Vrij schrijven, deel 28


Een vrij schrijven, gewoon op woensdag avond en niet zoals gebruikelijk rond het weekend. Wellicht is het opgevallen, maar ik ben de afgelopen week minimaal aanwezig geweest. Dit had een reden en ik heb er over toch even over nagedacht of ik erover ging schrijven. Aangezien ik best open ben en veel deel, wil ik het daarom toch doen.

In mijn vrije "Diaantje week" had ik namelijk nog iets op mijn agenda staan en dat had ik niet in mijn vorige vrij schrijven verteld. Een vrij schrijven wat vooral heel erg positief was en dat was/ben ik ook. Ik had namelijk ook mijn 2-jaarlijkse mammografie afspraak. Iets wat elke vrouw vanaf haar 50e gratis aangeboden krijgt vanuit het bevolkingsonderzoek. Door alles wat ik voor Stichting Roparun en Stichting Hair4Her doe, ben ik van mening dat je beter kunt voorkomen als genezen. Zelf onderzoek is natuurlijk ook belangrijk, maar toch zeker ook zo'n mammografie!

Twee jaar geleden had ik mijn eerste keer en gelukkig viel dat reuze mee. Al die indianen verhalen gingen voor mij niet op. Geen extreme pijn en het is eigenlijk ook zo gebeurd. Zo ook dit jaar. Degene die mijn foto had gemaakt, kwam nog even naar me toe om te vragen of ik veel was afgevallen vergeleken met de laatste keer. Ja, dat was ik zeker haha, toch zeker zo'n 30 kilo!

Vorige week donderdag avond, kwam ik thuis van mijn werk en daar lag dan de brief van het bevolkingsonderzoek. Met een lach en de woorden, zo eens kijken of ik weer goed gekeurd ben voor de komende 2 jaar, maakte ik de enveloppe open. Ik moest echter toch heel goed lezen en met een brok in mijn keel zei ik tegen mijn man, dat er iets niet goed was en ik verder onderzoek nodig had......

Wat er op dat moment door je heen gaat is onbeschrijflijk. Ik ben zo met kanker bezig, maar dat is op "afstand" en dit kwam nu toch wel heel dichtbij. Ik ben redelijk nuchter, maar dit hakte er toch behoorlijk in. Ik kon ook de huisarts niet meer bellen, dus na een slechte nacht heb ik de volgende ochtend (op mijn werk) de huisarts gebeld. Ze gaven aan voor mij een afspraak te zullen maken in het ziekenhuis en stelde ook nog de vraag of ik een dag niet kon. Nou, daar hoefde ik niet over na te denken. Ik zei direct dat ik elke dag kon, no matter what!

Gelukkig was het een relatief rustige dag en ben ik enorm goed opgevangen door mijn collega's. Er was tijd voor een traan, ik kreeg knuffels en lieve woordjes. Gelukkig werd ik al snel gebeld dat ik afgelopen maandag om 08.20 uur al terecht kon voor een extra foto en echo. Mijn man kreeg gelukkig ook vrij van zijn werkgever en samen gingen we dus naar het ziekenhuis. Geen fijn weekend gehad natuurlijk en slecht geslapen. Ik had mijn kinderen, ouders en bestie ingelicht en een paar Yoorsiaantjes waar ik ook privé contact mee heb.

In het ziekenhuis werd ik opgevangen door een lieve verpleegkundige en als eerste werd een speciale mammografie gemaakt, genaamt "Tomosynthese". Dan worden meerdere dunne opnamen gemaakt, soort plakjes als het ware. Daarna moest ik even wachten en toen ik aan de beurt was voor de echo, mocht mijn man ook mee. Heel spannend en traantjes bleven branden.

Gelukkig kon de radiologe al vertellen dat ze op de foto niets gezien had en tijdens de echo gaf ze ook aan geen afwijkingen te zien. Vermoedelijk is er dus een vraag gerezen bij het verschil tussen de mammografie van dit jaar en die van 2 jaar geleden. Tja, 30 kilo is heel wat en er is nu veel minder vetweefsel!

Wat een opluchting en traantjes vloeide nu van blijdschap. We zijn naar huis gegaan en daar heb ik iedereen het goede nieuws verteld. Rond 10.00 uur ben ik naar mijn werk gegaan, want ik wilde graag alles weer "gewoon" door laten gaan. Die avond stond ook een kookworkshop "tapas" maken op de agenda met mijn collega's en ik kon daar nu natuurlijk optimaal van genieten.

Diaantje is happy en ziet alles weer positief, maar dat was vanaf vorige week donderdag dus even heel anders.

Ik hoop dat ik een aantal vrouwen, die twijfelen of ze mee gaan doen aan dit gratis onderzoek, hiermee kan overhalen het te gaan doen. Dat is ook de grootste reden dat ik dit schrijf, want als ik ook maar iemand kan overtuigen om hier niet te licht over te denken, dan is dat geweldig. Kanker is verschrikkelijk en als je er op tijd bij kunt zijn, dan moet je dat zeker doen. Vergeet zeker niet zelf regelmatig ook je borsten te onderzoeken. Ik doe het wekelijks en dat blijf ik zeker doen.

Deze keer geen happy Diaantje "vrij schrijven", maar ik kan wel happy afsluiten! Toch wel heel goed beseffend dat het zomaar ook ineens heel anders kan zijn...............