×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
De ondergang van Interpop?


 Er is iets mis. Ik kan niet slagen in de speelgoedwinkels van de moderne tijd. De schappen zijn vol genoeg, daar ligt het niet aan. De kinderserviesjes zijn van porselein, voorzichtigheid kan niet vroeg genoeg bijgebracht worden. De schoteltjes zijn wat aan de grote kant, de bordjes zijn weer piepklein, heft elkaar mooi op. Het is wel overweldigend compleet, bordjes, theekopjes, koffiebekers, mokken, soepkommen,  opdienschalen, koffiepot, een terrine waarin een soepvork... een soepvork? Het zal te maken hebben met de crisis, een soepvork zorgt voor miniporties, ook daar is wat voor te zeggen. Verspilling van voedsel voorkomen wordt van jongs af aan zo bijgebracht. Dan valt mijn oog op de melk- en suikersetjes, daar is iets raars mee aan de hand: roompotjes en klontjeskannetjes?

Verward besluit ik een ander gangpad te nemen.

Wanneer ik de bocht om ben duikt een grandioos poppenhuis voor mij op. Ongelofelijk. Tot in de kleinste details uitgewerkte attributen. De kamers zijn behangen met structuurvinylbehang. De badkamer is geheel betegeld met natuurstenen tegels,  de badkuip is gehouwen uit marmer en de kranen lijken wel van 24 karaats goud. De vloeren van de overige ruimtes zijn rijkelijk belegd met Perzische tapijten. Een lounge, eetkamer, slaapkamers met hemelbedjes en gekantkloste spreien. Er zit zelfs een kantoortje in het poppenkasteel, met een heus miniatuurcomputertje, inclusief toetsenbord, muis en monitor. Op het mahoniehouten bureautje ligt naast het minuscule printertje een micro-usb-stickje. Mijn mond valt open van verbazing, wat wordt er nog overgelaten aan de eigen fantasie van een kind?  

'Mooi hè? Nieuw in ons speelgoedassortiment. Vandaag een speciaal aanbod: we hebben een overeenkomst met de Rabobank en mogen de poppenvilla te koop aanbieden inclusief een hypotheek. Echt een buitenkansje.' De verkoopster straalt terwijl ze het colportageriedeltje afdraait. 'U moet alleen nog even uw salarisgegevens overleggen, om aan te tonen dat u de lasten wel kunt dragen, maar dat komt vast wel goed.'

'Jammer, ze heeft al een poppenhuis van Sinterklaas gekregen. Heeft u geen puzzels of iets dergelijks?'

'Puzzels zijn zo van het jaar nul, maar ik heb wel een nieuwe Barbiecollectie binnen gekregen,' met grote stappen zeult ze me mee naar de poppenafdeling. 'Kijk eens, hoe een perfect gezinnetje?'

Ze wijst naar een Barbie, een Ken en een wandelwagen met hun peuter erin. 'Wat nieuw is hieraan, zijn de details in en aan hun kleren plus accessoires. Zo hadden de barbies vroeger geen echte beha's en slipjes, tegenwoordig is er aandacht ook voor de lingerie van de pop.' Ze tilt het rokje van Barbie respectloos op en toont met haar jarretelgordeltje van postbode-elastiek, daarna rolt ze Ken zijn pijpen omhoog en om de plastic kuiten van de griezel, zitten satijnen sokophouders met een kanten randje erlangs. 'Moet kunnen nietwaar, in deze emancipatorische tijden. En wat helemaal supergaaf is, is dat het product van hun liefde al geboren wordt met een rugzakje. Zeg nou zelf, ieder gerespecteerd burger heeft tegenwoordig toch een rugzakje?'

Wat is dit nu weer voor onzin. Alsof je niet respect verdiend zonder rugzak? Ik pers mijn lippen op elkaar om niet deze vraag te stellen. Het liefst zou ik mijn agenda pakken om hier een aantekening van te maken en de winkel te rapporteren bij het discriminatiemeldpunt, maar ik haal mijn schouders op. Ik heb me de laatste tijd wel vaker druk gemaakt om dingen die uiteindelijk toch niets uithaalden. 'Nee, dat is ook niet wat ik zoek. Heeft u ook boekenleggers?'

'Boekenleggers?' herhaalt de verkoopster me  en kijkt me aan alsof ik haar een oneerbaar voorstel doe. 'Wat is dat nu weer voor achterlijke vraag? Dat zijn dingen nog vóór het jaar nul. Moet ik soms constateren dat ik mijn kostbare tijd hier een beetje sta te verdoen? Eerst al vragen om puzzels en nu dit weer? Ik roep de beveiliging erbij hoor!'

Ze drukt op één van de knoppen op een apparaatje om haar pols. Gelijk klinkt een snerpende sirene door het hele pand. Heeft ze wellicht op het brandalarm gedrukt?

'Alle gloeiende grutten nog aan toe,' roept de verkoopster geïrriteerd uit. 'Kijk nou toch eens wat u veroorzaakt heeft! Moet ik weer de storingsdienst erbij halen!'

Nu snap ik het dreigende faillissement van de Interpopketen, met zo'n beleid is het een wonder dat de winkel nog draait. Hoofdschuddend verlaat ik het pand en loop de naastgelegen boekhandel binnen om daar mijn geluk te beproeven.

 
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts