×

Yoors


Inloggen
×

YoorsPassie voor het schrijven

Passie voor het schrijven


Voorwoord

Ik beschouw mezelf niet als iemand die per se gepassioneerd is om te schrijven, alhoewel ik wél met passie schrijf, als ik eenmaal schrijf.

Hoe zit dat dan?

Wel, de passie is bij mij al aanwezig vóór het schrijven. Ik ben onder andere gepassioneerd van spiritualiteit en filosofie en ik vind het heerlijk om deze passies op een creatieve manier te uiten. Schrijven is voor mij één van de middelen die ik gebruik om een boodschap over te brengen; foto art en web design bijvoorbeeld, zijn dat voor mij ook.

Passie

De passie is in feite een energie die je [letterlijk] in het middel stopt waarmee je je uit: in het geschreven woord, in het beeldmateriaal en in andere grafische elementen, en in de manier waarop je de boodschap presenteert (het design of de cosmetica van een pagina met informatie).

Het accent ligt bij mij dus op de passie voor een onderwerp en de implementatie van dat onderwerp in een communicatiemiddel en niet zozeer op het  communicatiemiddel ‘an sich’ dat die passie overbrengt.

Ik ben wat dat betreft overigens beter in schrijven dan in praten. Ik kan me beter uitdrukken in het geschreven woord dan in het gesproken woord. Waarschijnlijk komt dat omdat ik als ik schijf, ik al mijn gedachten kan ‘uitschrijven’ voordat er gereageerd kan worden.

In discussies wordt mijn gedachtegang vaak voortijdig onderbroken door opmerkingen of vragen, waardoor de discussie vaak op zijsporen beland en ik de draad van mijn oorspronkelijke betoog kwijtraak. Dat ervaar ik vaak als frustrerend en soms als irritant. Ik ben wat dat betreft een slechte spreker.
Als ik schrijf, behoud ik de focus op mijn onderwerp. Meestal schrijf ik intuïtief, dat wil zeggen dat als ik begin te schrijven, de woorden en zinnen als vanzelf via mijn vingers en het toetsenbord op het scherm verschijnen.

Triggers

Ook wordt ik vaak creatief geactiveerd door wat ik eerder in andere artikelen, of in commentaren heb gelezen. Dan duikt er iets op wat actueel is en wat prima past in de lijn van het betoog wat ik voor ogen heb.

Ik zit ook heel goed in mijn vel als ik in korte tijd en ‘out of the blue’ iets uit mijn mouw moet (of kan) laten rollen. Creatieve schrijfopdrachten, zoals die hier op Yoors regelmatig te vinden zijn, vind ik dan ook heerlijk om me op uit te leven.