Boekrecensie: Ontsnapt aan de dood, Engelina Fenn


Ontsnapt aan de dood is het eerste boek van Engelina Fenn. Engelina schrijft al jaren columns in een digitale wijkkrant, en is blogger op Yoors, waar ik haar leerde kennen.

 Engelina vertelde op Yoors meermalen over haar boek, waardoor mijn interesse gewekt was, en toen zij een crowdfundactie startte hoefde ik niet lang na te denken: ik wilde Engelina steunen, en heb direct haar boek gekocht. Enkele maande later lag het boek op mijn deurmat en kon het lezen beginnen.

 Ik ben vrij blanco in het boek begonnen: ik wist dat het zou gaan over de auteur haar verleden, en dat dit behoorlijk ingrijpend is geweest. De eerste bladzijden van het boek maakten mij duidelijk dat dit een heel ander genre is dan het boeken dat ik normaal gesproken lees. Ik lees meestal literaire thrillers, romans, een enkel kinderboek, of een verhalenbundel.

 Ik viel direct in het verhaal: Willem die vreemdgaat, althans, daar is hoofdpersoon Monica van overtuigd, en dat terwijl zij een luxe leven leiden, “vrijwel iedere nacht de liefde bedrijven”, en een goedlopend pension runnen. Vanaf daar neemt de auteur je mee in een verhaal dat zich razendsnel ontwikkeld. Hoofdpersoon Monica krijgt ruzie met haar vriend, en trekt in een kamer van het pension. Intussen neemt ze er een baantje hier en daar bij, en leert mensen kennen, mensen die in het criminele circuit actief zijn. Monica wordt hierbij betrokken en zakt verder en verder weg.

 In sneltreinvaart volgen de ontwikkelingen elkaar op, waarbij ik mij meermalen heb afgevraagd of ik deze keuze ook zou maken (mijn conclusie keer op keer: NEE!), en of dit het waargebeurde deel is, of een fictief stuk, want de thriller is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Het lukte me niet lang achter elkaar te lezen, hoewel het verhaal verteld wordt in een sneltreinvaart, en zeker spannend is. Mogelijk komt dit doordat het verhaal (gelukkig) zo ver van mij af staat dat ik mezelf af en toe moest beseffen dat dit waar gebeurd is.

 Ik heb respect voor de auteur: je moet maar het lef hebben je verhaal zo op papier te zetten, wie weet wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

 Al met al: een spannend boek, een boek over de rauwe kant van de samenleving, maar ook een boek waaruit hoop spreekt: er zijn altijd mensen waar je op kunt bouwen, en er is altijd: de liefde.


Titel: Ontsnapt aan de dood, een waargebeurde thriller.

Auteur: Engelina Fenn.

Softcover, 331 pagina's

Uitgeverij: Palmslag, 1e druk: 2018

ISBN:9789491773990


Ook boekrecensies schrijven?

Of de recensies van anderen lezen?

Of vertellen of lezen over van alles en nog wat?

Wees welkom op Yoors, het gezelligste platform van Nederland!