Waarom lezen goed voor je is


Eigenlijk heb ik er vaak helemaal geen tijd voor… lezen. Ik heb er geen zin in, geen puf voor, geen behoefte aan, tenminste, dat is wat ik altijd zeg. Ik ben er de afgelopen tijd wel achter gekomen dat het wel iets is wat ik nodig heb. Juist als ik al die dingen denk waardoor ik er geen “zin” in zou hebben. Steeds vaker heb ik behoefte aan social media vrije tijd: “Indianentijd”. Een tijd waarin je alles loslaat en het laat zijn voor wat het is en je beseft dat je veel meer bent dan het gehaaste wat je altijd maar móet zijn.

Daarnaast zijn er tig andere redenen waarom lezen goed voor je is.

Ik heb de (voor mij) top 3 even op een rijtje gezet:

Lezen vermindert stress.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat lezen stress vermindert. Het is dé ultieme vorm van ontspanning. Lezen zorgt ervoor dat je hersenen bijna letterlijk uit hun normale omgeving worden getrokken. De spanning in je spieren veranderd en je hartslag neemt af. Je focust je op een gehele andere (fictieve) wereld. Het maakt niet uit wat je leest. Het is een manier om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

Ik ben nogal wat stressed out, hoor! Werk, (peuter)pubertijd bij de kids, en gewoon de dagelijkse dingen hebben een grote impact op mijn leven. Met social media wordt je bijna gedwongen om overal wat van te moeten vinden. Ik merk dat als ik mijn telefoon, etc., even weg leg om een uurtje te gaan lezen, dat ik de rust voel komen terwijl ik dat aan het doen ben. Even lekker niks!

Het is goed voor je nachtrust

Zoals we allemaal weten zijn onze schermen helemaal niet goed voor ons. Het blauwe licht van onze telefoons, computers, tablets en televisies zorgen ervoor dat de aanmaak van melatonine wordt vertraagd (en soms gestopt). Dit zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt. Het lezen in een tijdschrift of een boek voordat je gaat slapen maakt de overgang tussen activiteit en rust wat minder heftig. Hierdoor val je makkelijker in slaap.

Terwijl ik dit schrijf denk ik, hoor háár dan gaan, alsof ik niet het liefst de hele dag op mijn telefoon zit. Uiteindelijk heb ik zelf ervaren dat als ik mijn telefoon dat laatste half uurtje voor ik naar bed ga wegleg om in mijn tijdschrift te gaan lezen ik véél makkelijker in slaap val en zelfs meer uitgerust wakker wordt. Maar goed, lets be honest, ik doe dit echt eens per week (??) als het mee zit. Ach, we kunnen blijven streven toch! 😉

Je leeft langer

Het schijnt dat regelmatig lezen zorgt voor een langere levensverwachting. Uit een aantal onderzoeken die daarnaar gedaan zijn blijkt dat volwassenen een half uur per dag lezen ongeveer een 25% lagere kans hebben om in de volgende 10 jaar dood te gaan. Als je langer wil leven, moet je dus lezen!

Dit kan dus reden zijn om meer te lezen, of niet, haha. Je moet het allemaal zelf weten. Wie weet lees je wel structureel en loop je daarna onder een bus.. Don’t kill the messenger, he!

Steeds vaker heb ik de behoefte om gewoon even niet beschikbaar te zijn. Lezen doet veel voor mij, maar ik zit net zo goed naar niks te staren als ik op de bank en/of in bed lig. Gewoon even niks, makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk. Dat is ook het pad wat ik nu aan het bewandelen ben. Zoeken naar de perfecte balans tussen wat ik wil en wat ik nodig heb!

Wat is voor jou de ultieme ontspanning om even te ontsnappen aan de dag?

Heb jij tips en tricks die je wilt delen?

Volg mijn instagram om op de hoogte te blijven van mijn nieuwe blogs, tips en tricks en mijn weg naar een betere ik!

@Ashleymelissajoy