The lionking


Een dvd van opa en oma.

Nu had ik voor mijn zoon een dvd box van drie dvd's meegenomen. Ik dacht dat hij hier wel genoeg aan zou hebben maar hij wilde toch wat anders zien. Nu hebben opa en oma ook een paar dvd's die leuk zijn of spannend kunnen zijn. De lionking is daar één van. Ik weet wat er in de film gebeurd met de vader van Simba (de kleine leeuw). Oei dacht ik, dat zal nog wel eens lastig kunnen worden.

Op het juiste moment stoppen

We zette de dvd op en gingen gewoon kijken. Ik hield in de gaten hoe het verhaal liep. We zouden ook bijna naar het tuincentrum gaan. Op het juiste moment zei ik dat de dvd uit moest. Dit omdat ik het vermoeden had dat Mustafa (de vader van Simba) een paar tellen later in confrontatie zou komen met zijn broer en vermoord zou worden. Dus de dvd ging uit en wij gingen op weg naar het tuincentrum. Toen we weer terug kwamen ging de dvd weer aan het bleek dat ik gelijk had. Ik zag de verwarring in het lijfje van mijn zoontje en ik pakte hem op schoot. Hij kroop tegen mij aan en bleef zo een hele tijd zitten. Gelukkig kwam hij ook weer los van mij en durfde hij weer gewoon te staan en te lopen.

Wie heeft het nou echt gedaan???

Wat gebeurde er nu op dat bewuste stukje in de film? Mustafa was de leeuwen koning. Hij had een broer die jaloers was. Die broer wilde koning zijn en daarom werkte hij Mustafa van een rots af zo tussen een kudde bizons (?) in die nergens voor stoppen. Dit overleefd de leeuwenkoning niet. Simba vind zijn vader en zijn oom maakt hem wijs dat Simba verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader. Hierdoor verlaat Simba de groep en vlucht weg. Met een enorm schuld gevoel.

Van welpje tot leeuw

Simba groeit op tot een grote leeuw onder toeziend oog van een wrattenzijn en een stokstaartje. Hij leert omgaan met zijn verlies (stopt het weg) en heeft het er niet meer over. Niemand weet wat hem is overkomen. Hij verteld het aan niemand en denk niet verder na. Tot hij zijn vriendinnetje van vroeger tegenkomt. Simba leert wat verantwoording is. Oké daarvoor heeft hij een aap nodig die het even letterlijk in zijn kop mept maar het komt binnen en dan neemt hij zijn verantwoording. Zijn vader doet vanuit het hiernamaals nog een duit in het zakje door hem op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. Later komt hij er achter dat zijn oom verantwoordelijk is voor de dood van Mustafa en niet Simba zelf. Hoe Simba om gaat met deze situatie is bewonderingswaardig.

Een film als voorbeeld?

Hoewel het een hele heftige film is voor mijn zoon ben ik wel blij dat hij deze gezien heeft. The lionking laat zien hoe een kleine welp groot wordt ondanks het verlies van zijn vader en het gemis van zijn moeder. Het laat zien dat je ook groot kunt worden zonder vader. Het is natuurlijk een film en in de film kan er heel veel. Dus ook het gesprek tussen Simba en zijn vader. Of dat in het echte leven kan is om over na te filosoferen.

Leren van de televisie

Omdat onze zoon heel veel van televisie leert en heeft geleerd zijn dit soort films ook behulpzaam voor hem om te leren omgaan met het verlies van zijn vader. Hoe moeilijk het ook is. Ik hoop dat onze zoon hier dingen van opsteekt en vooral heel veel kracht uit kan halen. Je hebt voorbeelden in je leven nodig die op jou lijken en of het nu echte mensen zijn of fantasie figuren. Zo lang ik op deze manier hem voorbeelden kan en mag geven heeft hij die voorbeelden om zich een beetje aan op te trekken. Want wees nu eerlijk, waar vind hij dit soort voorbeelden in zijn kleine leventje? Ik weet van mijn hele basisschool periode maar één klasgenootje en vlak na groep 8 ook van één klasgenoot die een ouders verloren. Dan zat ik op regulier basisonderwijs en onze zoon zit op speciaal onderwijs met nog niet eens 10 kindjes in de klas.