Een geheimzinnig zakhorloge (3)


Vorige delen gemist? > Begin te lezen bij deel 1

Het horloge geeft een raadsel prijs

Peinzend loop ik met Ana de trap af om beneden in het kleine restaurant te gaan ontbijten. Ik voel dat er een verband is tussen dat schilderij van Poussin en het mysterieuze zakhorloge. Maar wat?

Op een vriendelijke oude dame na die achter de kleine, notenhouten bar staat, is het restaurant leeg. Ana en ik gaan zitten aan een tafeltje bij het raam. De dame komt achter de bar vandaan en vraagt wat we willen bestellen. "Een Engels ontbijt graag, met veel koffie". De dame noteert de bestelling en wijst naar de vensterbank, waar een aantal kranten liggen. "Als u een krantje wilt lezen, ga gerust uw gang".

Ik pak de bovenste krant van de stapel. Het is een lokale krant en gelukkig in de Engelse taal. 

Op de voorpagina prijkt rechtsonder een grote advertentie van Placebo schoenen. 

Placebo schoenen.... had ik daarover niet al eens eerder iets gelezen?

De dame ziet dat ik met gefronste wenkbrauwen naar de advertentie staar en meldt dat Placebo schoenen unieke schoenen zijn die alleen in Llanfairpwll gemaakt worden en exclusief door Freeman worden verkocht. 

Dan loopt ze naar achteren om onze bestelling aan de keuken door te geven.

Placebo schoenen....... wat een rare naam voor een schoenenmerk..... en alleen te koop bij Freeman?

God's Genade

Even later komt de dame weer tevoorschijn en serveert de koffie. Ze heeft tevens wat muziek opgezet, want op de achtergrond hoor ik nu een tenor een gospel zingen, zo prachtig dat ik er kippevel van krijg. Ik vraag de dame hoe het nummer heet,

"Tosturi Duw", laat de dame weten. "Folkloristische muziek van Wales, in 1943 geschreven door de beroemde Wales'e componist William Stanley Gwynn Williams", voegt ze eraan toe.

"Tosturi Duw, wat betekent dat?", vraag ik.

"God's Genade", glimlacht de vrouw, en verdwijnt dan weer naar de keuken.

In gedachten verzonken speel ik met het horloge dat ik uit mijn zak heb gehaald. Ik staar even naar de uil en klik dan het deksel open en bekijk weer het zilveren uurwerk en het symbool van de Illuminatie.

Dan ontdek ik nog een minuscuul knopje bij het deksel. Als ik er op druk, klapt de foto weg en onthult een geheime vakje waar een stukje papier in zit. Dat is een onverwachte verrassing.....

Nieuwsgierig haal ik het papiertje eruit en vouw het open. Er staat een tekst op: "8 is the key that solves the mystery of death. Change to find the secret, man, and be free." 

Ik lees de tekst een paar keer en krijg kippevel. Freeman. Langzaam begint er iets te dagen, alhoewel ik er nog niet precies mijn vinger op kan leggen.

De Uil van Minerva die voor wijsheid, spirituele kennis en wetenschap staat en een symbool is van de Illuminatie, dat schilderij van Poussin van de herders van Arcadië dat verwijst naar God's geheimen, die rare placebo schoenen van Freeman die ik ineens terug zie in die geheimzinnige tekst, en dan ook nog eens op de achtergrond die gospel over God's genade......

8 is de sleutel die het mysterie van de dood oplost. Verander om het geheim te ontdekken mens, en ben vrij......

Dan verschijnt de dame met ons ontbijt.

© Dewaputra