×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Tussen de oren?

Tussen de oren?


"Goedemorgen, mevrouw. Daar zijn we weer, hè?"

"Goedemorgen, dokter." zeg ik, en ik schud zijn hand. Naast hem staat een andere man met een klungelig voorkomen. "Dit is mijn co-assistent." zegt de dokter. "Neem plaats."

"Vertel.." zegt hij. Aan zijn gezicht zie ik dat hij er al bij voorbaat moe van is.
"Dokter, ik heb nog steeds zoveel pijn. Het stopt maar niet." zeg ik wanhopig. "Tsja, mevrouw, wij hebben alles al bekeken. Er is niets wat wij kunnen vinden. Wat wilt u nu nog?" vraagt hij.
"Ehm, ja? Weet ik veel. U bent de dokter. Ik heb pijn. Het moet toch ergens vandaan komen?"
"Nou, weet u wat. We kijken nog wel een keer. Deze keer maakt de co-assistent de echo, goed?"
"Mij maakt het allemaal niks meer uit. Als er maar iets wordt gevonden." zucht ik.

Op het moment van het bezoek ben ik 19 jaar. Samen met mijn moeder zit ik voor de zoveelste keer bij de gynaecoloog. Die man kijkt me altijd vol ongeloof aan. Een heel prettig gevoel geeft dat. NOT! Vandaag heeft hij een co-assistent. Een lange jongeman. Hij gaat vandaag de echo doen. Heel fijn. Ik ben inmiddels proefkonijn geworden van klasjes, co-assistenten en wie er dan ook maar even mee wil kijken op dat moment.

Gelukkig is mijn moeder mee. Als ik met haar ben dan is het altijd veel gezelliger. Al valt mijn hoofd eraf, we vinden altijd wel iets om te lachen. Dat maakt deze onaangename doktersafspraak wat luchtiger. De co-assistent is door ons benoemd als Janneman. Hij heeft zijn naam wel gezegd, maar ontzettend binnensmonds en ik had geen zin om te vragen wat ie nou eigenlijk zei. Mam en ik vonden deze naam wel bij hem passen.

Onderzoek

Met tegenzin klim ik de behandeltafel op. Ik weet wat er komen gaat, dus ik ben niet blij. Een vaginale echo. Inmiddels maakt het mij niet meer uit wie het doet. Doordat niemand weet wat ik heb ben ik een soort kijkdoos geworden. Het geeft ook niet, als er nou maar snel iemand voorbij komt die weet wat ik heb.

Onbehouwen roert Janneman de echostok door m'n muts. "Wat een eikel." fluister ik naar mijn moeder, die het wegsist en begripvol knikt. "Ik kan niets vinden hoor mevrouw." zegt hij. De dokter neemt het van hem over. "Ik zie dat u een gekantelde baarmoeder heeft, maar dat is normaal bij Aziatische mensen." zegt de dokter, terwijl hij naar mijn moeder kijkt die zichtbaar Indonesisch bloed draagt. "Wat zit daar links dan?" vraagt mijn moeder. Met een zwiep gooit de dokter die stok om, om mijn moeder haar vraag te kunnen beantwoorden. Ik schiet zowat door het plafond. "Godver mam! Auw!" roep ik. Ondertussen klopt er iemand op de deur en zwoept de deur open. "Let maar niet op mij hoor. Moet even wat pakken!" zegt de dokter, die net zo snel weer buiten staat als dat ie binnen kwam. Wat een onprofessioneel zooitje. "Kleed je maar weer aan."

Eenmaal terug in de spreekkamer kijkt de dokter me een tijdje aan. "We kunnen niets vinden mevrouw, echt niet. U bent veel te jong voor iets als endometriose of iets dergelijks, dus dat is het allemaal niet. Het zit waarschijnlijk tussen uw oren. Is het misschien wijs om psychische hulp te zoeken?" zegt hij.

Ik keek mijn moeder aan, die net als ik, door alle afwijzingen van artsen langzamerhand ook ging geloven dat het allemaal tussen mijn oren zat. Ik wist niet goed wat ik zeggen moest...

"Goed, de co-assistent gaat nog even bloed bij u prikken en dan zijn we weer klaar met elkaar." zei hij.

"Ehm, ja, okay.." zei ik, terwijl ik niets opschoten zijn kamer verlaat..

Weer een stukje zelfvertrouwen minder, want misschien zit het wel écht tussen mijn oren..


*Dit is een terugblik naar mijn weg naar endometriose. Wordt vervolgd..


In mijn volgende blog een geweldige anekdote over Janneman, die niet bloedprikken kan.
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties