Kaasfondue met drie soorten kaas - Alpenweek - Lidl


Alpenweek Lidl 

Vanaf vandaag zijn de Alpen aan de beurt tijdens de landenweken van de Lidl. Ik steek het niet onder stoelen en banken. Ik hartje de landenweken. Ik vul mijn voorraad aan met producten die niet standaard in de Lidl verkrijgbaar zijn maar die ik wel graag gebruik. 

Ook de Oostenrijkse en Zwitserse kazen koop ik dan. En soms ook de speck - niet te verwarren met de vega-variant. Helaas is het een groot stuk en wij eten niet zo veel meer. Zo'n groot stuk gaat gewoonweg niet op. Invriezen kan ook, maar soms vergeet ik wat in de vriezer ligt. Daarom koop ik het maar niet meer. En koop ik spekblokjes als ik eens spek wil eten. 

Maar de kazen koop ik wel. En daar heb ik deze lekkere kaasfondue meegemaakt. 

Wij hebben dit op een vrijdag gegeten. Het was zo'n vrijdag na een vermoeiende week en ik had zin in lekkers. Nou me dunkt, deze kaasfondue was echt lekker. Mijn graadmeter is meneer de fotograaf. Hij zit tegenover mij en wanneer hij neuriet tijdens het eten, is hij tevreden. Natuurlijk is dit ook lekker op andere dagen van de week. 

Toevallig is dit het tweede recept met champignons op een rij. Eigenlijk is het niet zo toevallig. Wij eten ze best vaak. 

Hieronder een foto van de specerijenmengeling die ik heb gebruikt met ingrediëntenlijst. 

Recept staat onder de foto.

Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.
Recept is voor twee personen. 

Wat heb je nodig? 

Voor de champignons
 • 1 eetlepel olie
 • 1 teentje knoflook
 • 500 gram kastanjechampignons
 • 1 eetlepel Funghi Trifolati

Voor de kaasfondue
 • 200 milliliter witte wijn (ik had sauvignon blanc)
 • ½ teentje knoflook
 • 200 gram geraspte Gruyère 
 • 150 gram geraspte Emmentaler
 • 100 gram geraspte Appenzeller
 • een paar druppels citroensap (geel flesje)
 • 1 eetlepel maïzena
 • 2 eetlepels Kirsch-wasser
 • vers gemalen peper
 • vers geraspte nootmuskaat

Hoe bereid je het! 

 1. Verwarm de olie in een ruime pan. 
 2. Voeg het teentje knoflook toe en laat zachtjes bakken. De olie krijgt zo een lekkere smaak. 
 3. Veeg of borstel de champignons schoon en snijd in vieren. Doe in de pan bij de het teentje knoflook.
 4. Strooi de kruiden erover en laat op getemperde hittebron gaar bakken. Schud of schep zo nu en dan om.  
 5. Breng in een ruime pan de wijn aan de kook samen met de knoflook. Zodra het bubbelt draai de hittebron lager. Verwijder het teentje knoflook voor je de kaas gaat toevoegen.
 6. Voeg de kaas beetje bij beetje toe. Zodra de kaas is opgelost, weer een handje toevoegen. Doorroeren - weer een handje kaas erbij. Net zolang tot alle kaas is opgelost. 
 7. Voeg het citroensap toe. 
 8. Meng de maïzena met de Kirsch-wasser en doe bij de kaasfondue. 
 9. Breng op smaak met gemalen peper naar smaak en de nootmuskaat.
 10. Haal de champignons uit de pan en snijd het stokbrood. 
 11. En dan....AAN TAFEL. 


Even een opmerking.

Voor alle duidelijkheid, ik word door geen bedrijf gesponsord. Waarom ik merken noem ligt in het feit dat, wanneer je dit wilt maken, weet je wat ik gebruik en waar ik het koop. De producten van Verstegen en Euroma koop ik in de Jumbo, omdat ik die makkelijk kan bereiken. Daar hoef ik niet extra voor te rijden. Maar ze zijn ook te koop in de andere grote supermarkten; behalve bij de Duitse prijsvechters, helaas. 

Schuif aan aan de Yoors-eettafel wanneer je een lekkerbek bent. Je mist zo geen recept uit mijn keuken. 

By The Way

De discussie of vlees/vis wel/niet duurzaam is gaat hier niet gevoerd worden. Waarom niet? Er zijn al zoveel regels en wetten waar we ons aan moeten houden. Ik gun iedereen zijn of haar vrijheid qua eten en/of drinken. Het wordt pas echt nijpend wanneer de dokter gaat vertellen wat niet of wel mag.