×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
The lionking

The lionking


Een dvd van opa en oma.

Nu had ik voor mijn zoon een dvd box van drie dvd's meegenomen. Ik dacht dat hij hier wel genoeg aan zou hebben maar hij wilde toch wat anders zien. Nu hebben opa en oma ook een paar dvd's die leuk zijn of spannend kunnen zijn. De lionking is daar één van. Ik weet wat er in de film gebeurd met de vader van Simba (de kleine leeuw). Oei dacht ik, dat zal nog wel eens lastig kunnen worden.

Op het juiste moment stoppen

We zette de dvd op en gingen gewoon kijken. Ik hield in de gaten hoe het verhaal liep. We zouden ook bijna naar het tuincentrum gaan. Op het juiste moment zei ik dat de dvd uit moest. Dit omdat ik het vermoeden had dat Mustafa (de vader van Simba) een paar tellen later in confrontatie zou komen met zijn broer en vermoord zou worden. Dus de dvd ging uit en wij gingen op weg naar het tuincentrum. Toen we weer terug kwamen ging de dvd weer aan het bleek dat ik gelijk had. Ik zag de verwarring in het lijfje van mijn zoontje en ik pakte hem op schoot. Hij kroop tegen mij aan en bleef zo een hele tijd zitten. Gelukkig kwam hij ook weer los van mij en durfde hij weer gewoon te staan en te lopen.

Wie heeft het nou echt gedaan???

Wat gebeurde er nu op dat bewuste stukje in de film? Mustafa was de leeuwen koning. Hij had een broer die jaloers was. Die broer wilde koning zijn en daarom werkte hij Mustafa van een rots af zo tussen een kudde bizons (?) in die nergens voor stoppen. Dit overleefd de leeuwenkoning niet. Simba vind zijn vader en zijn oom maakt hem wijs dat Simba verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader. Hierdoor verlaat Simba de groep en vlucht weg. Met een enorm schuld gevoel.

Van welpje tot leeuw

Simba groeit op tot een grote leeuw onder toeziend oog van een wrattenzijn en een stokstaartje. Hij leert omgaan met zijn verlies (stopt het weg) en heeft het er niet meer over. Niemand weet wat hem is overkomen. Hij verteld het aan niemand en denk niet verder na. Tot hij zijn vriendinnetje van vroeger tegenkomt. Simba leert wat verantwoording is. Oké daarvoor heeft hij een aap nodig die het even letterlijk in zijn kop mept maar het komt binnen en dan neemt hij zijn verantwoording. Zijn vader doet vanuit het hiernamaals nog een duit in het zakje door hem op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. Later komt hij er achter dat zijn oom verantwoordelijk is voor de dood van Mustafa en niet Simba zelf. Hoe Simba om gaat met deze situatie is bewonderingswaardig.

Een film als voorbeeld?

Hoewel het een hele heftige film is voor mijn zoon ben ik wel blij dat hij deze gezien heeft. The lionking laat zien hoe een kleine welp groot wordt ondanks het verlies van zijn vader en het gemis van zijn moeder. Het laat zien dat je ook groot kunt worden zonder vader. Het is natuurlijk een film en in de film kan er heel veel. Dus ook het gesprek tussen Simba en zijn vader. Of dat in het echte leven kan is om over na te filosoferen.

Leren van de televisie

Omdat onze zoon heel veel van televisie leert en heeft geleerd zijn dit soort films ook behulpzaam voor hem om te leren omgaan met het verlies van zijn vader. Hoe moeilijk het ook is. Ik hoop dat onze zoon hier dingen van opsteekt en vooral heel veel kracht uit kan halen. Je hebt voorbeelden in je leven nodig die op jou lijken en of het nu echte mensen zijn of fantasie figuren. Zo lang ik op deze manier hem voorbeelden kan en mag geven heeft hij die voorbeelden om zich een beetje aan op te trekken. Want wees nu eerlijk, waar vind hij dit soort voorbeelden in zijn kleine leventje? Ik weet van mijn hele basisschool periode maar één klasgenootje en vlak na groep 8 ook van één klasgenoot die een ouders verloren. Dan zat ik op regulier basisonderwijs en onze zoon zit op speciaal onderwijs met nog niet eens 10 kindjes in de klas.
wakeupkitty
Heel goed er zo mee om te gaan. Wij bespreken elke film al van kleins af en doen dat nog. Elke animatie al 100x gezien. Je ontdekt steeds andere dingen. Nu ze ouder zijn bespreken we ook hoe de film gemaakt is, waarom, de gedachte er achter, voor wie bedoeld . "Is niet echt" wordt bij ons nog steeds gezegd maar ook dat het in het echt anders of erger is. Er zijn heel wat animaties die kinderen echt iets voorschotelen wat niet waar is. 
28-07-2018 08:59
28-07-2018 08:59 • 1 reactie • Reageer
Annemiek
Daar zijn het ook films voor. Films zijn fantasie en dat is mooi en mag. Bespreken is hier wel een heel groot woord. Ik probeer te verwoorden wat ik zie en woorden te geven aan de beelden die mijn zoon ziet.
28-07-2018 11:16
28-07-2018 11:16 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Wat heb je dit prachtig en liefdevol geschreven. Erg ontroerend
28-07-2018 00:17
28-07-2018 00:17 • 1 reactie • Reageer
Annemiek
dank je wel.
28-07-2018 00:24
28-07-2018 00:24 • Reageer
jolandemooij
Ja het is zeker een heftig verhaal. (Heb de musical van het voorjaar gezien) Heel fijn dat hij door films zoveel oppikt. En ja dat is het nadeel van speciaal onderwijs. Mijn dochter heeft een paar jaar op het voortgezet speciaal onderwijs gezeten. Daar bleef het steeds heel moeilijk om contact met klasgenoten te maken. Daarna is ze weer naar het gewone onderwijs gegaan en daar heeft ze nog steeds leuke vriendinnen van.   
27-07-2018 19:51
27-07-2018 19:51 • 1 reactie • Reageer
Annemiek
Mijn man (die wist nog wel welke richting we om moesten kijken) en ik hebben bewust gekozen voor onderwijs wat bij onze zoon past. Ik hoop wel dat onze zoon over een paar jaar naar speciaal basisonderwijs of naar gewoon basisonderwijs kan.  Hij moet eerst nog leren wat school is en dat kost wat meer tijd. Het is af en toe echt heel ingewikkeld geweest want van ons wilde hij niks of heel weinig leren. Toen hij meer televisie ging kijken pikte hij wel dingen op.
27-07-2018 20:25
27-07-2018 20:25 • 1 reactie • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Dat is best een heftig stukje in de film. Het kan inderdaad een opening zijn tot een gesprekje, tv programma's of films. 
27-07-2018 16:21
27-07-2018 16:21 • 1 reactie • Reageer
Annemiek
Het leidt meestal niet tot een gesprekje. Dat kan hij niet. Het vaak meer een ineens huilen en dan zeggen ik mis papa. Of hij krijgt op zijn falie om iets en dan huilen en daarna ik mis papa. Maar ik praat ook wel over papa en vergelijk hem af en toe met papa. We hebben nog een film waar de vader van een dier doodgaat en dat is the good Dinosaur. Soms verwoord ik wat ik zie of praat ik over het personage tijdens de film. Verwoorden wat ik zie.
27-07-2018 16:33
27-07-2018 16:33 • 1 reactie • Reageer