Assertief of lief?

Assertief of lief?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Assertief gedrag is vooral je kunnen uiten op een nette zorgvuldige en ontspannen manier. Niet bang zijn om voor je zelf op te komen en je eigen mening durven te uiten. Daarbij hoort dan ook dat je assertief reageert op wensen van anderen en eventuele verzoeken vriendelijk kunt afwijzen. Assertiviteit is ook dat je op een goede manier geleverde kritiek kunt ontvangen of juist zelf kritiek kunt en durft te geven.

Dus voel jij je ongemakkelijk in sociale situaties en heb je daardoor het gevoel dat je weinig in te brengen hebt?

Of heb je moeite om voor jezelf op te komen, zeg je altijd “ja” maar voel je eigenlijk “ nee”?

Praat je liever met anderen mee dan je eigen mening te geven terwijl je dat wel zou willen?

Dan ben je waarschijnlijk te lief en niet assertief. Je doet jezelf daarmee te kort en uiteindelijk raak je gefrustreerd. En dan krijg je van die momenten van: 

- waarom doet niemand nou eens iets voor mij;

- waarom houden ze geen rekening met mij; 

- of waarom voel ik mij zo "^%#$&" terwijl ik anderen help.

Helaas is dit de waarheid voor heel veel mensen, het altijd goed willen doen voor de ander maar er zelf altijd bij inschieten. 

Accepteer je leven niet zoals het is. Als je het beter wilt, doe het beter. Als je meer wilt, doe meer. Jij bent aan zet!
Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (5 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Kritiek zit vaak een goeie leer les in
| 08:20 |
Lief assertief zijn... ;-)
| 23:11 |
Goede blog. Als ik mij goed heb voorbereid op bepaalde situaties kan ik assertief zijn, maar vaak ben ik ook te lief
| 20:10 |
Beste Piteke,

Dat is wat assertiviteit nou niet is: NIET voorbereid maar gewoon zeggen. Als je voorbereid bent kun je vaak ook niet goed reageren op de situatie die daarna ontstaat. Mensen die denken dat ze niet assertief zijn gaan allerlei scenario's bedenken ter voorbereiding, maar je kan je nooit voorbereiden op alle reacties en emoties en dat moet je ook niet willen. De enige voorbereiding bestaat eigenlijk alleen maar uit: wat wil ik? wat kan ik? hoe wil ik het? en dan vanuit je gevoel reageren met respect naar de ander.
| 20:41 |
Heb de laatste tijd inderdaad ook moeten leren om eens assertiever te zijn. Maakt zo'n verschil in hoe je leven eruit ziet
| 18:50 |
Helaas word assertiviteit ons niet met de paplepel ingegoten en moeten we dat echt leren. Want het gaat niet alleen om "nee" durven zeggen maar ook op de juiste manier en dan gaat het werken! Mooi dus dat jij al merkt dat het verschil maakt.
| 19:27 |
Ik durf helaas niet altijd zeggen als er iets is.
| 18:19 |
Hoi Candy,

Dat is dan heel jammer want zoals ik in het verhaal al zei: je doet jezelf te kort! Waarom zouden anderen wel iets mogen zeggen wat ze wel of niet willen en jij niet?
| 18:23 |
Ja, dat weet ik maar al te goed dat ik mezelf tekort doe! De mallemolen in het hoofdje maakt dan serieus overuren. Volledige gesprekken spelen zich dan af.
Dat is omdat ik niet goed kan verwoorden wat ik denk/voel. Een sterke persoon zal dan beginnen repliceren en dan sla ik toe en overdonderen ze me weer.
Het is altijd achteraf dat ik dan steeds bedenk wat ik had moeten zeggen.
| 21:07 |
Hoi Candy,

Ik ken dat, je hoofd dat hele gesprekken voert en dan klopt het ook nog. Maar in real life lukt het niet. En dat gaat niet omdat je niet kan verwoorden wat je voelt of denkt, je bent te veel met de ander bezig. Want als je het achteraf wel weet dan weet je het op dat moment ook. Te veel rekening houden met de ander blokkeert wat je wilt zeggen en dat kan je achteraf nooit meer doen met de waardigheid en trouwheid aan je zelf. Er is niks mis mee om dat gesprek in je hoofd te hebben, sommigen hebben dat nodig om kracht te krijgen maar laat dan die kracht zien op het moment dat het er op aan komt. Ga vooral die confrontatie niet uit de weg, jij hebt het altijd nog in de hand om stop te zeggen en er van weg te lopen. Ik ken natuurlijk niet de omstandigheden waarin dit jou overkomt en wat de impact kan zijn. Maar 1 ding wat ik heb geleerd is het volgende:
als er een situatie is waarin ik mijzelf voel verzuipen en ik heb wel MIJN gevoel, gedachte gedeeld, dan kan IK weglopen met: hier komen we zo niet uit als er weer ruimte is om te luisteren dan ga ik het gesprek weer aan en loop dan ook daadwerkelijk weg. Hoe moeilijk dit soms ook kan zijn voor je eigen gevoel maar het brengt je het volgende: respect van de ander (je staat voor je zelf en je eigen mening) en respect voor je zelf (je komt voor je eigen mening op maar laat ruimte over voor het gesprek). Ik hoop dat je hiermee wat kan!
| 21:22 |
Hier kan ik zeker iets mee.
Ik heb het idd al eens gekunnen. zo vaak de verhaaltjes afgespeeld dat het me de kracht heeft gegeven die ik nodig had.
Toen zei ik: 'ik laat het me nooit meer gebeuren dat ik zwijg voor de lieve vrede.
Maar, nu in een totaal andere situatie, laat ik het toch weer gebeuren.
Het is maar dat mensen zo slecht tegen de waarheid kunnen, dat ze de 'fouten' van zichzelf niet kunnen/willen zien en het dan zo verdraaien dat jij als de ruziemaker wordt bestempeld.

Ik mis denk ik ook een beetje het respect voor mezelf.
Ik doe veel te veel voor mensen die geen moeite doen voor mij.
Maar ja, dan denk ik, beter dan dat ik een bitch ben?
| 21:34 |
Oeps assertiviteit verwarren met een bitch zijn?? Assertief zijn maakt je echt geen bitch. Als anderen dat vinden ligt het probleem bij hun en niet bij jou! Want alleen zij die niet om kunnen gaan met repliek (assertief gedrag) vinden dat vaak "bitcherig". Nou wees dan maar een "bitch" zolang je maar op een respectvolle manier opkomt voor je eigen mening.
| 22:10 |
Dank je. En het klopt. Als ze niet kunnen omgaan met de kritiek of een opmerking, ben jij de ruziemaker of stoker.Enfin, het leven is 1 grote levensbeschouwing, alles gebeurd let een reden, waar we moeten/ kunnen uit leren.
Alvast heel vriendelijk bedankt voor je bemoedigende woorden.
| 10:20 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen