×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
You can't out run a bad diet

You can't out run a bad diet


Ha-Ha!

"Ik heb de discipline niet die jij hebt" De meeste uitgesproken zin die ik krijg te horen. Nou ik kan je vertellen, discipline heeft er vrij weinig mee te maken. Als ik wel iets graag doe is het eten en lui zijn. Maar toch ben ik 10 kilo afgevallen en inmiddels hooked aan fitness. Hoe dan?! Nou dat zal ik je vertellen!

Mijn interesse in krachttraining, of beter gezegd; sport in het algemeen, kwam wat later. Paardrijden heb ik altijd gedaan, maar de paarden werden hier gespierder van dan ik. Ik kon tot mijn 21ste eten wat ik wilde zonder aan te komen. Hier kwam helaas na mijn 21ste verandering in.

Hoe het begon
Tot mijn 21ste was ik nooit te zwaar, ik rookte veel waardoor ik weinig eetlust had, tevens lust ik ook weinig (ik lustte zelfs geen pizza!!). Ik sportte niet maar deed mijn cardio op festivals en in de kroeg. Echter in 2008 werd het roken echt een aanslag op mijn lichaam en ben ik gestopt. Dit leidde echter wel tot een gigantische unstoppable eetlust (en drank lust). Ik was nog steeds niet perse dik met mijn 70+ kilo (ik ben 1.66m) maar fit was ik zeker niet en ik zat ook niet lekker in mijn vel. In de lente van 2011 ging ik mijn schoonzus aanmoedigen bij de Loop van Leeuwarden. Toen ik stond te juichen naar de 10 km mensen, zag ik een jonge dame met overgewicht richting de finish rennen. Ze viel me op vanwege het gebrek van een goede sport BH, en ik was blij verrast door haar inzet, ze was bijna bij de finish en ze was vastbesloten om het te gaan halen! Hardlopen, ik had nooit gedacht dat het iets voor mij zou zijn, maar als zij het kan, en er plezier in beleefd, dan zou ik dat toch ook wel moeten kunnen?!

Goed begin is het halve werk.
De vrouw die ik ben dacht gelijk: eerst een leuke outfit kopen! Roze met zwart! Ik begon heel random te lopen en had als doel: volgend jaar de 10 km van Leeuwarden. Ik kwam er al snel achter dat je heel snel resultaat merkt met hardlopen, steeds een stukje verder, steeds een stukje sneller. Dit motiveerde ontzettend en ik ging al snel RPM en ‘wat fitness’ erbij doen. Toen de 10 km van Leeuwarden er aan kwam was ik een paar kilo lichter (niet heel veel, want at nog steeds slecht), maar vooral ook fitter! De 10 km haalde ik in 53 minuten, dikke prima dus. Na de 10 km wilde ik meer, dus toen ik een keer 20 km had gelopen merkte ik al snel dat ik last van scheenbeenvlies ontsteking had. Na nog een paar weken doorlopen ben ik toch maar gestopt en wilde ik mij verder verdiepen in fitness en voeding.

You can’t outrun a bad diet.
Ik dacht dat ik met veel cardio kon blijven eten, maar niets was minder waar. Ik begon mij te verdiepen in voeding en had De Voedselzandloper gelezen. Hierdoor was ik van 70 kg (ja ik was inmiddels weer 70kg) naar 64 kg gegaan in 6 weken! Ik had al het slechte eten uit mijn leven geschrapt en de kilo’s vlogen er vanaf. Echter na 6 weken was ik dat ‘strenge’ eten wel weer een beetje zat en toen zaten er weer 4 kilo’s aan. Ik ‘fitnisste’ wat door maar het resultaat bleef wat achter. Ik had veel over voeding geleerd en wist dat ik hier meer controle over moest krijgen. Ik kwam in aanraking met Instagram en begon dat te gebruiken als mijn stok achter de deur. Ik maakte een anoniem account en plaatste hier een foto van mijn niet zo fitte lichaam op. Ik volgde wat meiden die mij inspireerde en probeerde te doen wat zij deden. Hierdoor leerde ik Crossfit kennen. Deze dames (en heren) waren zo ‘badass’!! Dit wilde ik ook doen! Dit was eigenlijk de eerste echte krachttraining die ik deed wat resultaat had en wat mij ook daadwerkelijk sterker maakte!

Sterkste sportschool van Leeuwarden
Inmiddels had ik mij ingeschreven bij een ‘serieuze’ sportschool, ik was die standaard trainingen van de franchise sportscholen een beetje zat en wilde een training doen die resultaat gaf, dus ik melde mij aan bij Bodyshape Leeuwarden. Ik deed 2 x in de week Crossfit en nog eens 2 a 3 x in de week fitness in de sportschool. Echter zat ik inmiddels op school, en de kosten om beide te doen was gewoon niet te doen. Na een half jaar heb ik met pijn in mijn hart afscheid genomen van Crossfit. Ik merkte wel dat mijn lichaam sterker aan het worden was, en ondanks dat ik het soms ontzettend moeilijk vond om van de bank te komen, ik ging toch! Elke training weer! Ik had natuurlijk wat te bewijzen op Instagram.

Stok achter de deur
Op een gegeven moment begon mijn vriend, instructeur fysieke training bij de Marine mijn trainingen te maken en deze logen er niet om. 6x per week mocht ik mij melden in de sportschool. En ja, als mijn vriend mijn trainingen maakt dan kan ik het niet maken om niet te gaan. Verder had ik ook nog aangegeven dat ik mijn vetpercentage wilde verlagen, dan kan ik mijzelf niet vol proppen met pizza elke week (ja inmiddels lust ik pizza!!). Nu waren de trainingen niet altijd mogelijk met school, maar over het algemeen ging ik elke dag weer en ik begon met het tellen van mijn calorieen. Hierdoor kon ik af en toe nog wel genieten van mijn Milka Oreo, Kinder Bueno of wijntje, maar dit plan ik dan gewoon in. En met resultaat! De lijnen op mijn lichaam werden zichtbaar, de deadlifts werden zwaarder en de eerste paar chin ups waren gedaan.

Ritme
Inmiddels zit ik in een nieuw ritme! Tot 2 jaar terug zat ik in een ritme waar ik dagelijks wijn dronk, at ik lasagne elk week en keizer broodjes met hagelslag voor lunch. Nu is hier niks mis mee als dit je gelukkig maakt, echter zat ik gewoon niet lekker in mijn vel. Dit was voor mij een ongezond ritme. Sporten is nu net zo belangrijk als werk en school en ik plan mijn hele leven dan ook om deze 3 dingen. Dit is niet altijd even makkelijk, maar ik ben fitter dan ooit, heb veel energie en ben gewoon weg gelukkig! Het begin is zeker niet makkelijk, je denkt dat je nooit die ‘fitness verslaving’ zal krijgen die sommige meiden hebben, of dat het gewoon niet ‘in je zit’.

Maar het geheim is: niet stoppen en jezelf blijven uitdagen! Zet kleine doelen en ga daar voor!