×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
De automodus-app.

De automodus-app.


Ik ben alle hoop in de mensheid kwijt. Nee, dat komt niet volledig door Trump, als puntje bij paaltje komt heeft die door alle dikke lagen democratie heen nog niks te zeggen. Natuurlijk, het geeft absoluut geen goed gevoel dat er zo’n aap zonder enig benul daar in het Witte Huis zit. Het is alsof de pestkop van je basisschool ineens directeur ziet worden van je favoriete uitgaansgelegenheid. Niet dat ik ooit in de Verenigde Staten van Amerika ben geweest, maar dat terzijde. Mijn hoop is kwijt, en dat komt ook niet door het omhoog schieten van de prijzen in die uitgaansgelegenheden. Nee, ik heb het over de automodus-app; een app die aangeboden wordt door Interpolis en die op gemaakt is om het smartphonegebruik achter het stuur te VERMINDEREN. Er is een app nodig die mensen vertelt dat ze minder moeten appen. We zijn niet langer eigenaar van onze telefoon; dit is het keerpunt, probeer om te keren. Probeer om te keren. Probeer om te keren. Probeer om te keren.

Hoe gaat die automodus-app in zijn werk? Op de site van Interpolis wordt het als volgt uitgelegd: “Zet de app aan, rij weg en krijg bij aankomst op je bestemming punten. Hoe langer je het scherm niet aanraakt, hoe meer punten je verdient.” Juist, we worden niet gestraft als we het wel doen, maar beloond als we het niet doen. Hoe Nederlands is dit? We moeten bij het handje genomen worden, om er voor te zorgen dat we ons niet laten afleiden door een pingetje op de telefoon. Blijkbaar is het hard nodig, want Interpolis komt op de website met enkele cijfers opdraven. 89% van de automobilisten gebruikt een mobiele telefoon tijdens het autorijden. Dat is schrikbarend, maar blijkbaar helpt de automodus-app wel, zoals Interpolis zelf dan ook de op website aangeeft: “AutoModus is getest onder 465 jonge automobilisten. De resultaten liegen er niet om! 74% van de gebruikers geeft aan dat de AutoModus app helpt om smartphonegebruik te verminderen tijdens het rijden.”

Het doet mij goed dat deze automodus-app helpt. Het kan niet anders, blijkbaar is het nodig en is het voor de hedendaagse smartphonegebruiker moeilijk zelf te bepalen wanneer het te pas of te onpas is. “Ooooh, één seconde kan geen kwaad!”, “Hahaha, ja dat klopt, macaroni is mijn lievelingseten”, “Persoonlijk kijk ik het liefste alle drie de films van Lord Of The Rings terug tijdens het autorijden, anders is het ook zo saai”, “Ik vind het belangrijk dat mijn vriendin er van op de hoogte is dat ik aan haar denk, ook tijdens het autorijden.” Maar ondertussen blijven we ons nog altijd verbazen over Trump…

Het loopt al uit de klauwen met alledaagse gebruik van die dingen, de wereldjes worden steeds kleiner, compacter en vierkanter, en het wordt steeds meer ieder voor zich. Geldt dat ook voor autorijden? Is een appje van je sportclub belangrijker dan een zebrapad? Ga je graag voor zowel likes als lijken? Wil je met je opscheppen op Facebook ook andere mensen met je auto opscheppen?

Ik draaf een beetje door, maar ik kan er met mijn verstand niet bij dat het tegenwoordig te veel gevraagd is om dat ding voor een autoritje even niet aan te raken. Het is ondertussen zo normaal geworden dat het blijkbaar moeilijk is om het te straffen (punt op je rijbewijs, telefoon in beslag nemen, geldboete, ik noem maar iets). Een beloning geven echter voor iemand die in plaats van 5 nog maar 4 keer tijdens het autorijden op zijn telefoon kijkt, lijkt meer de oplossing. Voor mij voelt dit aan als de zoete woorden van de net iets te lieve docente op de basisschool: “Hier, een stickertje, omdat je deze week Tommy minder gepest hebt. Je komt er wel jongen, ik geloof in jou! We zien die keren dat je hem bijna doodgeschopt hebt wel door de vingers.” Deze stickertjes leveren je bij Interpolis overigens korting op voor je autoverzekering, dus wat dat betreft zit de actie goed in elkaar.

Persoonlijk heb ik zelf al jaren soortgelijke apps op mijn telefoon, met de naam ‘Stil’. De telefoon stop ik dan in ‘De Broekzak’, waar ik er nooit gemakkelijk bij kan. Mocht ik deze app vergeten in te schakelen en er doet zich tijdens het autorijden onverhoopt toch een pingetje voor, dan schakelt de app ‘Verstand’ in. Een app die mij er op attendeert dat alle activiteiten op Whatsapp, Facebook en dergelijke zullen wachten tot mijn plaats van bestemming. Immers, die apps staan er toch om bekend dat ze alles opslaan?

P.S. Nee, ik word niet gesponsord door Interpolis. Dit is puur en alleen frustratie.
Beste B. Levensgenieter
Goed artikel. Ik schreef hier ook over: https://yoo.rs/benkoopmans56/blog/ben-jij-te-verleiden-1520090888.html?Ysid=69196
03-03-2018 16:38
03-03-2018 16:38 • Reageer
Dewaputra
Heel leuk geschreven, met plezier gelezen!
01-02-2017 16:31
01-02-2017 16:31 • Reageer
johan_jongedijk
Mooi blog en ik vind ook dat de mobiel uit moet in de auto
01-02-2017 16:30
01-02-2017 16:30 • Reageer