×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Ik heb geen rijbewijs.


Heb je geen rijbewijs?

Ja jullie lezen het goed. Ik heb geen rijbewijs. Waarom niet? Nou heel simpel. Laat mij een rijbewijs halen en je krijgt gegarandeerd meer ongelukken op de weg. Ik ben er ooit (lees 22 jaar gelden) wel mee begonnen maar ik moest toen een keuze maken tussen een grote reis of mijn rijbewijs.

Reizen of rijden?

Ik was net 18 en ik begon, samen met mijn vader, met rijlessen. Mijn vader was al even bezig en ik dacht van laat ik het proberen. Het gaat mij vast wel lukken. Er was alleen één probleempje, ik had een afwijking naar 1 kant. Of dit door mijn vergroeide polsen kwam of door iets anders weet ik niet maar echt lekker ging het niet. Op een bepaald moment moest ik een keuze maken. We hadden namelijk dat jaar een familie reünie in Canada en het was of Canada of mijn rijbewijs. Ik koos dus voor Canada. Ook om de familie weer te zien en omdat mijn ouders er een bijzondere reis aan vast hadden geplakt. Dat jaar gingen we dus met z'n vieren (mijn ouders, mijn broer en ik) naar Canada.

Het komt wel......

Die rijlessen heb ik dus gelaten voor wat ze (niet) waren en dacht dat ik dat later wel weer zou oppakken. Dat is niet gelukt en achteraf gezien is dat misschien maar beter ook zo. Waar ik later achter kwam dat is dat ik te snel afgeleid was en nog steeds ben. Ik kan soms zomaar even iets over het hoofd zien in het verkeer en stel dat ik een auto onder mijn kont zou hebben is dat natuurlijk levens gevaarlijk. Daarnaast was er de afgelopen tig jaar ook het geld niet voor. Ten eerste omdat ik jaren in de bijstand gezeten hebt (stukje werken aan mijzelf en mijn verleden) en daarna omdat ik al snel zwanger raakte. Maar om eerlijk te zijn heb ik al een jaar of wat geleden besloten dat het voor iedereen veiliger was dat ik geen rijlessen zou gaan nemen.

Het is goed zo.

Heb ik spijt van mijn keuze? Nee absoluut niet! Ik wil niet die verantwoordelijkheid hebben over een auto en dat ik gestrest uit de auto stap omdat ik mijzelf te veel heb moeten concentreren. Ook mijn man was het eens met deze keuze. Ik denk dat hij er niet gerust op geweest zou zijn als ik probeerde mijn rijbewijs te halen en wellicht ....... Nee het was goed zo. Dus als we ergens heen wilde reed hij en ik zat achterin, naast onze zoon. Als mensen er om vragen kom ik steevast ook met het antwoord dat als ze meer ongelukken willen in het verkeer dat ze mijn rijbewijs moeten laten halen. Werkt gelijk om een gesprekje hierover te starten.

Dan maar op de fiets.

Wat alleen soms zo verschrikkelijk irritant is dat is wel de vanzelfsprekendheid die mensen hebben als het om een rijbewijs gaat. "Iedereen" heeft die toch immers? Nou nee dus. Ook zo toen ik net mijn keizersnee gehad had, ze zeiden dat ik geen auto mocht rijden. Ik weet niet meer precies hoe of wat maar het is toch wel gek dat ik niet in de auto mag zitten toch? Gelukkig ging het om een auto besturen. Maar dat niet alleen. Vaak dan denkt me van dat je zo even snel ergens bent maar dan gaan ze er vanuit dat je met de auto bent. Toen onze zoon nog bij Dikkie Dik zat heb ik wel eens gelachen hoor. Dan kwamen mensen uit hun droge comfortabele auto gestapt en o, o, het regende. Je zag ze rennen naar binnen toe. Daar stond ik dus, met een hoedje op tegen de regendruppels op mijn bril zoonlief uit het fietsstoeltje te plukken. Ja we kwamen nu niet echt droog binnen en dan hoor je de automobilisten praten over de regen. Of ze vonden het toch wel knap dat ik met de fiets kwam. Ja hoe moet ik anders? Manlief was op het werk en later was de auto ook stuk en was er geen geld voor een ander.

Een druppeltje hier en daar. Rijden maar?

Ach ik maak mij niet zo druk om een beetje regen. Ik grinnik om de automobilisten die snel uit de auto droog over willen komen en poets mijn bril maar weer eens of stop deze desnoods in mijn zak. Als het even kan wacht ik een droog moment af of kijk ik op de buienradar hoe het er uit ziet. (kijk en dat hadden we vroeger nu niet dus als je ver moest fietsen en je trof een bui had je echt pech tenzij je een regenpak bij je had)
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts