×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Art Journalingworkshop (Schrijfdag Diemen, deel 3)

Art Journalingworkshop (Schrijfdag Diemen, deel 3)


Gespannen zit ik te wachten op wat komen gaat. Overal om me heen zie ik mensen fanatiek notitieblokjes tevoorschijn halen. O ja, we zijn in Theater de Omval in Diemen en worden geacht actief mee te doen aan de diverse workshops die de Schrijversdag voor ons in petto heeft. Willemien Spook stelt zich voor, legt in het kort uit wat Art Journaling inhoudt en iedereen met uitzondering van twee personen, maakt driftig aantekeningen. De ene persoon is Willemien zelf, duh, die zal heus wel weten waar ze het over heeft, de andere persoon ben ik. Haar vorsende ogen priemen, kijkt ze mijn richting op als ze vraagt of iedereen in het bezit is van pen en papier? Mijn frustratie verbergend diep ik ook mijn pen en schriftje uit mijn tas.

De workshop is te kort om ons alle technieken van de Art bij te brengen, Willemien beperkt zich tot erover te vertellen en ons de door haar gebruikte materialen te tonen en vervolgens ons een kleine beginopdracht te geven.  Bij het betreden van de zaal zag ik al, dat het niets voor mij was. Tekenkwaliteiten heb ik niet, zelfs schrijven  kan ik niet. Gehoorzaam volg ik de instructies, leg mijn hand plat op het papier, trek er met de pen nauwkeurig een lijntje langs en beantwoord de vragen, ik associeer me suf, en schrijf aan de hand van de antwoorden een kort verhaaltje over mijn hand.

‘Kies nu uit je verhaal een zin en schrijf die op in de palm van je getekende hand.’

Ik heb het heft weer in handen genomen.

‘Schrijf in iedere vinger in zo weinig mogelijk woorden, waar je je handen voor gebruikt.’

Inmiddels is mijn hand flink verkrampt, maar met alles wat ik in me heb zitten voltooi ik de opdracht toch. In de pink schrijf ik heel flauw, tranen wegpinken; de ringvinger wordt gevuld met trots; de middelvinger spreekt voor zich; in de wijsvinger schrijf ik om onduidelijke redenen handwerken en in de duim, fantasiezuigapparaat.

Na nog wat antwoorden op gestelde vragen van de rest van de aanwezigen te hebben beantwoordt, sluit Willemien de workshop af.

‘Jullie kunnen thuis de getekende hand uitwerken tot een Art Journaal, in de folder staat beschreven welke stappen jullie moeten nemen en daarna mogen jullie als je wilt,je eerste werkje naar mijn mailadres sturen, ik zou het zeer op prijs stellen.’

Veel mensen blijven nog even en bewonderen werk van cursisten van Willemien, proberen de materialen uit, bedanken haar uitgebreid en ik… ik weet niet hoe snel ik de trappen af moet strompelen om naar buiten te vluchten alwaar ik eindelijk naar huis kan bellen.

‘Ha, fijn om je stem te horen, heb je een goede reis gehad, is het gelukt allemaal? Heb je je vriendinnen al ontmoet?’

‘Ja , ja en nog eens ja, alles is goed en het is hier zo gaaf, ik heb het geweldig naar mijn zin.’

‘Echt?’

‘Ja, echt!’

En ik meen het ook nog. Het is hier fantastisch. Op naar de pauze en naar de rest van de dag.


 wordt vervolgd

Direct door naar het vervolg?
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties