Blog tien: Organen doneren, goed of toch niet?

Blog tien: Organen doneren, goed of toch niet?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Op jonge leeftijd heb ik meermaals met overlijden te maken gehad. Ik was 15 dat ik me bedacht (na een overlijden van een vriendinnetje) om orgaandonor te worden. Dit omdat het goed is omdat je heel misschien een persoon kunt helpen aan een orgaan. 

Er word op dit moment aandacht geschonken aan het doneren van je organen. Ik ben nu 34 en ben altijd orgaan donor geweest. Dit omdat ik dacht dat ik mensen er mee kon helpen. Maar wanneer kun je nu echt iemand helpen aan een orgaan? 

Als je al bent overleden voordat er proffesionele hulp was dan kunnen ze helemaal niks met je organen. De organen vergaan binnen hele korte periode. Wanneer kan het wel? Als iemand hersendood is. Wanneer gebeurd dat? Vaak kom je daar als je een ernstig ongeluk heb gehad. 

Nu las ik een stukje over wat er met het lichaam gebeurd op het moment dat ze de organen verwijderen van de hersendode patient. De patient is niet voor niets niet dood-verklaard. De patient is hersendood verklaard. De patient krijgt geen verdoving, maar krijg wel spierverslappers toegediend. Vaak worden de patienten ook vastgebonden aan de tafel. Waarom? Omdat het lichaam eigenlijk nog niet dood is, maar door de organen te verwijderen overlijd de patient wel. Het lichaam kan hierbij hevig tekeer gaan tijdens het verwijderen van de organen. Het lichaam protesteert dus nog steeds en voelt gevaar tot aan het overlijden

Ik ben altijd voorstander geweest om orgaandonor te zijn. Nu ik dit gelezen heb, ga ik mijn donorregistratie aanpassen, net zoals vele proffesionel in het vak.

 Ze mogen mij niet open snijden terwijl ik nog leef. 

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (7 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ik heb nee geregistreerd qua orgaandonatie en ik ben bloeddonor.
| 09:08 |
Ja ik ben ook bloeddonor. gelukkig is dat niet schadelijk of pijnlijk(op de 2 kleine prikjes na)
| 09:34 |
Precies, zo is dat! Zo lang er nog leven is, is er hoop!
| 19:52 |
Inderdaad :)
| 14:06 |
Ik neig nu steeds meer naar Nee registeren, ik ben wel van mening dat alle mensen goed geïnformeerd moeten worden over de gang van zaken bij een orgaandonatie voordat ze een keuze maken! Start maar eens een EERLIJKE informatie campagne heren en dames van de overheid!
| 14:33 |
Inderdaad helemaal mee eens. Ik ben ondertussen om naar een nee in ieder geval
| 18:01 |
Dat snap ik volledig!
| 23:42 |
Heb precies hetzelfde. Ben wel bloed donor maar geen orgaan
| 20:12 |
maar wel vastgelegd of dat ook niet?
| 20:14 |
Ja zeker!
| 20:32 |
Hopelijk komt er goede en eerlijke informatie over hoe of wat.
Maar dat mensen zich bewust worden over wel of niet donor zijn is al heel wat vind ik.
Al vanaf mijn 18e donor, veel bloed gegeven en de rest mogen ze ook hebben. Tenminste voorlopig nog wel.
| 20:07 |
Bloed doneren, doe ik ook inderdaad. :)
Maar mijn organen, nee die krijgen ze niet meer.
| 20:13 |
Een begrijpelijk standpunt.
| 19:57 |
Dank je wel
| 20:00 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen