×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
De ontdekking

De ontdekking


Eerst even een korte uitleg over wat de ziekte is:

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Het is een auto-immuunziekte en bij de meeste mensen met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken, maar er kan ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal. De ziekte kan voorkomen vanaf de mond tot de kont.

"Maar waarom is de ziekte nou zo shit, iedereen heeft toch wel eens buikpijn of diarree?"


Well, let me tell you. De ziekte is zo shit omdat... ik kan je een waslijst opnoemen maar dat zal ik je besparen omdat het voor iedereen een andere uitwerking heeft. Fysiek en mentaal. Ik kan je wél aangeven wat het met mij doet en welke uitwerking het op mij heeft. Waar zal ik beginnen?

Het begon allemaal in 2009. Op een dag kreeg ik een aft in mijn mond, (zo noem ik de ontstekingen het liefst omdat de meeste mensen een aft wel (her)kennen) niets bijzonders, dat heeft iedereen wel eens. Het was pijnlijk bij het eten en drinken maar het was vooral irritant naar mijn mening want die krengen zijn amper weg te krijgen! De ene zegt dat het een gebrek aan vitaminen is en de ander zegt dat het allergie voor iets is. Doordat de oorzaak ervan meestal onduidelijk is, valt het ook lastig te bestrijden of voorkomen. Afijn, na eentje werden het er meer. En meer. En nog meer. Opeens waren het er zoveel dat het door trok naar mijn slokdarm en maag. Op een gegeven moment ging ik spelen met eten, wat doet wel pijn en wat niet. Fruit, oef wat een hel! Je vergeet bijna dat bijna alle soorten fruit zuren bevatten die de boel liet aanfikken (zo voelde het van binnen, het stond in brand). Oké dan maar banaan, nee, veel te dik en het valt te langzaam naar mn maag. Het voelde alsof de banaan te lang op de ontstekingen lag wat dus erg pijn deed. Op den duur deed alles pijn wat ik weg slikte, zelfs water deed zeer. Het deed zoveel pijn dat ik mijn eten kauwde en het weer uit spuugde omdat ik wist dat het pijn zou doen als ik het door zou slikken. Toen kickte het gewichtsverlies in, ik stopte met eten... 10kg binnen 5 dagen eraf... oei ik werd steeds zwakker en steeds zieker en kreeg steeds meer pijn. Ik woonde al jaren op mezelf maar toch werd ik door mijn moeder, die 150km verderop woonde, dringend verzocht per direct de huisarts te bellen, "ja mam, je hebt gelijk" na menig keren koppig te hebben gezegd "het valt wel mee, het gaat vast snel over", zei ik met een ingevallen, grauw gezicht. Ik wist als geen ander mijn pijn en lasten te negeren en deed wat ik altijd deed, werken, sporten, stappen. Er was kermis en ik kwam daar mijn ex tegen die ik al maanden niet gezien had, vanuit het niets vroeg hij geschrokken "Jeetje, gaat het wel goed met je?" Toen dacht ik oh, dan gaat het echt niet goed met me als hij dat zo ineens kan zien... Eenmaal bij de huisarts aangekomen keek hij in mijn mond en keel en stuurde mij direct door naar het ziekenhuis. Daar zit je dan, bij de mdl-arts. Zonder blikken of blozen wist hij meteen aan te geven dat ik Crohn heb... wat? Wat is dat? Nog nooit van gehoord? Een reeks met onderzoeken begon... Slang in mijn mond. Slang in mijn kont. Mri scan. video pil. Echo. Bij elk onderzoek 4 liter slootwater wegdrinken om de boel leeg te laten lopen en schoon te maken, wat een feest. Stel je voor, je hebt een aft op je onderlip, pak je lippen met je vingers vast en trekt je lip naar voren, zo ver je kan, hoe voelt de aft nu? pijnlijk hè? Onthoud dat gevoel, hop slang erin, schraapt langs de ontstekingen (aften) naar binnen, op het einde wordt de slang als een ballon opgeblazen in je darm 'want dan kunnen we het goed zien'... AUW! Mevrouw, we moeten nog een keer kijken maar dan via de andere kant.. ho! Wacht even, spuit mij maar plat want dit doet veel te veel pijn. Oké ik krijg een roesje... Ik lig op tafel, de arts geeft aan dat ze het roesje nu in gaat spuiten, fijn ik voel het al en doezel half weg..

*disclaimer: als je bang bent om wakker te worden tijdens narcose, dit gedeelte overslaan!*

Voordat het goedje volledig is ingewerkt schrik ik een beetje wakker bij het inbrengen van de scopie. Ik hoor de artsen praten, ik voel bewegingen van de scopie. Ik kan niets zeggen, ik kan niet praten ik kan amper bewegen. Ik hoor ALLES wat ze zeggen en doen! Ze gaan door met het onderzoek en ik verga van de pijn, het ballonnetje wordt opgeblazen en ik kreun en steun van de pijn maar ik kan niets uitbrengen! Ik hoor de assistent nog zeggen "ze heeft wel veel pijn he, maar ik heb haar toch echt de volledige dosis gegeven" Ergens na afloop ben ik toch verder in slaap gevallen en wordt wakker op de verkoeverkamer, mevrouw word u maar wakker, ik kwam bij en was zo onwijs boos, ik wist haar tot in detail te vertellen wat er is onderzocht, wat ze aantroffen en toen ik zei wat ze ook heeft gezegd schrok ze verbaasd. Dit was mijn laatste onderzoek.

Het duurde in totaal 6 maanden voordat ik daadwerkelijk de diagnose kreeg. What the hell, chronisch ziek? Ja hoor, ik sport, leef gezond, heb een goede baan, fijne vrienden alles ging top en nu dit? Zomaar? Hoe dan?

In mijn volgende blog vertel ik hoe het vanaf toen verder ging in mijn leven.

Graag maak ik ook tijd om vragen te beantwoorden! Er is voor mij geen taboe op deze ziekte want,
Crohn is gewoon Shit 💩Ben
Je hebt een chronische en vreselijke ziekte. Dit wordt wel eens onderschat. Sterkte.
28-05-2017 13:28
28-05-2017 13:28 • Reageer
Roodkapje
Ik heb ook Crohn. Al 10 jaar geleden de diagnose gekregen, nu heb ik een stoma, maar het is een ziekte die je sloopt. Sterkte.
20-03-2017 16:09
20-03-2017 16:09 • 1 reactie • Reageer
Cilliènne
Oef ja het is zeker slopend! Maar ergens ook wel weer goed mee te leven. Dank je wel, jij ook! :-)
20-03-2017 20:28
20-03-2017 20:28 • Reageer
Bodycoach
Het allerbeste gewenst
17-03-2017 13:35
17-03-2017 13:35 • 1 reactie • Reageer
Cilliènne
Dank je wel :-)
17-03-2017 13:36
17-03-2017 13:36 • Reageer