Kaas-uienkruier, kaas- uienbroodjes - what's in a name. Het gaat er uiteindelijk om of ze lekker zijn toch? 

Mijn trouwe volgers weten onderhand, dat wanneer ik geneurie hoor aan de andere kant van de tafel dat het dan snor zit, qua smaak. En geneurie was met dit broodje hoorbaar aanwezig. Zo'n fijn geluid. Daar doe ik het toch ook voor. Maak jullie maar geen zorgen. Zelf vond ik het ook lekker. Anders werk ik het recept niet uit. 

Vaak hoor ik, ja maar voor twee personen is te lastig, dan koop ik het liever. Niet doen! Gewoon zelf maken. Het brooddeeg of broodjes hoef je niet zelf te maken. Heb ik ook niet gedaan. Laat dat de Warme bakker lekker doen. Die maken de heerlijkste Surinaamse broodjes. Die heb ik gebruikt voor deze broodjes. 

De uien heb ik eerst in de oven laten garen. Rode uien, samen met wat teentjes knoflook en olie, 30 minuten in de oven. Kan je ook de dag van te voren doen. De uien en knoflook zijn dan afgekoeld en kan je die broodjes nog sneller op tafel zetten.   Die rode uien maken nou net het verschil. 

Heb je oud brood over? Niet weggooien, je kan dat ook gebruiken voor deze broodjes. 

Quote

Vaak hoor ik, ja maar voor twee personen is te lastig, dan koop ik het liever. Niet doen! Gewoon zelf maken.

ElisabethsKitchen


Hiernaast zie je een voorbeeld hoe ik de uien, knoflook en paprika's in de oven laat garen. Op de foto staan witte uien. Maar voor dit lekkere broodje heb ik rode uien gebruikt. 


De uien en knoflook worden zalig zoet en gaar. Het scheelt overigens ook met huilen, mocht je daar last van hebben. 


Aan de volgorde van de ingredi√ęnten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.

Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.

 Recept is voor twee personen. 

Wat heb je nodig? 

 • 2 rode zoete uien¬†

 • 2 teentjes knoflook

 • 1 eetlepel olie

 • 2 Surinaamse broodjes

 • 2 eetlepels cr√®me fra√ģche

 • 6 eetlepels geraspte Cheddar kaas

 • 2 snufjes gedroogde oregano

 • zwarte peper naar smaak

Hoe bereid je het!

 1. Gaar de uien en de knoflook, met de olie zoals je hierboven op de foto kan zien. 
 2. Laat de uien en knoflook afkoelen. 
 3. Wanneer de uien zijn afgekoeld, haal het vel eraf en snijd of hak de uien in stukjes. 
 4. Verwarm de oven¬†voor op 200¬įCelsius.¬†
 5. Snijd de broodjes aan de bovenkant in. Niet helemaal door. Snijd ze dan vanaf de bovenkant open. De bovenkant kan je dan openklappen naar de zijkant. 
 6. Besmeer iedere broodje met 1 eetlepel cr√®me fra√ģche.¬†
 7. Haal de gare knoflook uit het velletje. Smeer op ieder broodje één teentje uit. 
 8. Verdeel dan de uien erover. Het mag best lekker veel zijn. 
 9. Verdeel dan de geraspte kaas erover. 
 10. Daarover de oregano en de zwarte peper naar smaak. 
 11. Leg de broodjes op een bakplaat en bak ongeveer 12 minuten. Tot de kaas is gesmolten. Let op dat de broodjes niet te bruin worden. 
 12. En dan....AAN TAFEL.

Waar kan je deze broodjes bij eten?

Met een lekkere groene salade. Of tomatensalade. Maar ook lekker bij een bbq. Je kan ze ook in of op de bbq afbakken. Het kaas smelt dan ook. Leg ze in speciale bbq-bakken, laat het kaas smelten en snijd de broodjes dan in stukken, zodat iedereen een stuk kan pakken. 

Maar deze broodjes gaan ook goed samen met een kop uiensoep of tomatensoep. 

Quote

Heb je oud brood over? Niet weggooien, je kan dat ook gebruiken voor deze broodjes. 

 ElisabethsKitchen


Even een opmerking. 

Voor alle duidelijkheid, ik word door geen bedrijf gesponsord. Waarom ik merken noem ligt in het feit dat, wanneer je dit wilt maken, weet je wat ik gebruik en waar ik het koop. De producten van Verstegen en Euroma koop ik in de Jumbo, omdat ik die makkelijk kan bereiken. Daar hoef ik niet extra voor te rijden. Maar ze zijn ook te koop in de andere grote supermarkten; behalve bij de Duitse prijsvechters, helaas. Nodig vriend uit