Wanneer andere mensen je woorden afmaken

Wanneer andere mensen je woorden afmaken


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Kijk, ik snap dat je geduld moet opbrengen om naar mij te luisteren. En ik snap ook dat je daar niet altijd zin in hebt. Wat ik zeg is niet altijd even interessant en natuurlijk heb je geen zin om mij uit te laten praten als ik weer eens stotter bij het laatste woordje van de zin. Maar weet je wel hoe het voelt, als anderen je woorden afmaken?

Ik vergelijk het altijd met lopen door een supermarkt. Stel, iedere keer als jij je hand uitsteekt om een artikel van de plank te pakken, iemand anders je hand wegslaat en vervolgens het artikel in jouw mandje legt. Wil je de pasta pakken en heb je hem bijna vast, dan wordt je arm opzij geduwd en legt iemand anders het in je mandje. Negen van de tien keer is het de goede pasta, maar soms is het ook de verkeerde pasta. Stop je de macaroni in mijn mandje terwijl ik de spaghetti wilde. Die irritatie die ik voel als iemand mijn woorden afmaakt - en het dan ook nog eens verkeerd afmaakt - is voor mij te vergelijken met het op de grond smijten van de macaroni en vervolgens niet één, maar twee pakken spaghetti mee te nemen. Om te laten zien dat ik het wél zelf kan.

En ik kan het ook zelf. Ja, het duurt even. Ja, je moet even wachten. Maar ik kan het wel. Je hoeft mijn woorden niet af te maken, hoor. Denk je soms dat ik achterlijk ben? Als je iemand in een rolstoel ziet begin je toch ook niet met hele overdreven passen rond te stappen, om maar even te laten zien dat jij wel kan lopen?

Helaas worden mijn woorden nog dagelijks voor mij afgemaakt. Dit gebeurt meestal onbewust aangezien ik meestal bij de laatste woordjes van een zin stotter, maar dat maakt het niet minder vervelend. Wat vinden jullie hiervan? Betrappen jullie jezelf er wel eens op dat je woorden van anderen afmaakt? En wat doe je dan?Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.7 / 5 (10 reviews)
expand_more
Verberg reacties
herkenbaar kon er ook een houtje van
| 13:23 |
Ik ken niemand die stottert maar ik doe dit zo ontzettend vaak. Geenidee waarom. Ik snap dat het vervelend is maar in m'n hoofd zie ik het meer als een puzzel die ik heel graag wil oplossen door het laatste woord goed te hebben :') Maar wel fijn dat je het opschrijft, ik moet hier namelijk echt op gaan letten!
| 02:52 |
Ja snap ik dat dat zo kan voelen. Maar probeer t idd ook eens vanaf de andere kant te zien :)
| 06:41 |
Wat goed dat je het stotteren aandacht geeft. Nee ik maak geen zinnen af voor een ander. Ik had vroeger een vriendin die stotterde. Dus ik weet dat je geduld moet hebben.
| 23:08 |
Yes, jij snapt m!
| 06:41 |
Ik ben blij dat je hier zo open over schrijft.
Omdat ik mezelf wel eens betrap om zinnen af te maken voor een ander, ook al weet ik dat dit vast hatelijk is.
Vanaf nu probeer ik dat echt nooit meer te doen.
| 22:31 |
Haha mijn missie met deze blogpost is bereikt!
| 06:42 |
om eerlijk te zijn ja dat gebeurt bij mij wel , na het lezen van jouw pagina ga ik er zeker rekening mee houden want zo heb ik het nog nooit bekeken
| 21:41 |
Zeker doen! Fijn dat je er rekening mee gaat houden.
| 21:46 |
Dat lijkt me echt mega vervelend! Ik praat redelijk snel waardoor ik wel eens over woorden struikel (en dan zeg ik: "Ik kan niet kussen dit of dat" terwijl ik wil zeggen "Ik kan niet kiezen tussen dit of dat" oid, mega genant) en soms ook dat ik niet op een woord kan komen omdat ik aan het nadenken ben of dat de zinscontext wel klopt en ik erger me er dan ook aan als iemand anders dan het woord wel zegt ofzo
| 21:02 |
Ja idd! Mee eens!
| 21:14 |
Ik verbeter alleen woorden. Dat zijn overigens niet alleen de laatste woorden van zinnen, maar vaker hele lappen tekst.
| 21:01 |
Zou ik wel mee oppassen. T is dodelijk irritant namelijk ;)
| 21:13 |
Ach, mensen hebben zo hun eigen manier om daar weer mee om te gaan...
yoo.rs/erwin.daniels/blog/mijn-eerste-block-1490962874.html?Ysid=10396
De meesten overigens gewoon sportief en dankbaar!
| 21:19 |
Hmm klinkt inderdaad vervelend, als ik je ooit ontmoet en ik doe dat -onbewust- dan moet je het gewoon zeggen ;)
| 20:51 |
Ja dan zeg ik gewoon "omg jolijn flikker op". Beetje jammer dat ik "jolijn" ook niet goed kan uitspreken. Had vorig jaar een Jolijn in mijn klas, heb serieus nooit haar naam uitgesproken hahahahaha
| 21:13 |
Hahaha ik zie het echt ovor me x) Ooh, je mag me ook Jo of Jol noemen ofzo. ='D
Daar reageer ik mede door mijn moeder ook op, al weet niemand dat dus sssshhh. Jij mag het =P
| 21:23 |
Hahaha yesss
| 21:24 |
Ik snap je frustratie. Ik heb mijn hele leven spraakstoornis. Soms stotter ik en dan maken andere mijn woorden af. Maar ook wanneer ik iets verkeerds uitspreek dan verbeteren mensen mij altijd. Heel leuk, maar sommige woorden kan ik niet goed uitspreken en de kans is groot dat ik ook nooit ga kunnen. Je kan mij in een gesprek wel tien keer erop wijzen dat ik een woord verkeerd uitspreek maar het gaat gewoon niet.
| 20:50 |
Ja echt he! Vet irritant.
| 21:12 |
Ja, echt heel erg! Laat mij het gewoon zelf doen.
| 21:13 |
Voor zover ik me ervan bewust ben zeg ik een woord voor een ander als diegene er simpelweg niet op komt...
Ik denk terug aan een reclame... het kwam hier op neer: "Zeg niet Herman als H-H-H-Hendrik zich probeert voor te stellen".
| 20:37 |
Maar is dat als iemand stottert of als iemand echt even niet op een woord kan komen? Want dat is wel een verschil, als ik een woord kwijt ben mag iemand anders het prima afmaken. Maar niet als ik het woord wel weer maar aan het stotteren ben.
| 21:12 |
De eerste zin in mijn reactie is letterlijk zoals ik het zeg (dus staat los van stotteren). De rest van de reactie ging om stotteren.
| 07:14 |
Ah zo, had t ff verkeerd begrepen! Thanks voor je uitleg.
| 11:26 |
Geeft niks! Graag gedaan.
| 11:43 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen