×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Tips van de Kneus...

Tips van de Kneus...


Mijn eerste blog post hier, ik probeer te integreren (gelukkig zonder examenvrees) in deze voor mij nieuwe community. Zoveel onderwerpen, zoveel keus, een lastige opgave voor de dichtende kneus...


Dus, waar te beginnen, wat te doen, lezen of schrijven en niet voor de poen. Ok, ik hou op, ik sla door in de rijmelarij (en nee daar hou ik niet van, althans niet van niveau lik-me-vestje, die bewaar ik voor de oude man met baard ergens eind van het jaar). Ik begin met een een aantal tips voor de kneus, tips van een ervaringsdeskundige (na vijf jaar liggen mag ik mij zo noemen toch?).


Tip 1

Stel je open, niet letterlijk, maar laat mensen toe in je leven.


Als chronisch zieke is dit lastig; je wilt niet klagen, maar hebt wel pijn en moet je ook af en toe eens uiten. Je bent bang dat het gesprek alleen over jou gaat, maar door daar teveel mee bezig te zijn loop je het risico juist mensen van je af te stoten. Wees oprecht, wees geïnteresseerd, stel je kwetsbaar op. Laat mensen meeleven (zonder medelijden), deel, maar luister ook.


Tip 2

Zoek een hobby.


Dat klinkt simpel, maar is het allesbehalve. Ik ben een niet-kunnen-sportende, mijn-armen-niet-goed-kunnen-gebruikende en benen-ook niet beperkte. Soort van ik kan alles, maar ook weer niet. Toch is er altijd iets te verzinnen, als je er maar voor open staat. Ik dien als obstakel voor mijn sportende vriendin, zij loopt zich de blubbers heuvel op achter mijn rolstoel. Gezellig voor mij (al praat ze weinig tussen het hijgen), goed voor haar en lekker samen op pad. Verder lig ik erg veel en in die tijd 'schrijf' ik mijn blogs, tussen de brainfog door.


Tip 3

Geniet van de kleine dingen.


Het is waar, je wereld wordt kleiner, maar deels doe je dit zelf. Je moet zelf de stap zetten (een ander doet het niet), meeleven en op de hoogte blijven kan prima via facebook. Ik heb veel nieuwe vrienden, ik ken ze niet persoonlijk en toch zijn zij een belangrijk deel van mijn leven geworden. Ik kan genieten van een foto op iemands tijdlijn, van een simpel bakkie thee met een vriendin, van de zon op mijn snoet (dat is dan een voordeel van liggen, kan ook in de tuin).


Tip 4

Zoek het gevoel van nut.


Je raakt het kwijt, je ligt maar en werkt niet langer. Wat moet de wereld nu met jou? Je bent er nog, onder het fysieke gedoe zit dezelfde mens. Je moet het alleen even zien. Sinds ik blog zie ik het weer zitten, ik heb een ander, maatschappelijk nut. Ik mag er zijn, jij ook!


Tip 5

Last but not least, leef!


Maak er wat van, je leven is het kostbaarste dat je hebt. Verspil het niet met klagen, maak er het beste van. Het valt soms niet mee, maar de zon komt toch weer op. Een nieuwe dag geeft nieuwe kansen, sta ervoor open!