seitan recept


Seitan op meerdere manieren

Onderlaatst zag ik bij een tv programma – Binnenstebuiten – hoe kok Sharon seitan maakte. Seitan is een plantaardige vleesvervanger. Het wordt gemaakt van tarwegluten. Tijdens de uitzending had ik al gezien dat het veel werk was. Maar wilde het zelf ondervinden. Het deeg maken an sich was voor mij makkelijk. Ik heb een knappe Kenwood met een sterke motor. Dat scheelt kneden. Na het kneden moest het een tijd in het water staan. Daarna nog spoelen onder koud water – heel erg veel water. Tijdens het spoelen moest het deeg worden gekneed tot je de gluten overhield. Tot mijn schrik zag ik dat de specerijen er ook uit gewassen werden. Ja zeg, dat was niet de bedoeling dacht ik. Zodra het water niet meer wit werd, was het klaar. Toen moest het deeg in bouillon worden gekookt. Gedaan. En na het koken, kon ik er stukken van snijden en bakken. Het moest lekker zijn. Echt lekker was het eigenlijk niet meer. Het had een broodsmaak zonder kruiden. Dat ging ik dus niet meer maken.  

Verderop in dit blog staat de manier zoals wij die wel lekker vonden. Blijf dus lezen. 

Quote

Tot mijn schrik zag ik dat de specerijen er ook uit gewassen werden. Ja zeg, dat was niet de bedoeling dacht ik. 

 Lekkere recepten voor 2

Hoe dan wel?

Gelukkig zijn tarwegluten niet duur en ik had nog over, omdat ik voldoende had gekocht. De tarwegluten heb ik bij de molen in Zuidland gekocht. Wat ik ervoor heb betaald weet ik niet meer. Voor meer recepten struinde ik het grote wijde web af. En vond een andere manier. Een soort van instant - seitan manier. De tarwegluten mengen met water, olijfolie en specerijen. Direct in stukken scheuren of snijden en bakken. Dat werd alweer wat beter. Alleen de stukken waren weer wat te hard voor ons. Misschien te hard gebakken? Wie zal het zeggen. Het was erg knapperig zeg maar. Vind je dat lekker en kan je gebit het nog hebben, dan is het geen probleem natuurlijk. Maar ik zou het eerder mee laten sudderen in een saus. Om het zo gaar te maken. Heel klein snijden, bakken en dan in de saus verder laten garen. Verder was ik qua smaak zeer tevreden. Het was stukken beter. Meneer zei: je zou hier eens shoarmakruiden door kunnen doen en er een broodje shoarma van maken. Toevallig was ik dat al van plan. Maar dan anders. Niet met de tarwegluten maar met kikkererwten. Afgelopen vrijdag heb ik dat gemaakt en het recept plaats ik in dit blog. Want dat is ons het beste bevallen. Terwijl ik dit blog schrijf, staat er een pizzabodem van kikkererwten en kruiden in de koelkast op te stijven. Daar komt later een blog over. Want ik weet nog niet of het lukt.

Trouwens, de instant – seitan ziet er meer uit als vlees, dan de gekookte seitan. De gekookte seitan ziet er meer sponsachtig uit. Dat ziet er dus niet aantrekkelijk uit. 

Hieronder staat mijn variatie van de instant seitan. 

Wat heb je nodig?

 • 115 gram tarwegluten
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 4 eetlepels water
 • 1 eetlepel Chinese 5 spice poeder
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 2 eetlepels olie

Zo bereid je het! 

 1. Zeef de tarwegluten boven een kom.
 2. Meng de olie erdoor. Kneed het door met je handen. 
 3. Voeg beetje bij beetje water door. Blijf kneden.
 4. Doe de specerijen erbij en blijf kneden. 
 5. Giet op het laatst de sojasaus erover en meng nog eens door. 
 6. Verwarm de 2 eetlepels olie in een koekenpan. 
 7. Snijd ondertussen de seitan in niet te dikke stukken en bak ze ongeveer 10 minuten gaar en knapperig. Bak het zo knapperig als jij het lekker vind. 

Bami met spitskool

Wat heb je nodig?

 • 2 eetlepels olie
 • 1 ui
 • 1 theelepel korianderpoeder 
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 kleine spitskool
 • 130 gram mie
 • 1 snuf chilipeper of meer naar smaak
 • 250 milliliter soja-kookroom

Zo bereid je het!

 1. Verwarm de olie in een hapjespan. 
 2. Pel en snipper de ui en doe in de warme olie. Bak glazig met de korianderpoeder en gemberpoeder. 
 3. Snijd de spitskool in dunne reepjes. Doe de reepjes in de pan bij de ui. Omscheppen en laat smoren. 
 4. Kook de mie gaar volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. 
 5. Meng de gare mie met de spitskool. 
 6. Strooi de chilipeper erover. 
 7. Giet de soja-kookroom erbij en laat opwarmen. 
 8. Verdeel over twee borden en leg de seitan erbij. 
 9. En dan...AAN TAFEL!!

Op Wikipedia kan je lezen hoe oud Seitan eigenlijk is. Spoiler: seitan is de Japanse benaming en daar wordt het al honderden jaren bereid. Klik

Klik hier voor de manier van Sharon van Binnenstebuiten

Welkom op mijn Yoors pagina. Vanaf nu hoef je nooit meer te zoeken naar recepten voor 2 personen.   Wanneer je lid wordt van Yoors, ontvang je een leuke bonus. Je volgt mij direct na aanmelding. Daarom zie je op de voorpagina mijn blogs. Die kan je lezen en delen.