Terug van weg geweest


Eindelijk ben ik weer terug op het oude vertrouwde Yoors.  Vijf jaar geleden melde ik mij voor het eerst aan. Toen was ik nog maar 14 jaar en zat ik in de 2de klas van de middelbare school. Intussen is er een hoop gebeurd. Zowel in mijn eigen leven als op Yoors.  

Middelbare school

Het is als of je met je twee keer met je ogen knippert. De tijd is zo snel gegaan. In het begin van de 3de klas had ik mijn eerste baantje. Twee keer per week bracht ik op de elektrische fiets van mijn moeder medicijnen rond voor de apotheek. Ik kreeg betaald om te sporten, dacht ik nog. Maar toen de wintermaanden vorderden was ik toch wat minder te spreken over deze baan. Medicijnen moet je namelijk ook bezorgen als het regent en donker wordt.

Aan het einde van de derde klas was er een mogelijkheid om door te gaan naar de HAVO of het VWO. Met 70 punten zat ik net boven het minimum om naar VWO te gaan en ik waagde de gok. Ik weet nog wel dat andere mensen ruim boven het minimum van 69 punten zaten, maar toch naar de HAVO gingen. Zij vonden dat namelijk stoerder en ik vond dat ontzettend dom. Iets waar ik later nog op terug zou komen.

In de vierde klas gebeurde er niet zo veel. In de vijfde wel. Toen deden we groot toneel en gingen we op buitenlandse reis naar Rome. In de zesde had deed ik eind-examen. Iedereen wist al wat hij/zij ging doen. Ik had nog geen idee. Ik vond zoveel dingen interessant en was al die tijd vooral bezig geweest met mijn examen halen en mijn profielwerkstuk afronden. Uiteindelijk deed ik helemaal niks meer behalve school.

Niet dat ik zo slecht was. Absoluut niet. Ik had alleen wel veel moeite met wiskunde en economie. Ik heb dyscalculie, dat is een soort dyslexie maar dan voor rekenen. Daarnaast heb ik ADD, dat is een soort ADHD maar dan in je hoofd. Dus je ziet het van buiten niet maar binnen is het heel druk. Alsof er een wasmachine aan staat. Dankzij allerlei examentrainingen ben ik uiteindelijk heel relaxt het examen ingerold want ik wist dat ik er alles aan had gedaan om te slagen. Meer kon ik niet meer doen.

Uiteindelijk haalde ik mijn eindexamen met twee vijfen voor economie en wiskunde, maar verder allemaal zessen en zevens. Mijn combinatiecijfer, dat een 9 was dankzij de 8 voor maatschappijleer en de 10 voor mijn profielwerkstuk, heb ik uiteindelijk nooit hoeven te gebruiken.

Tussenjaar

Kapot. Dat was ik. Helemaal gesloopt. Ik had de hele vakantie nodig om bij te komen. Om eerlijk te zijn gingen de afgelopen jaren ook niet alleen maar over rozenblaadjes. Meerdere keren had ik burn-out achtige verschijnselen. Dat komt voornamelijk door de ADD.

Deze keer duurde het wat langer en ik had nog steeds geen studie gekozen, dus besloot ik om een tussenjaar te nemen. Oorspronkelijk was het plan om een eigen bedrijf op te zetten en daarna te gaan reizen. Maar het liep toch heel anders. Ik kwam uiteindelijk bij een groot internationaal advieskantoor te werken waar mijn vader ook werkt. Daar deed ik data-analyse van gegevens die binnenkwamen en daarna door gingen naar de boekhouders. Relatief simpel werk, maar goed betaald en 40 uur in de week. En dat op mijn achtiende zonder opleiding of enige achtergrond. De meeste mensen daar waren rond de 25 en hadden allemaal een acountancy achtergrond. Ik heb er ontzettend veel geleerd en ben toch best trots op die prestatie.

Ook ben ik rijlessen gaan nemen. De theorie had ik al eerder dat jaar gehaald. Eigenlijk wilde ik een spoedcursus van twee weken doen, maar uiteindelijk werd het 4 uur per week. Dat is bij nader inzien funest geweest. Ik bezocht namelijk daarnaast ook nog open dagen van universiteiten en had studiekeuzegesprekken.

Het was bij een van die studiekeuzegesprekken toen er een draadje knapte. Ik moest meer naar mijn gevoel luisteren was het advies. Dat had ik nog nooit echt gedaan. Nog nooit was ik echt naar binnen gedoken, de krochten van mijn hart in. Maar ik kon nu niet meer anders. Alles viel op zijn plek. Waarom ik het gevoel had dat alles zo moeizaam ging, de lange diepe dalen en korte stijle pieken.

Zoveel impressies en inzichten tegelijk is niet goed voor het brein. Zelfs niet voor een brein dat  het gewend is veel te veel prikkels per seconde te verwerken. In het weekend kreeg ik een paniekaanval. Daarna nog een op werk. Dat was voor mij het teken dat ik moest stoppen. Ik trok de stekker uit de rijlessen en de studiekeuzegesprekken. Het werk legde ik tijdelijk stil. Na een gesprek bij de huisarts werd mij Ritalin voorgeschreven en kreeg ik een gesprekkenreeks met een praktijkondersteuner aangeboden. Dat doet nogal wat met je leven.

ADD

Corona

Alsof het nog niet erger kon kwam daar ook de coronacrisis bij. Of misschien was het juist geluk bij een ongeluk. Want nu kon ik, net zoals de rest van Nederland, in een gecontroleerde omgeving herstellen. Ik werk nu ook weer anderhalf uur per dag. Maar dan vanuit huis. En administratief werk in plaats van data analyse. Het bevalt mij goed en ik merk dat ik weer in een stijgende lijn zit. Een stijgende lijn die voor het eerst veel geleidelijker verloopt.

Toekomst

Nu de maatregelen voor de aankomende maanden bekend zijn is zicht op de toekomst. Ik heb besloten ontslag te nemen. Dat betekent dat ik mij vanaf Juli kan richten op dat wat ik altijd al wilde. Het opbouwen van een passief online inkomen. Dat begint hier op Yoors.

Daarnaast heb ik mijn studie gekozen. Communicatie & Life Sciences in Wageningen. Daar heb ik heel veel zin in. Ik kan ook niet wachten om op kamers te gaan en de introductieweek lijkt mij ook leuk.Hopelijk is het nog mogelijk om een weekje op vakantie te gaan.

In een huisje aan het strand of op een zeilbootje dobberend over de Friese meren.

ADD

Yoors

Yoors is de afgelopen jaren ook heel erg veranderd. De hele structuur is meerdere malen aangepast. Er is  aan SEO optimalisatie gedaan. We zijn een heel aantal Yoorsianen of Yoorsies rijker. Het puntensysteem is omgegooid. Yoors Ask Me Anything (YAMA) is gekomen en gegaan. De functie voor een website op Yoors komt steeds meer van de grond. Er wordt binnenkort een app ontwikkeld. Kortom het platform is enorm gegroeid. Het is geweldig om te zien hoe geduldig en behulpzaam de leden zijn. Ook mijn complimenten aan @henkjandekrijger  die keer op keer laat zien dat niet de adventeerders en het geld, maar de leden van het platform het belangrijkst zijn.

Ik heb de rare gewoonte om eens in de zoveel keer een nieuw Yoors Account aan te maken. Dan heb ik weer een nieuw project in mijn hoofd en wil ik daar een compleet nieuwe blog voor opzetten.  Eigenlijk nergens voor nodig, aangezien je hier op Yoors alles kan delen wat je wil en collecties kan maken, maar toch gaat het meestal zo. Waarschijnlijk dat daarom ook mijn orginele account is verwijderd. Gelukkig had ik nog een paar inactieve accounts waarvan ik de wachtwoorden wist.

Wat je hier de komende tijd kunt verwachten is niet te voorspellen. Mijn hoofd is soms net een ongeleid projectiel. Het schiet alle kanten op.  

 
ADD

Jonge Denker

Lid sinds 2015 - Ik schrijf over alles wat in mij opkomt, dat ik belangrijk vind en dat mij persoonlijk iets aangaat

#ADD || #Student || #Duurzaamheid || #Geld || #Socialmedia || #GenZ || #Nieuws