mayonaise met aquafaba


Het zat al jaren in mijn hoofd om het eens te maken. Vegan mayonaise van aquafaba. Wat is #aquafaba ? Dat is het vocht van peulvruchten wat je normaal gesproken via je zeef in het riool verdwijnt. 

Ik had bruine bonenschotel gemaakt met bonen uit een potje. Ineens kreeg ik een brainwave om het vocht op te vangen. Het is een tijdje houdbaar in de koelkast en je kan het ook invriezen. Woensdag heb ik de bonenschotel gegeten en gisteren - donderdag, heb ik de aquafaba-naise gemaakt. Ik ga nog niet verklappen wat ik ervan vond. Dat lees je verderop. 

Quote

Vegan mayonaise van aquafaba.

https://lekkerereceptenvoor2.nl/

Aan de slag

Ik ging uit van het recept van mayonaise maken. De vraag was of dit de juiste keuze was. Google is your best friend en ja hoor, het was een goed uitgangspunt.  Met de hand heb ik het geklopt omdat ik wilde 'voelen' hoe snel het dik werd en of het wel dik werd. Of het niet kon schiften, wat met mayonaise van ei weleens kan gebeuren. Het schiftte niet, trouwens bij schiften helpt een beetje water altijd, maar dit terzijde. Meneer wist niet waar ik mee bezig was en na het kloppen liet ik hem proeven. Hij vond het naar Belgische mayonaise smaken. Minder azijn of wat honing toevoegen en het wordt minder Belgische mayonaise. Toevallig houden wij van Belgische mayonaise. Een beetje meer mosterd en het smaakt naar Franse mayonaise. Het is uiteindelijk zelf een beetje uitproberen om het geheel naar je eigen smaak te maken. Dat is het voordeel van zelf maken. Je eet iets naar je eigen smaak en je weet wat erin zit. 

Eivervanger

Deze vegan mayonaise heb ik gemaakt met bruine bonen. Maar gebruik je witte bonen kan je dat vocht ook gebruiken, ook van kikkererwten en doperwten. In het vocht zit zetmeel en is rijk aan eiwit. Juist die twee zaken zorgen voor binding. Aquafaba is dus een eivervanger. Drie eetlepels aquafaba staat gelijk aan één ei. Neem je twee eetlepels vervangt dat één eiwit. 

Ik was wel bang dat de vegan mayonaise naar bruine bonen zou smaken. Die angst was onterecht en niet nodig. Het smaakte dus naar Belgische mayonaise. 

De vegan mayonaise heb ik geserveerd met gebakken aardappelen. De link naar dat recept staat ook op deze pagina. 

Niet mager

Denk niet dat het deze vegan mayonaise slanker is dan de mayonaise met ei. Er zit olie in en die geeft ook kcal en vet. 

Recept is voor twee personen.

Aan de volgorde van de ingredi√ęnten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.

Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.

Wat heb je nodig?  

 • 3 eetlepels aquafaba
 • 1 theelepel mosterd (ik had Limburgse)
 • 1 eetlepel azijn (ik had witte wijnazijn)
 • 190 milliliter olie (ik had rijstolie, is neutraal¬†van smaak)
 • snufje zout
 • zwarte peper naar smaak¬†
 • snufje chili melange (Euroma)

Hoe bereid je het! 

 1. Doe in een ruime kom, de aquafaba, de mosterd en de azijn. Klop dit samen tot eerste samen. 
 2. Voeg dan in het begin beetje bij beetje de olie toe. Klop steeds tot de olie is gemengd. 
 3. Voeg steeds meer olie toe, maar blijf wel kloppen. 
 4. Als het een egale emulsie is, breng dan op smaak met zout, peper en wat chili melange. 

Even een opmerking. 

Voor alle duidelijkheid, ik word door geen bedrijf gesponsord. Waarom ik merken noem ligt in het feit dat, wanneer je dit wilt maken, weet je wat ik gebruik en waar ik het koop. De producten van Verstegen en Euroma koop ik in de Jumbo, omdat ik die makkelijk kan bereiken. Daar hoef ik niet extra voor te rijden. Maar ze zijn ook te koop in de andere grote supermarkten; behalve bij de Duitse prijsvechters, helaas. #nospon#noads#watetenwevandaag#lekkerereceptenvoor2

BTW

De discussie of vlees/vis wel/niet duurzaam is gaat hier niet gevoerd worden. Waarom niet? Er zijn al zoveel regels en wetten waar we ons aan moeten houden. Ik gun iedereen zijn of haar vrijheid qua eten en/of drinken. Het wordt pas echt nijpend wanneer de dokter gaat vertellen wat niet of wel mag.

Welkom op mijn Yoors pagina. Vanaf nu hoef je nooit meer te zoeken naar recepten voor 2 personen.   Wanneer je lid wordt van Yoors, ontvang je een leuke bonus. Vergeet niet om mij te vertellen, dat je lid bent geworden, dan kan ik je gaan volgen.