit en het is gewoon veel. Daarnaast moet ik ook nog rekening houden met wanneer de containers geleegd worden en mijn zoon die niet in de voortuin kan zijn omdat er geen poortje in de voortuin zit. Ook ligt er nog een klein laagje grind in de tuin en daaronder ligt antiworteldoek. Een grote klus dus en een hoop afval.

Niet alles mag.

Omdat deze woningen gemeentelijk monumentaal erfgoed zijn moeten wij ons aan bepaalde regels houden. Zo mag de kleur van de kozijnen aan de buitenkant nooit veranderen en zijn bij het onderhoud van de kozijnen afgelopen winter weer dezelfde verfkleuren gebruikt als die er al opzaten. Ook zijn er regels aan de voortuin. De buxushaag moet blijven staan en wordt onderhouden door de woonstichting. Ook het pad van de stoep naar de voordeur mag niet veranderd worden. Verder mogen we zelf de tuin inrichten naar wat we leuk vinden.

Beetje bij beetje knap ik het wel op.

Mijn plan voor mijn tuin is nu dus eerst de ene helft leeghalen en daar een mooie heidetuin van te maken en de andere kant moet een rotstuin worden. Voor beide kanten geld dus leeghalen die tuin. Gelukkig wordt elke week de GFT container geleegd en aangezien ik er twee heb werkt dat dus een stukje sneller. Nu nog zorgen dat ik de juist planten vind en genoeg tijd heb om achter elkaar een keer die tuin vol te zetten. Hoewel helemaal vol zal wel niet gaan omdat je zowel zomerheide als winter heide hebt. Beide wil ik in de tuin.

Goed plannen.

