nieuwe gewoonte aanleren


Ongeveer 9 jaar geleden, had ik de goede gewoonte om in de ochtend en de avond te mediteren op de ademhaling. Dat deed me goed. Zo goed dat ik in die tijd ook kon stoppen met roken. Ik zat destijds ook op yoga.

Helaas werd ik in 2011 aangereden met de fiets. Hierbij verbrijzelde ik mijn pols, daar moest een fixatuur-externe in voor ongeveer drie maanden. In de ochtend moest ik wachten op de thuiszorg die de wondverzorging deed, want de fixatuur moest schoon blijven. Iedere dag zat ik stipt om 7.55 uur klaar en vaak kwam de thuiszorg pas na 11.00 uur, want anderen hadden meer zorg nodig. Dat is logisch, ik was niet levensbedreigend gewond, gelukkig niet, maar van dat wachten kreeg ik het heen en weer, werd daar onrustig van.

Ik stopte met mediteren en heb het in de ochtend niet meer opgepakt. Dat is blijven knagen, want het deed me goed. Ik kon met gemak zomaar een klein uur mediteren. In de avond mediteer ik alleen nog in bed en val dan in slaap. In de loop der tijd, heb ik weer aardig wat stress opgebouwd, wat ik probeerde te verminderen met hardlopen, maar ik kreeg last van mijn knieen. Dan maar naar de sportschool en dat gaat goed, twee keer in de week een uur. Geen last van blessures.

Alleen van mediteren word ik zo rustig dat ik de hele dag een goed humeur heb en me minder van de geprojecteerde issues van anderen aantrek, ik kan dan beter relativeren en het me niet persoonlijk aantrekken.

Dus... eergisteren voor het eerst weer in de ochtend gemediteerd, zo'n 10 minuten. Het hielp, ook al was het niet lang. Dat merkte ik aan mijn reacties in de loop van de dag. Gisteren is het me niet gelukt, maar vanmorgen zowaar 15 minuten. Het heeft effect bij mij en dat vind ik fijn. Zo fijn dat ik nu naar de meditatie van morgen ochtend uitkijk. Het geeft me rust, het zorgt ervoor dat ik niet direct reageer, maar eerst nadenk over hoe ik wil reageren.

In een cursus mindfulness, heb ik verschillende technieken om te mediteren geleerd, maar het concentreren op de ademhaling en de meditatie op mededogen, werken voor mij het beste. Dat is de wens uiten, en je hart openen voor alle bewuste wezens:

Moge je gelukkig zijn en vrij zijn van lijden.