Zware sneeuwval op komst


Het landschap dat buiten aan mijn oog voorbijtrekt, is werkelijk schitterend. Besneeuwde bergen steken af tegen een blauwe lucht waarin hier en daar wat nevelige bewolking zichtbaar is. De takken van de zilversparren die links en rechts zichtbaar zijn, zijn zwaar beladen met verse sneeuw die de stralen van het middagzonnetje fel weerkaatst.

We zijn Lindau net gepasseerd en de trein stevent nu op Bregenz af, de eerste grote Oostenrijkse stad net over de grens met Duitsland, aan de noordoostoever van de Bodenzee. Daar blijf de trein een kwartiertje staan voordat ze vertrekt naar het volgende station, Bludenz, tevens mijn eindstation.

Zodra de trein het station van Bregenz verlaat, begint de lucht snel te betrekken. Het duurt niet lang of het begint te sneeuwen. Naarmate we dichter bij Bludenz komen, wordt de sneeuwval steeds dichter en het zicht steeds minder.

Zodra we in Bludenz zijn gearriveerd, ga ik eerst op zoek naar vervoer dat me naar mijn eindbestemming, Gasthaus Kreuz in St. Gerold, Grosses Walsertal kan brengen. Er blijkt een bus naar toe te rijden en ik heb het geluk dat er net eentje op het punt staat te vertrekken. Ik koop een kaartje bij de chauffeur. Die vertelt me dat ik mazzel heb. Waarschijnlijk is dit voor vandaag de laatste bus naar Grosses Walsertal, omdat er zware sneeuwval op komst is. Het dal zal naar alle waarschijnlijkheid in de namiddag afgesloten worden. Over 45 minuten ben ik volgens mijn chauffeur op mijn bestemming, er is een halte aan de weg direct tegenover Gasthof Kreuz.

Heb ik dan mazzel, vraag ik me af? Hoe dan ook, eerst maar op mijn logeeradres zien te komen, dan zien we wel verder. Bij het dorpje Thüringen gaat de bus omhoog, de bergen in richting het Grosses Walsertal. We rijden achter een sneeuwschuiver. Dat is wel fijn. Echt hard rijden we daardoor niet, maar het rijdt zo natuurlijk wel een stuk veiliger.

Tegen de tijd dat we bij Gasthof Kreuz arriveren, zien we geen hand meer voor ogen. De sneeuw ligt hier al meer dan kniehoog. Ik sjouw mijn bagage de stenen trap op die naar de ingang van Gasthof Kreuz leidt en ga naar binnen. We hebben het gered.

De eigenaar nodigt me uit in de Gaststube. Het is er gelukkig lekker warm. Volgens de eigenaar heb ik geluk gehad dat er nog vervoer was. Over een uur wordt het dal vanwege de zware sneeuwval afgesloten. Er wordt vannacht meer dan twee meter sneeuw verwacht, een uitzonderlijke situatie volgens hem. Als dit weer zich doorzet - en die kans is volgens hem meer dan groot – dan zullen we minstens een week hierbinnen vastzitten. Maar ik hoef me geen zorgen te maken, zegt hij, er is voldoende voorraad eten en drank aanwezig om het een maand uit te houden, als het moet.

Hm, binnen zitten… dat wordt dan dus geen skiën en rodelen deze wintersportvakantie.


© Dewaputra

afbeeldingen: schnee-express.com | gasthaus-kreuz.com

 

Bovenstaand verhaal past in de schrijfuitdaging januari 2019 van Hans van Gemert.

 

Meeschrijven of reageren?
Dat kan zodra je lid van Yoors bent.
Het is gratis en levert je direct bonuspunten op.
Klik op inloggen om lid te worden.