×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
De wereld van mijn kinderen deel 1: Transport

De wereld van mijn kinderen deel 1: Transport


In deze tijd waarin te technologie zo snel gaat kan ik niet anders dan mezelf af te vragen hoe de toekomst eruit zal zien als mijn 3 dochters van bijna 1, 4 en 6 jaar oud volwassen zijn. Ik begin met het thema vervoer. Want dat gaat zo anders zijn straks! Ik heb een rijbewijs, en in mijn jeugd was vervoer de tram, bus, metro of trein en na je 16de de brommer. Alles reed op de fossiele brandstoffen toen ik 18 was op de tram en trein na natuurlijk.

Dat gaat natuurlijk allemaal anders zijn straks als mijn meiden 18 zijn. Om te beginnen zijn fossiele brandstoffen dan al lang en breed verbannen. Nu al hebben we bussen rijden op waterstof en auto's op elektra en dat gaat zich alleen maar uitbreiden.

Maar er gaat nog meer verschil komen. Want nu hebben we chauffeurs, maar dat zal snel verleden zijn. Want we krijgen met de komst van de Tesla auto's met automatische piloot. Op dit moment kost een volledig automatisch gestuurde Tesla iets minder dan 100.000 euro. Dat is bijna net zoveel als een luxe BMW. Dit betekend dat op de langere termijn deze ook voor de "gewone" burger op de markt zal komen.

"Het enige wat u hoeft te doen is instappen en uw auto vertellen waar u heen moet. Als u niets zegt, controleert de auto uw agenda en brengt u naar uw afspraak of naar huis als er niets in uw agenda staat. Uw Tesla bepaalt de optimale route, navigeert door de stad (zelfs zonder rijstrookmarkeringen), heeft geen enkele moeite met ingewikkelde kruisingen met stoplichten, stopborden en rotondes en loodst u over drukke snelwegen tussen auto's met hoge snelheden. Wanneer u op uw bestemming aankomt, stapt u simpelweg bij de ingang uit. Uw auto gaat automatisch in de parkeermodus en zal op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats en zichzelf parkeren. Met een tik op uw telefoon komt uw auto weer aangereden."

Tesla.com

De eerste auto's hiervan zullen in 2018 op onze wegen verschijnen evenals het eerste bedrijf dat met auto's gaat werken om mensen van de ene naar de andere plek te rijden met deze auto's. Wanneer dit zonder chauffeur gaat gebeuren (die er in 2018 alleen inzet vanwege wetgeving) hangt van de aanpassingen in de wet af. En die aanpassing kan wel eens een tijdje tegen gehouden kunnen worden door lobby van de oliemaatschappijen, maar uiteindelijk zullen we er denk ik voor 2020 aan moeten geloven.

De vraag is dus, hebben mijn dochters straks nog wel een rijbewijs nodig? Of gaan we die €3000 euro besparen en bijleggen in een zelfsturende auto in 2030. Ik denk het laatste.

Want wees eerlijk, sommige dingen worden heel snel een rage. Niet alleen heb je een duurzame auto met een Tesla, maar je kan ook nog eens een avond stappen en je zonder BOB thuis laten brengen. Met de mobieltjes ging het ook vrij snel, binnen 10 jaar had iedereen een mobieltje.

Niet alleen de auto gaat automatisch, de metro rijd al vol automatisch door Dubai, en de eerste zelf rijdende vrachtwagen al sinds vorig jaar door Toronto aan het rijden. Zelfs in vliegtuigen zijn praktisch geen piloten meer nodig op dit moment. Je hebt nu al mooie ideeën voor auto's die zelfsturend zijn maar ook allerlei andere gave technieken hebben zoals films kunnen kijken tijdens het rijden en kleuren kunnen veranderen. Nightrider maar dan in moderne versie!

Mijn kinderen hebben in de toekomst het probleem niet om pap en mam op te halen en terug te brengen wanneer ik niet meer auto kan rijden. Daar hebben we de Tesla voor:) Zou hem zo aanschaffen voor mijn ouders als ik het geld had! Maar helaas, dat gaat nog heel wat jaartjes duren voor dit betaalbaar is, en beschikbaar want de wachtlijst is erg lang heb ik begrepen.

Maar bedenk je wel wat het voor een vrijheid geeft aan mensen met een beperking. Want met het openbaar vervoer gaan is geen pretje als je een beperking hebt en duurt ook nog eens ontzettend lang.

Nog een stapje verder gaande is het de vraag of we nog wel een eigen auto nodig hebben. Want we kunnen natuurlijk ook bedrijven krijgen die hun auto's aanbieden om op commando bij je voor de deur te staan en je te rijden naar waar je maar wilt. Scheelt een heleboel ruimte in onze stad! Want al die parkeer plekken hebben we dan niet meer nodig, kan allemaal automatisch in een mooie parkeer toren waar per parkeer plek 30 keer zoveel auto's passen.

En verder in de toekomst, wanneer ze mijn leeftijd zullen zijn, dan zullen we denk ik te maken hebben met zowel vliegend als rijdend verkeer. Want ook het vliegen staat op het punt om voor meer mensen bereikbaar te worden en over 30 a 40 jaar zal dat voor iedereen dus wel toegankelijk zijn. Openbaar vervoer zal er dan ook heel anders uitzien!

Mijn dochters hoeven dus niet op een baan in het vervoer te rekenen, want veel banen zullen daar niet meer zijn. Over 20 jaar denk ik niet dat er nog vrachtwagen chauffeurs, buschauffeurs, taxi chauffeurs, treinmachinisten of dergelijke bestaan. Pizza wordt per drone nu al gebracht, zal met de post ook wel eerdaags gebeuren. Er zullen wel banen blijven bestaan in de fabricage van deze nieuwe modellen. Naar programmeurs of creatief ontwerper zal veel vraag zijn. Maar niet voldoende om al die banen die verdwijnen op te vullen vrees ik. Tijd dus voor een Basisinkomen om dit probleem op te vullen terwijl wij naast een stuk minder werken kunnen genieten van als deze nieuwe technieken:)

Heb jij nog gave transport technieken gezien? Ik zie ze graag terug! Altijd leuk om toe te voegen:)
frieke
Ik rij toch liever zelf
15-08-2017 20:02
15-08-2017 20:02 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Interessant blog. Ik denk dat ik me niet op mijn gemak zou voelen in een zelfbesturend voertuig. Ken geen andere dan jij toonde volgens mij. Of het kan er aan liggen dat het nu gewoon bedtijd is voor me en me vannacht of morgen iets te binnen schiet. En verhip daar schiet me dus al iets te binnen. Een vliegende auto: https://youtu.be/VRZNLBL7Px4
14-08-2017 23:41
14-08-2017 23:41 • Reageer