Knuffels krijgen vliegles!


Knuffelbeer en vliegles?

Mary-José had een leuke Haiku geschreven over een knuffelbeer. Ik zette daarbij van goed dat deze beer niet bij mij verdwaald is geraakt want als zoonlief deze in zijn handjes zou krijgen kreeg die vliegles. Hierop vroeg May-José of mijn zoon niet zo van beren houd. Tja dat brengt mij nu dus tot een blog.

Het ontstaan van de uitdrukking

Wat houd dat nu in, die vliegles bij ons thuis? Eigenlijk is het een geintje wat mijn man en ik wel eens zeiden tegen elkaar als het om onze (mijn) kat ging. Als die iets uitspookte wat te grof was om onbestraft te laten kreeg hij wel eens straf. Zo kon een straf "vliegles" zijn. Dit hield in een duw van tafel of het aanrecht. Dat was namelijk de verboden zone. Maar met de knuffels houd het natuurlijk wat anders in. Knuffels kunnen eigenlijk niet stuk en die kunnen van zichzelf ook niks breken. Daar kun je dus mee gooien. Dat gebeurt dus hier in huis ook met grote regelmaat. Zeker wanneer zoonlief het in zijn bolletje krijgt om even helemaal los te gaan.

Vroeg in de ochtend (gaap)

Goed hoe gaat dat nu hier, dat vliegles geven aan de knuffels. Nou het gaat hier om het beter gooi en smijt werk. Meestal begint het 's morgensvroeg. Zoonlief wordt wakker. Wanneer hij uit zichzelf wakker wordt, dus niet van de wekker is hij vaak ook echt wakker. Dan bedoel ik niet dat hij zijn luikjes los heeft maar zijn koppie is helder, fris, zijn ogen zijn dus LOS (o pardon OPEN) en hij heeft zin in de dag en niet zo'n klein beetje ook. Ik heb zo mijn grenzen met wakker worden en vooral uit bed komen. Ik ga echt niet voor 6:30 m'n nest uit. Zeker niet in het weekend. Ik het weekend wil eigenlijk wel tot een uur of 8 blijven liggen als het even kan. Dus het liefst ook in de vakanties. Zoonlief denk daar beduidend anders over (tenzij hij zo verschrikkelijk moe is dat uitslapen gewenst is) Vaak is zoonlief dus al voor mijn tijd goed wakker. Nu slapen wij nog op één kamer. Dat is zo gegroeid en om eerlijk te zijn vinden we het samen wel prettig. (Vorig jaar was het zeker heel fijn want dan was ik in 2 stappen bij hem wanneer hij mij 's nachts nodig had. Wanneer hij zijn eigen kamer krijgt komt er ook een nieuw en groot bed en blijft zijn huidige bed nog een poosje op mijn kamer)

Knuffels pakken

Goed terug naar de vlieglessen van zoonlief. Dan bedoel ik dus de vlieglessen die hij zijn knuffels geeft. Want man wat zijn dat er veel. Ja die vlieglessen die zijn knuffels krijgen is niet weinig maar hij heeft toch een hoop knuffels. Ik heb ze moeten verdelen tussen zijn bed en een kist anders moet ik eerst een bende knuffels uit bed gooien voor ik zoonlief kan vinden. Gelukkig blijven de knuffels die in de kist horen ook echt in de kist wanneer het bedtijd is. Dan nog wel maar o help als het ochtend is. Dan begint het feest. Oké pardon de vliegles. Als eerste hoor ik een vrolijk stemmetje en dan weet ik het al, er is er één wakker..... Dan begint het feestje of moet ik zeggen feest?

De knuffels krijgen vliegles

Na een beetje geklep en gerommel hoor ik hoe zoonlief de deksel van de houten kist afschuif. Ik hoor regelmatig het deksel op de zachte vloerbedekking landen en dan weet ik het al, het wordt tijd voor de nodig vlieglessen voor zijn knuffels. Als eerst hoor ik : "en gooi!" Dan vliegt er een knuffel door de lucht en land dan ergens in de slaapkamer. Vaak is dit naast zijn bed ter hoogte van zijn kussen. Vaak volgt er dan een "raak" of een "yes!" "In de roos" behoort ook tot de mogelijkheden. Soms gaat het niet helemaal zoals het kennelijk zou moeten en dan hoor ik een "Mis!". Niet alleen "gooi" behoort tot de mogelijkheden maar ook "smijt" gaat wel eens gepaard met het gooien of er wordt ter ondersteuningen van de vliegles ook wel eens "werp!" gebruikt. Dit is wat zoonlief dan aan woorden gebruikt. Van mijn kant komen ook wel eens instructies zoals Jongeman! Gooi die knuffels niet naar mij want... (en dan volg er een sanctie die ik kan uitvoeren). Dit kan een hele tijd door gaan. Zo af en toe belant er een knuffelbeer in mijn bed en die "arresteer" ik dan. Dit kan tot heftige discussies leiden zoals "GEEF TERUG!" Waarop ik wel eens "nee" roep omdat die knuffel dan op mijn hoofd beland is of omdat die dan over mij heen gegooid wordt en ik die bewuste knuffelbeer niet terug kan vinden. Ook belanden er knuffels aan de andere kant van de kamer.

Knuffelberg

Wanneer de knuffels voldoende vliegles gehad hebben gaan ze dienen als matras. Zoonlief maakt een knuffelberg en schikt zijn knuffels zo dat hij er zijn hoofdkussen op kan leggen. Vervolgens pakt hij zijn dekbed en gaat lekker liggen "snurken". "graaa pfff, graaaa pffffff. Ik slaap nog". "kom je er bij mama? Wanneer ik dus even bij hem ga kijken zo op slaaphoogte wordt ik er ook wel eens bijgetrokken en mak ik naast hem gaan liggen. Helaas past dat niet anders zou ik denk ik ook nog doen ;).