Een gewoon gesprek door de ogen van een stotteraar

Een gewoon gesprek door de ogen van een stotteraar


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

"Hey, hoe is het?"

Oh, hij heeft het tegen mij.

"Ja prima hoor!" En ik wil best graag vragen hoe het met hem is maar dan ga ik stotteren. Dus praat ik verder. "Druk met school," want het woord 'druk' is zo lekker makkelijk uit te spreken. "Maar het gaat goed hoor! En jij?"

'En jij' in plaats van 'en met jou'. Ah joh. Valt niet op. Doorpraten.

"Ja, met mij gaat het ook goed, heb je lang niet gezien! Mijn nieuwe baan bevalt goed!" Baan. Ja.

"W... we... went het al een beetje?" Ah shit shit shit.

"Wat zeg je?" Hij kijkt me met een glazige blik aan. Ja thanks dude. Dat helpt.

"We... went het al een beetje?" zeg ik opnieuw. Ik zie een blik in zijn ogen die ik bij meerdere mensen zie: oh kijk, zij kan niet goed praten. Geen autoritaire blik, geen vernederende blik, maar wel een blik die laat zien dat mensen weten dat ik "anders" ben.

"Ja, het went prima," oja wrijf het er maar even in dat jij het wel goed kan uitspreken. "Maar toch mis ik jullie wel hoor."

"Ja snap ik!" Ik wil er nog een gevatte opmerking achteraan maken, een grapje, maar ik voel al dat ik daarvoor teveel spanning in mijn schouders heb. Dus trek ik een grappig gezicht, een "ja joh wij waren ook geweldig" gezicht. Iets dat mijn mond niet kan uitspreken maar mijn blik wel. Dan loopt hij weg.

In mijn hoofd ben ik zo spontaan en maak ik duizend grapjes, maar mijn stem volgt niet. Meer valt er niet over te zeggen. Gaat ook moeilijk hè, als je moeite hebt met praten.Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (9 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Och, dat klinkt echt heel erg vervelend =\ Ik bedoel, ik heb wel eens gepraat met iemand die stottert en tuurlijk: net even wat beter luisteren, maar je bent niet opeens minderwaardig!
| 13:48 |
Jup, mee eens!!
| 13:51 |
Pakkend verwoord! Iets waar we over na zouden moeten denken!
| 13:28 |
Dankjewel!
| 13:33 |
Wat vervelend, goed om dit eens te lezen, er gaan blijkbaar duizend dingen door je heen..
| 13:08 |
Jup. Als ik er over nadenk, ben ik met zoveel dingen tegelijk bezig. Wat ga ik zeggen, hoe sta ik erbij, kan ik het woord uitspreken, zonee, welk woord kan ervoor in de plaats, is het nog een logische zin, welke woorden ben ik nu aan het zeggen... Vraagt om nog een blog!
| 13:34 |
Ja zeker doen !! Ik vind het interessant
| 17:35 |
Ah jeetje, dat lijkt me echt mega lastig! :o Ik kijk niet raar op van stotteraars, ik bedoel, iedereen is gewoon mens, of je nu spraakproblemen hebt of niet, maakt allemaal niet uit.
| 21:24 |
Dat zegt bijna iedereen ja. Toch maken 9 vd 10 mensen onbewust mijn zinnen af. Aah ik heb zoveel inspiratie voor nieuwe blogs nu!!
| 21:26 |
Ik maak in ieder geval geen zinnen van anderen af haha. Mijn vader stottert niet, maar hij kan heel moeilijk op zijn woorden komen en ik laat 'm echt altijd uitpraten haha.

Oeh nice :D ik ook, maar heb ook zoveel andere dingen te doen oeps
| 21:39 |
Jaa dat is echt heel belangrijk. Ik merk ook altijd dat de mensen die mij altijd laten uitpraten, de mensen zijn die zelf ook te maken hebben met iemand die moeite heeft met praten.
| 10:49 |
Ja, jeetje, wat moet ik hier nou op zeggen? Mijn eerste reactie was ''haha, je bent grappig'' mijn tweede was: ''lach er nou niet om'' en mijn derde: ''natuurlijk is zo'n blik vervelend, fuck, heb ik ooit zo gekeken naar mijn stotterende postbode? ik hoop van niet, wat naar!'' Met mijn postbode had ik altijd een leuk praatje, en gaf hem gewoon de tijd die hij nodig had (naar mijn inziens) en ''verbeterde'' hem nooit. Ook de drogist van lang geleden niet. Dan volg ik op youtube nog een stotterende comedian: Drew Lynch met z'n hond Stella. Hij is zo leuk! Ik zie het zeker niet als grap en heb veel respect voor mensen die hier last van hebben, lijkt me gewoon heel lastig!!! Respect!
| 20:53 |
Haha leuke reactie, dankjewel!
| 21:22 |
Graag gedaan xx
| 21:28 |
Interessant om het nu eens van een andere kant te bekijken. Lijkt me wel moeilijk om zo te moeten praten. Niet eens het stotteren zelf, maar constant rekening houden met hoe je de dingen zegt zodat het niet opvalt.
| 20:29 |
Hahaha ja, als ik er teveel over nadenk word ik ook ontzettend moe. Maar ondertussen ben ik een echte professional in woorden ontwijken/anders zeggen.
| 20:31 |
Oh lijkt me erg moeilijk!
| 20:13 |
Na een tijdje wen je eraan hoor. Bij mij is het vooral erg als ik veel stress/spanning heb, soms is het ook helemaal weg. Maar er zijn inderdaad lastige momenten.
| 20:14 |
Ik vind het echt interessant om te lezen hoe het gesprek er van jouw kant uit ziet :) Trek je niets aan van die blikken, en laat het je vooral niet tegenhouden om te praten!
| 20:11 |
Dank je wel! Ik ga binnenkort waarschijnlijk weer beginnen met logopedie en zal er dan ook regelmatig blogs over schrijven.
| 20:13 |
Kijk er naar uit om die te lezen :)!
| 20:26 |
Ik stotter niet maar ik heb het soms ook moeilijk om iets correct gezegd te krijgen
| 20:06 |
Jup, t is flink balen, vooral als je zoveel wil zeggen maar het echt niet lukt.
| 20:06 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen