Enigma's insomnia - 4 - de orgaanklok


Ik kwam het woord deze week toevallig tegen in een tijdschrift bij de kapper : #orgaanklok .  
 Nog nooit van gehoord. Het artikel ging over wakker worden op bepaalde tijdstippen van de nacht en wat je ertegen kunt doen.

Het ging vooral over de kamer verduisteren en de juiste temperatuur en dergelijke. Eigenlijk de klassieke dingen die ik al tientallen keren tegen kwam. Maar ergens op het einde van het artikel stond de opmerking : ‘Of misschien moet je je orgaanklok eens raadplegen.’ Zonder verdere uitleg.

orgaanklok

Ik heb het even opgezocht. De orgaanklok is een soort ‘biologische klok’, die te maken heeft met de #energiebanen   in je lichaam. Diezelfde energiebanen of #meridianen   die gebruikt worden bij #acupunctuur  in de oosterse geneeskunde bijvoorbeeld. De oosterse geneeskunde geeft, in tegenstelling tot de westerse, evenveel aandacht aan levensenergie als aan het fysieke lichaam.

Elke energiebaan is gekoppeld aan een orgaan. Elk orgaan is gekoppeld aan een emotie. En laat nu net elk orgaan op een bepaald tijdstip van de dag of nacht het actiefst zijn.

Ik word vooral wakker rond 2 u ’s nachts en rond 4 u ’s nachts. (Ja, ik weet het. Zo blijft er van de nacht niet veel meer over, als je er ook nog eens rekening mee houdt dat het niet gewoon even wakker worden is, maar wakker liggen.)

Tussen 1 u en 3 u is de lever het actiefst. Die is volop aan het ontgiften. Daaraan gekoppeld is de emotie frustratie en boosheid. Boos ben ik niet in het midden van de nacht. Frustratie daarentegen, daar kan ik inkomen. Want dan gaat mijn brein aan het werk met alles wat een oplossing vraagt. Doordat mijn brein ook nog eens actief wordt, volgt het wakker liggen voor minstens een uur.

orgaanklok

Tussen 3 u en 5 u zijn de longen druk bezig. Ideaal zou zijn om dan volop zuurstof op te snuiven, in de natuur bijvoorbeeld. Daarom staan mensen die actief mediteren in het oosten zo vroeg op dus. Slapen blijkt ook ideaal te zijn. Fijn om te horen. Ik word net weer wakker. De emoties die bij de longen horen, zijn  verdriet en somberheid. Niet dat ik lig te huilen, maar somber word je wel als je net een uurtje geslapen hebt en wéér wakker ligt.

Misschien moet ik eens een nachtwandeling gaan maken...