stoofperen recept


Ik had stoofperen bereid met cranberry's. Fles port erbij en wat suiker. Ja, suiker. Ik doe daar niet zo moeilijk over. Alles kan, zolang je maar goed doseert. Daarbij, cranberry's zijn zo zuur, die hebben echt suiker nodig. In de pan nog een pijpje kaneel en pruttelen maar. 

Deze keer heb ik het steeltje eraf gehaald en met een steker om boterballetjes te maken heb ik een deel van onderkant verwijdert. De peren heb ik niet doormidden gesneden, maar heel gelaten. 

De vloeistof met peren heb ik aan de kook gebracht. Zo'n 20 minuten zachtjes laten pruttelen en daarna de pan in de hooimadam gezet. 

Van twee kilo houd ik altijd over. De eerste keer hebben we stoofpeertjes gegeten met stoofvlees. Wat te doen met het restant? 

Ineens dacht hoe lekker zou het zijn om het met rijstpudding te eten. Gewoon ouderwetse rijstpudding. Niet met volle melk maar met ongezoete sojamelk. Zo vaak eten wij geen toetjes. Dus ik op zoek naar puddingvormen in mijn voorraadkamer. Zo gevonden. 

Rijstpudding gemaakt, vormen omgespoeld met koud water, zodat de pudding makkelijk kon lossen.  Dat moment van lossen is altijd een beetje spannend. Want het kan zijn dat de pudding blijft plakken aan de vorm. Maar zoals de foto hieronder toont, het is gelukt. Een half speculaasje erover verkruimeld voor de crunch. 

Het was al met al een lekker toetje. 

Quote

De eerste keer hebben we stoofpeertjes gegeten met stoofvlees. Wat te doen met het restant? 

 lekkerereceptenvoor2 - ElisabethsKitchen


Recept is voor twee personen.

Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.

Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.Wat heb je nodig? 

 • 2 kilo stoofperen
 • 500 gram cranberry's
 • 1 fles rode port
 • 4 eetlepels suiker (ik heb fair trade rietsuiker)
 • 1 pijpje kaneel
 • 500 milliliter melk (smaak en soort naar eigen keuze)
 • 100 gram paprijst
 • 2 eetlepels suiker (fair trade rietsuiker)
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 speculaasjes

Hoe bereid je het! 

 1. Schil de peren. 
 2. Verwijder het steeltje en de onderkant zoals ik boven in de inleiding heb beschreven. 
 3. Doe de peren in de pan. 
 4. Spoel de cranberry's goed schoon en kijk of er geen kapotte tussen zitten. Doe dan bij de peren in de pan. 
 5. Giet de fles port leeg over de peren. Strooi de suiker erover en doe het kaneel erbij. Breng aan de kook. 
 6. Laat 20 minuten pruttelen en zet dan in een hooikist of hooimadam en laat desnoods 24 uur staan. Heb je die niet, laat de peren dan op een kleine pit zachtjes gaar pruttelen. 
 7. Voor de pudding breng de melk aan de kook samen met de rijst, het vanillesuiker en de rietsuiker. Laat 12 minuten zachtjes pruttelen tot de rijst gaar is. 
 8. Giet de pudding in natgemaakte puddingvormen voor één persoon of in een grote puddingvorm. 
 9. Dek de pudding af met plastic folie. Leg dit echt direct op de pudding tegen velvorming. 
 10. Laat de pudding afkoelen. 
 11. Los de pudding op een bord, leg de warme peer met sap en wat cranberry's erbij. Verkruimel een speculaasje erover.
 12. En dan... BLIJF AAN TAFEL VOOR HET DESSERT!!


Op de foto hiernaast zie je mijn moderne hooikist, de hooimadam. Deze gebruik ik voor stoofpotten, soepen en stoofperen. 

Ook voor de havermoutpap 's morgens. De pap aan de kook brengen, 1 minuut laten doorkoken en dan nog 15 minuten in de hooimadam. 

Ondertussen maak ik ons portie fruit schoon. Wat we apart eten. 

Voor je de pap gaat eten, wat kaneel toevoegen en goed doorroeren. 


Even een opmerking. 

Voor alle duidelijkheid, ik word door geen bedrijf gesponsord. Waarom ik merken noem ligt in het feit dat, wanneer je dit wilt maken, weet je wat ik gebruik en waar ik het koop. De producten van Verstegen en Euroma koop ik in de Jumbo, omdat ik die makkelijk kan bereiken. Daar hoef ik niet extra voor te rijden. Maar ze zijn ook te koop in de andere grote supermarkten; behalve bij de Duitse prijsvechters, helaas. 

#nospon

By The Way 

De discussie of vlees/vis wel/niet duurzaam is gaat hier niet gevoerd worden. Waarom niet? Er zijn al zoveel regels en wetten waar we ons aan moeten houden. Ik gun iedereen zijn of haar vrijheid qua eten en/of drinken. Het wordt pas echt nijpend wanneer de dokter gaat vertellen wat niet of wel mag.


Doe eens een mona toetje! Of doe maar niet, maak lekker zelf een toetje. Ik doe het zelden, maar als ik het doe, dan doe ik het goed.