Hardlopen in de regen

Hardlopen in de regen


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Hardlopen in de regen

Hardlopen is één van mijn favoriete hobby's. Het vormt een onderdeel van mijn levensstijl. Hardlopen doe ik eigenlijk zonder een vooropgezet doel zoals het proberen kwijt te raken van overgewicht, het streven om een bepaalde afstand te kunnen lopen, of trainen voor het neerzetten van alweer een snelste tijd. Nee, ik loop hard gewoon omdat ik het hardlopen an sich leuk vind om te doen. Het bezig zijn met hardlopen, runners-high beleven, het gevoel hebben om 10 centimeter boven de grond te lopen. Dát is de kick!

Die eventuele finishlijn en de neergezette tijd die daarop wordt geklokt, interesseren me in principe niets. Dat zijn puur bijkomstigheden die ik achteraf, eenmaal weer thuis, na het uitlezen van de data die mijn Suunto Ambit 3 Peak sporthorloge heeft opgeslagen, constateer. Uiteraard is het best wel plezierig als je dan ziet dat je over een bepaalde afstand een lekkere tijd hebt neergezet. Daar ben ik best wel eerlijk in om dat toe te geven. Maar het gevoel, het gevoel dat je hebt tijdens het lopen, dáár doe ik het voor.

De meesten van jullie weten dat ik op Bali woon. Dat maakt het lopen vergeleken met Nederland extra zwaar. Op Bali loop je altijd onder tropische omstandigheden, met temperaturen die zelden onder de 30 graden Celsius liggen, met een hoog luchtvochtigheidsgehalte en een gevoelstemperatuur van minimaal zo'n 35 graden Celsius. Dat maakt de uitdaging uiteraard des te groter. Gemiddeld loop ik 4 à 5 keer per week tussen de 30 en de 60 minuten per sessie.

Het lekkerste loop ik in het regenseizoen, als het bewolkt is en het liefst nog als het daarbij regent. Het maakt niet uit hoe hard het hemelwater daarbij naar beneden klettert. Heerlijk! Op zulke momenten is het natuurlijk minder warm, wellicht zo rond de 24/25 graden Celsius. Maar dat maakt een dag en nacht van verschil met het gemak waarmee je kunt lopen en bovendien met een hogere gemiddelde snelheid. De hartslag ligt dan ook een stuk lager dan normaal. Waterkoeling die helpt de overtollige hitte die de poriën van je huid verlaat, versneld te laten verdwijnen. 

Een tweede optie waar ik regelmatig gebruik van maak is om 's ochtends vroeg, voor zonsopgang zo tussen 4:00 en 4:30 uur te gaan hardlopen, de koelste periode van een etmaal op Bali. Ook dan ligt de temperatuur zo rond de 24 à 25 graden Celsius.

Zojuist heb ik weer lekker 45 minuten in een stortbui gerend, over de witte streep op het asfalt van de kustweg. Genieten!

De Balinezen vinden het overigens maar vreemd, iemand die gaat sporten in de regen. Regelmatig krijg ik dan de opmerking te horen “Hujan!” (het regent) terwijl men naar de lucht wijst. Ik antwoord dan meestal dat dat voor mij niet gevaarlijk is, ik schijn wat dat betreft smeltvrij te zijn :)

Ik kijk alweer uit naar de hardloopsessie van morgen!

*

© Dewaputra

 


Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (5 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ik vond het hardlopen altijd zo heerlijk bevrijdend en deed dat vrij veelvuldig maa nu mijn lichaam in verval geraakt ia daar leeftijd en ziekte is het hardlopen over gegaan in flink wandelen. En ook daar geniet ik volo op van.
| 09:41 |
Wandelen is ook heel fijn en gezond om te doen, geniet ervan!
| 10:29 |
Elke dag opnieuw zo.n 10 to 15 km
| 11:43 |
Heel goed!
| 12:23 |
Altijd mooi om hardloopverhalen te lezen.
| 23:11 |
Dank je wel. Leuk om te lezen, leuk om te doen!
| 17:49 |
Respect hoor. En idd met zo'n temperatuur is het vast iets verfrissende. Maar het hoofddoel is dat je het leuk vind en daar gaat het om.
| 16:37 |
Zo is het. Bedankt voor je reactie!
| 16:43 |
Met zulke temperaturen, is de regen net een warme douche
| 15:50 |
Nou, echt warm is de regen niet. Maar je lichaamstemperatuur loopt minder snel op door de regen, ondanks het hoge luchtvochtigheidsgehalte. Je zweet dus wat minder dan normaal.
| 15:55 |
Pfff jij liever dan ik. Ik heb een zwager met dezelfde tik dus ik begrijp het wel van jou.
| 15:45 |
Het is onderdeel van een levensstijl. Er zit geen moeten achter en ook geen doel. Dat maakt het leuk - en makkelijk om te doen.
| 15:57 |
mijn zwager heeft wel marathons gelopen ook 2x in New York. Dat doet hij nu niet meer maar het hardlopen kan hij niet laten ook als hij op vakantie is moet hij ff een rondje. Hij gaat echt dood als hij niet kan rennen. Fijn hoor dat jij er ook zo van kan genieten.
| 16:03 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen