×

Yoors


Inloggen
×

YoorsEen dagje opleiding verloskunde te Maastricht!

Een dagje opleiding verloskunde te Maastricht!


Zoals ik vanmorgen vertelde in mijn "vrij schrijven", mocht ik vandaag samen met mijn schoonzoon een middag les volgen op de school van mijn dochter. Een prachtige opleiding tot verloskundige! 

Ik had totaal geen verwachtingen, maar toch zou ik bijna zeggen, dat vandaag al mijn verwachtingen overtrof! 

De heenweg naar Maastricht met mijn schoonzoon, was al helemaal geweldig! Nog nooit bracht ik zoveel tijd met hem door zonder mijn dochter haha. We hebben gezellig gekletst en zelfs samen mee gezongen met de muziek die op mijn sd kaartje stond!  Hij kende Scooter niet, maar nu wel! Leuk begin van deze dag dus. 

We waren mooi op tijd in Maastricht en konden dus relaxed beginnen aan onze "schooldag".  Eerst een kopje koffie, thee of glaasje jus d'orange met daarbij heerlijke belegde broodjes. Daarna begaven we  ons naar een redelijke grote college zaal. Daar kregen we een echte les en het onderwerp was 'baring aav'. Dit was enorm interessant en dan ontdek je toch ook wel dat je als "ooit" barende vrouw, nog lang niet alles daarover weet! Fijn ook om te horen dat de wensen van de barende vrouw tegenwoordig beter gehoord worden. Bijvoorbeeld de wens om in het water te bevallen. Onderstaand filmpje kregen we te zien en als ik nu nog zou moeten bevallen, koos ik zeker voor deze manier. Als dat mogelijk zou zijn natuurlijk. 

Na alle theorie, was het tijd om de geleerde stof in de praktijk te gaan proberen en oefenen. Met de onderstaande foto's ga ik dit toelichten. Op de foto's zijn met gezicht herkenbaar mijn schoonzoon en mijn dochter. De rest heb ik een smiley hoofd gegeven. Ik ben namelijk vergeten te vragen of ik dit mocht plaatsen en dan doe ik het liever op deze manier. Per foto zal ik dus toelichten wat er op dat moment gebeurd. 

In de hal hangen teksten die geschreven zijn door studenten. Ik vond zelf deze heel mooi! 

Wouter (mijn schoonzoon) is hier aan het toucheren en voelt dus hoe ver het hoofdje van de baby staat. 

De weeën worden goed geïmiteerd door de lerares. Je ziet op deze foto het hoofdje al een beetje. 

Hier zie je het moment, dat het hoofdje 'staat'. Dan mag de moeder alleen even zuchten en niet meer persen. 

Als verloskundige doe je nog niks, tot het hoofdje er uit is. 

Als het hoofdje geboren is, dan check je als eerste of er geen navelstreng om het nekje zit. Dat doet Wouter hier. 

Als de navelstreng niet om het nekje zit, doe je als verloskundige eventjes niks. Je wacht tot de baby de natuurlijke inwendige spildraai gemaakt heeft. 

Als de baby die draai gemaakt heeft, dan kun je het babytje met de handen over beide oortjes heen vastpakken.  Je drukt dan het hoofdje naar beneden, zodat het bovenste schoudertje geboren kan worden. 

Zodra het bovenste en onderste schoudertje geboren zijn, mag je de baby langzaam aan het hoofdje er uit halen. 

Daar is de baby dan! 

Wouter is helemaal trots, want hij heeft toch maar mooi deze baby ter wereld geholpen! 


Na deze praktijkles, was het even tijd voor een koffie pauze. Al na een paar minuutjes miste ik mijn dochter en schoonzoon ineens. Ik vond ze in een praktijk lokaal en waren ze bezig om een bevalling met de baarkruk te simuleren. Zo mooi om te zien. Het leek bijna echt, zo keken ze elkaar aan! Mijn dochter ook met af en toe echt een "pijnlijk" gezicht, want ze moest wel in haar rol blijven natuurlijk. Kijk hieronder hoe dit ging! 

Anisa zittend op de baarkruk en Wouter voelt hier hoever het hoofdje van de baby 'staat'. 

Anisa zucht als een volleerde barende alle weeën weg. Het hoofdje 'staat' hier op de juiste manier. Vlak voor het hoofdje geboren wordt. 

Het doet ook pijn haha en Wouter pakt hier het hoofdje op de juiste manier vast. 

Net echt, samen kijken hoe het hoofdje geboren wordt! 

Zoals 'geleerd' het hoofdje naar beneden drukken, zodat de bovenste schoudertjes geboren kunnen worden. Daarna volgen de onderste schoudertjes. 

En daar is de baby dan! 

Kijk Anisa eens naar de baby kijken. Er was iets vreemds, want het hoofdje van de baby stond achterstevoren op het lijfje. 

Dit hoorde natuurlijk niet en dat is dan leuk met een 'nep' baby. Anisa moest er echt goed om lachen! 

Dan is het tijd voor de nageboorte en de placenta. Netjes met zijn hand drukkend op de buik. 

Niet zomaar trekken, maar zeker zijn dat de placenta los zit. 

En ja hoor, ook de placenta is geboren. 

Tja, trots "papa" en "mama"! En Diaantje is ineens "oma" hahaha. 

Hierna kregen we nog een overleg over wat we geleerd hadden, hoe we leerdoelen op moesten stellen en nog een heleboel meer. Het was echt zo gaaf om dit te mogen doen en leren. Je ontdekt ineens zoveel meer, want je weet echt niet alles als je al 1 of meerdere baby's op de wereld hebt gezet! 

Wat ik ook zo leuk vind aan deze school/opleiding, is dat er jaarlijks een nieuwe sweater uitkomt met geweldige teksten daarop. Anisa heeft er nu 2, want bijna zit haar 2e leerjaar erop! Hieronder de foto's daarvan. 

Ik kan niet anders zeggen, als dat ik een geweldige leuke dag gehad heb. Veel geleerd heb en nog meer bewondering heb gekregen voor het beroep van verloskundige. Mijn dochter doet dit toch maar mooi! Zo enorm trots op haar! 

Ik hoop dat ik alles goed verwoord heb en anders pas ik het later nog wel aan, want ik stuur de link natuurlijk naar Anisa toe! Vinden jullie het net zo interessant als ik? 

De foto's zijn allen door mijzelf gemaakt met mijn telefoon en gemaakt op de Academie voor Verloskunde te Maastricht.