×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Blijven hangen in negatieve gedachten

Blijven hangen in negatieve gedachten


Een paar jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met de boeken van Byron Katie. Niet vrijwillig – voor de opleiding Mediumschap die ik heb gevolgd ga je niet alleen aan de slag met klanten, maar vooral ook met jezelf. Wie ben ik, hoe denk ik, hoe ga ik met tegenslagen om? Trek ik me teveel aan van wat anderen van mij vinden? Wie ben ik Zelf? Projecteer ik negatieve gevoelens en gedachten vooral op mezelf, of op anderen? Doe ik aannames of ga ik uit van feiten?

Zelfhulpboeken

Aanvankelijk was ik sceptisch, en ik begon met tegenzin te lezen. Weer iemand die dacht het ei van Columbus op zelfhulpgebied te hebben uitgevonden. Zoals velen tegenwoordig op het wereld wijde web. Iedere dag komen weer nieuwe tegeltjes wijsheden – soms zinnig, soms ook onzinnig – langs op Facebook en andere social media. Maar na een paar hoofdstukken werd ik langzaam enthousiast over de denkwijze van Byron, die zichzelf letterlijk figuurlijk van de grond heeft opgeraapt door haar manier van kijken naar haar problemen te veranderen.

Wat is nu de essentie in haar verhaal die mij aanspreekt? Het zit 'm voor mij in de manier waarop ze je op een andere manier laat kijken naar wat mensen over het algemeen als probleem beschouwen. 'Is het werkelijk waar wat je zegt?' 'Kun je zeker weten dat het waar is?' 'Is het omgekeerde niet net zo waar?' En vervolgens toont ze door inversie aan dat het omgekeerde eigenlijk net zo waar is, of net zo waar kan zijn. En – voor mij – als klap op de vuurpijl: 'wie zou je zijn zonder die gedachte?' Zonder uitzondering gaven de mensen die in haar boek 'Vier vragen die je leven veranderen' aan het woord kwamen, 'een gelukkiger mens!' als antwoord op die vraag. Ik zeg 'voor mij' omdat ik een meester was (en soms nog steeds ben) in het niet kunnen loslaten. Het niet kunnen loslaten van situaties waarop ik zelf geen invloed had of heb. Wauw. Hoe simpel kan het zijn.

Spiegel

Toegegeven, om aan de slag te gaan met de werken van Byron Katie moet je diep bij jezelf te rade kunnen gaan. Haar wijze confronteert je met je diepste Zelf. Je moet in die spiegel durven kijken en toegeven dat je een redenatiefout maakt, of vasthoudt aan het bekende omdat dat veilig voelt, of omdat je niet anders kunt, als een overlevingsmodus. Of omdat we er aandacht door krijgen. Vaak houden we vast aan bepaalde overtuigingen (mijn partner maakt me niet gelukkig, mijn collega's waarderen me niet) omdat we iets van hen verwachten. Maar de enige die kan doen wat jij wilt en van wie je iets mag verwachten, dat ben jij zelf. De enige bij wie je een verandering teweeg kunt brengen, ben jij zelf. Als je een ander aanwijst als oorzaak van jouw negatieve gevoelens, is het wel zo fair om die persoon daarvan op de hoogte te stellen. Waarbij je het bij jezelf houdt. Laat het daarna los. Wat een ander vindt, zegt of doet, zegt namelijk niets over wie jij bent. Jij bepaalt de impact ervan op jouw welbevinden. Jij bepaalt hoe jij in je vel zit, niet een ander.

Kortom, het is essentieel voor je eigen geluksgevoel om de patronen in je eigen denken te herkennen en te erkennen, je te realiseren waar je redenaties spaak gaan om vervolgens je aandacht te richten op wat je wél kunt veranderen: de manier waarop je met je gedachten omgaat. De methode van Byron Katie, hier in een notendopje uitgelegd maar waar uiteraard veel uitgebreidere informatie over te vinden is, is er een van. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Maar linksom of rechtsom: van blijven hangen in negatieve gedachten wordt niemand een gelukkiger mens.


Hetty
Dat klinkt als een echte eye-opener.
08-11-2017 22:11
08-11-2017 22:11 • Reageer
Marjolein
ik heb het ook gelezen, vond het heel indrukwekkend
20-09-2017 16:06
20-09-2017 16:06 • Reageer
KilleLove
zeker eens waard om een kijkje te nemen
01-09-2017 01:48
01-09-2017 01:48 • Reageer
_PetitCorbeau_
Die boeken moet ik ook maar eens lezen
25-08-2017 15:48
25-08-2017 15:48 • Reageer
Erieka
Die boeken klinkt echt als iets waar ik wat aan kan hebben! Dankjewel voor het delen :-)
25-08-2017 00:20
25-08-2017 00:20 • 1 reactie • Reageer
Christi
Graag gedaan Erieka! Je zou kunnen beginnen met 'Vier vragen die je leven veranderen'.
25-08-2017 11:08
25-08-2017 11:08 • Reageer
Bodycoach
Ik heb er veel gelezen. mij hebben ze echt geholpen om te groeien als persoon. En ik blijf ze lezen. Ik lees sommigen opnieuw en het lijkt wel of dat een heel ander boek is. Je leest precies andere dingen, juist die dingen die jij op dat moment nodig hebt.
24-08-2017 18:27
24-08-2017 18:27 • 2 reacties • Reageer
Bodycoach
Ik had deze blog blijkbaar reeds gelezen, maar toch was dit boek waar jij het over had niet bijgebleven. Dus, voor alles is ook een tijd en een moment he. ik had het toen wss niet begrepen waarover het ging. Ik ga deze blog van jou linken in de mijne.
26-09-2017 22:12
26-09-2017 22:12 • Reageer
Christi
Ja, zo ervaar ik het ook! Mooi!
24-08-2017 18:38
24-08-2017 18:38 • Reageer
Robynn
Misschien ook maar oppakken... ik zou wel uit de negatieve spiraal gesleurd willen worden
24-08-2017 17:37
24-08-2017 17:37 • 1 reactie • Reageer
Christi
Ik vind het echt een aanrader, haar boeken. Ze laat je heel duidelijk zien waar je redenaties spaak (kunnen) gaan. Uit een negatieve spiraal komen is hard werken. Werken aan jezelf. En bepaalde gedachtepatronen herkennen. Zeker als je aanleg hebt voor negativiteit. Maar ik weet zeker dat iedereen eruit kan komen!
24-08-2017 17:42
24-08-2017 17:42 • Reageer