Om nu alleen heide in de voortuin te planten vind ik niet leuk. Dus neem ik het middenpad als scheidslijn en er komt aan de andere kant een rotstuin. Maar dat gaat mij nooit zo snel lukken. Om alles alleen te doen is een hoop werk. Met geduld en tijd zal ik een heel eind komen. Ik kan denk ik ook niet zomaar de heide planten. Ik heb gelezen dat de bodem wat zuurder moet zijn dan bij een gewone tuin dus dat wordt zwaar spitten. Niet erg ik ben overdags (en 's avonds) thuis en heb er eigenlijk de tijd voor. Wanneer het klaar zal zijn weet ik nog niet. Wel heb ik gelezen dat het slim is om september de heide te gaan planten dus ik heb nog genoeg tijd om de planten uit te gaan zoeken en de bodem klaar te krijgen.Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (11 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Mijn voortuin is me momenteel ook een doorn in het oog en ooit wordt die weer mooi! Doe het inderdaad stap voor stap en het lijkt me ook wel mooi als je inderdaad 2 delen maakt. Super fijn dat je kliko elke week geleegd wordt, ook hier is het maar 1 keer per 14 dagen helaas. 
| 07:42 |
Ik zal binnenkort een paar foto's plaatsen hoe de tuin er nu uitziet en dus hoe deze is ingedeeld. Dan wordt het een beetje duidelijker. Denk ik. Ik denk wel eens ach als men er problemen mee heeft komen ze maar een handje helpen hoor. Mijn tuin, mijn tijd en mijn manier. Tenzij er hulp aangeboden wordt 😉
| 09:20 |
Precies, het is jouw tuin en alles in jouw tempo! Zeker foto's van voor en na maken, dat is voor jezelf ook leuk om terug te kijken haha
| 09:23 |
of juist niet.....😳😖In ieder geval niet om terug te kijken..... Ik ga straks weer aan de gang want morgen worden de bakken weer geleegd. Aan de andere kant dus ik kan de vuilniswagen niet in de gaten houden. Daarom moeten ze al vroeg aan de kant van de weg staan.
| 09:28 |
Maak er maar een meerjarenplan van, dan kan het alleen meevallen :-)
| 12:30 |
Dat gaat ook gebeuren. Zeker als ik ook de achtertuin onderhanden wil nemen hahaha. Komt wel goed.
| 12:32 |
Wat een geluk dat bij jullie de container iedere week geleegd wordt.  Hier is het om de week. 
| 16:36 |
Dat is het zeker. Het komt ook door de route en de plek waar ik woon. Had ik iets verderop in de straat gewoond weet ik niet of het ook zo geweest zou zijn.
| 16:39 |
Een mooi project én een stevige klus!
| 19:46 |
alles bij elkaar denk ik wel een meer jaren plan 😉
| 19:53 |
Wat een mooi project! 
| 19:06 |
😃 Ja dat denk ik wel. Rustig aan en als alles kaal is zorgen dat de wilde planten niet weer de overhand gaan krijgen.😉
| 19:38 |
'....enorm, zeker voor een huurhuis in een gewone (maar oude) woonwijk.' :
wat voor oppervlakte moet ik me daarbij voorstellen?
Je bent iig lekker bezig.
| 18:31 |
Dan zou ik het eens een keer moeten opmeten. Is overigens wel handig om te weten hoeveel ik nodig heb van het een en ander. In een van mijn eerdere blogs (een lot uit de loterij) staat een foto van de achtertuin en de voortuin is ongeveer de helft. De schutting op die foto is de achterkant van mijn achtertuin tuin.
| 18:42 |
Zo te zien (geschatte afstand tussen schutting en achtergevel) is het idd een grote tuin; zeker naar Nederlandse normen. Lekker!
| 19:03 |
Iedereen die voor het eerst onze achtertuin ziet is ook verbaasd. Alleen dat onderhoud......
| 19:39 |
Leuk om te lezen, ik hoop op nog een vervolg en misschien een foto van voor en na ?
| 16:37 |
Ik doe mijn best. Ik zal moeten kijken wanneer ik het beste een heide tuin kan gaan beplanten. Dan komt er zeker een vervolg. Zomer en winter heide hebben als ik het goed begrepen heb een verschillende planttijd.
| 17:00 |
Lekker buiten bezig is fijn met dit weer, niet te hard van stapel lopen, daar is het te warm voor. 
| 14:56 |
Vandaag valt het wel mee. Ik kan sowieso niet te lang buiten bezig zijn als mijn zoon thuis is. De kans dat hij "in 7 sloten tegelijk loopt" is wel degelijk aanwezig 😉. Ik ken mijzelf dus ik weet wanneer ik even rustig aan moet doen. Dat komt dus wel goed. Dank je wel voor je zorgzaamheid.
| 15:58 |
😊
| 18:20 |
Interessant om te lezen.
| 12:42 |
😀 Ik hoop dat het resultaat over een paar maandjes er mag zijn.
| 12:54 |
lekker bezig! Iedere dag een stukje. Komt best goed.
| 12:12 |
Zeker weten. Ik kan toch niet harder dan de containers geleegd worden.
| 12:13 |
dat is bij ons iedere week. Terwijl de grijze en de plastic container maar 1x per 3 weken geleegd worden.
| 12:40 |
Bij ons is in principe alles 1x in 3 weken maar omdat de GFT container aan de ene week aan de ene straat opgehaald wordt en de andere week aan de andere straat (en ik woon op een gunstige hoek zodat ik makkelijk bij beide straten kan) kan ik ze elke week legen.
| 12:53 |
Dat is zeker een klus voor jou. Je zou het programma binnenste/buiten eens kunnen verzoeken of ze langs willen komen. Je moet dan wel op tv willen komen. 
| 11:01 |
Ik zou het niet zo erg vinden om op tv te komen maar ik wil mijn zoon niet op tv. Het zou een optie zijn maar de achtertuin moet ook nog en die is veel groter. Om alles in 1x te doen is gewoon te duur denk ik. Dan ook nog het puntje wat er allemaal gespeeld heeft het afgelopen jaar. Ik weet het niet. Beetje lastig.
Het geeft wel veel voldoening om zelf die tuin kaal te krijgen. Dat kan geen kwaad om daar al zelf aan te beginnen 😉.
| 11:11 |
Je kan zeggen dat je zoon niet in beeld mag, ook de foto's moeten vaag worden gemaakt. Doen ze, heb ik weleens gezien. 
Dat wat je hebt meegemaakt is inderdaad een lastige punt. 
De tuin leeghalen is de eerste stap. 
Je kan overigens een budget opgeven bij dat programma. Dan komt de aardige tuinman met eventueel hulp. Je moet altijd wel zelf meehelpen. 
| 11:22 |
Ik zag dat het startbedrag €500,00 is. Ik wil ook de achtertuin nog opknappen en die is nog groter dan de voortuin. Ik geef dat bedrag ( en wellicht wat meer) dan liever uit aan de achtertuin dan de voortuin.  Ik vind wel dat binnenstebuiten wat leuker en meer integer dan een tuin verbouwing van Rob. Daar pakken zo ook gelijk het interieur bij geloof ik.
| 12:09 |
Denk erover na. Het is een optie in ieder geval. Binnenstebuiten vind ik ook leuker en integer inderdaad. Martin Stuger doet het echt heel leuk en toch ook gereserveerd. Dat andere zie ik nooit. 
Het zou ook heel leuk zijn als je er dan een reportage voor Yoors kan maken. 
| 12:46 |
haha nou dat duurt nog wel even hoor. Eerst de voortuin netjes, aan beide kanten en daarna ga ik eens nadenken over de achtertuin. Bij de achtertuin ga ik denk ik wel hulp inschakelen want die in zo enorm groot, zeker voor mij alleen.
| 12:50 |
Nou dan houd ik je niet langer op. 😁 Succes met de voortuin. 

De achtertuin kan wachten. 
| 13:04 |
je houd mij niet op 😉. Het was een hele goede tip. Ik wil alleen dat geld en die hulp voor de achtertuin uitsparen. Het gaat wel goed komen met de voortuin. Even goed inlezen en uitzoeken. Dank je wel.
| 13:25 |
Okiedokie. Graag gedaan. 
Succes in ieder geval!! 
| 13:40 |
Dank je wel, gaat goed komen!
| 13:42 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
Dier, Tuin & Natuur
Kooikersplas Houten
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen