Uiensoep recept


Slowcooking met de Römertopf

Gisteren kwam ik met een net uien thuis. Meneer ruimde de boodschappen op en vertelde mij dat er nog een net met uien aanwezig is. Dan maak  ik toch een lekkere uiensoep, riep ik als antwoord. Toevallig had ik tijdens het doorbladeren van het kookboekje wat hoort bij de Römertopf een recept gezien voor uiensoep. 

Het recept heb ik wel aangepast. Eigenlijk heb ik alleen de hoeveelheid uien, vocht en de bereidingstijd aangehouden. De rest heb ik aangepast naar onze smaak. 

De bereidingstijd is vijf kwartier. En na die tijd waren de uien, zacht en zoet. Het toevoegen van de Baharat was een goede zet, het gaf pit aan het gerecht. 

De zuurdesemboterhammen met geitenbrie erbovenop maakte het helemaal af. 


Aanbevolen hoeveelheid groenten per dag

In deze soep gaat voor twee personen 500 gram uien. Ik heb een ui extra genomen omdat er wat afval afkomt van de ui. Zelf kies ik daarom voor het netto gewicht. Dat was meer dan 500 gram, dus met die aanbevolen hoeveelheid, van 250 gram per persoon,  zit het met dit recept wel snor. 

Slowcooker of Crockpot

Tegenwoordig staan er in veel huishoudens apparaten zoals een slowcooker of crockpot. Mocht jij die ook hebben, dan zou je deze soep daar ook in kunnen bereiden. Als je deze soep hebt gemaakt met één van deze apparaten en het viel in de smaak, schrijf er een blog over op Yoors. Dan zet ik jouw blog als link erbij. 
Quote

Dan maak  ik toch een lekkere uiensoep, riep ik als antwoord.

 ElisabethsKitchen


Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.

Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.

 Recept is voor twee personen. 

Wat heb je nodig? 

 • ± 600 gram uien
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel Baharat kruiden (foto zie op deze pagina)
 • 2 groentebouillonblokjes
 • 1 liter water
 • 4 (desem-)boterhammen
 • 75 gram geitenkaasbrie of kaas naar keuze
 • 2 eetlepels verse bieslook

Hoe bereid je het! 

 1. Verwijder de schil van de uien. Halveer de uien. Snijd de uien in vieren en dan in kleine stukjes. 
 2. Verwarm ondertussen de olijfolie. 
 3. Vul de beide delen van je römertopf met water. 
 4. Doe de uistukjes in de warme olie samen met de kruiden. 
 5. Laat al omscheppend de uien zacht stoven tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. 
 6. Verkruimel de bouillonblokjes erboven en blus af met het water. Breng aan de kook. 
 7. Giet je römertopf leeg en doe daar de soep in wording in . 
 8. Zet de deksel op je topf en schuif hem in de koude oven. 
 9. Stel de temperatuur in op 200°Celcius en de timer op 75 minuten of 1 uur en 15 minuten. 
 10. Zet na die tijd de oven uit. Beleg je brood met kaas naar keuze. 
 11. Haal de deksel van topf af en leg de boterhammen bovenop de hete soep. 
 12. Zet de klok op 15 minuten. 
 13. Hak ondertussen de bieslook fijn. 
 14. Ik heb wat boterhammen van de soep afgehaald, even apart gezet. Daarna de kommen gevuld met de soep en de boterhammen er weer opgelegd. 
 15. Bieslook erover gestrooid. 
 16. En dan...AAN TAFEL. 


Wat nou als je geen slowcooker, Crockpot of Römertopf hebt?

Ik begrijp dat niet iedereen slowcooker, crockpot of Römertopf in huis heb. Daarom heb ik een alternatieve manier van bereiden bij gezet. 

Je kan de uien ook aanfruiten in een pan, afblussen met het water en bouillonblokjes toevoegen. De oven voorverwarmen - 10 minuten. Dan overdoen in een ovenschaal en in de oven zetten en de timer op 30 minuten. Tussentijds even checken of het niet te hard  gaat. Dek je ovenschaal met nat gemaakt bakpapier. Een vel bakpapier onder de kraan houden, verfrommelen en dan op de ovenschaal leggen, bovenop de soep in wording. Waarom eerst nat maken? Dan blijft het beter liggen. Het plakt als het ware aan de soep, zonder te blijven kleven. Het zorgt er ook voor dat het vocht minder snel verdampt.  


Even een opmerking. 

Voor alle duidelijkheid, ik word door geen bedrijf gesponsord. Waarom ik merken noem ligt in het feit dat, wanneer je dit wilt maken, weet je wat ik gebruik en waar ik het koop. De producten van Verstegen en Euroma koop ik in de Jumbo, omdat ik die makkelijk kan bereiken. Daar hoef ik niet extra voor te rijden. Maar ze zijn ook te koop in de andere grote supermarkten; behalve bij de Duitse prijsvechters, helaas. 


Nodig vriend uit

By The Way
De discussie of vlees/vis wel/niet duurzaam is gaat hier niet gevoerd worden. Waarom niet? Er zijn al zoveel regels en wetten waar we ons aan moeten houden. Ik gun iedereen zijn of haar vrijheid qua eten en/of drinken. Het wordt pas echt nijpend wanneer de dokter gaat vertellen wat niet of wel mag.