A trip down memory lane

A trip down memory lane


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling


Herinneringen van herinneringen

Bijna 19 jaar geleden was het. Zelf was ik 23 en had net m'n rijbewijs en m'n eerste auto, een oude beige Ford Fiësta, waarmee ik naar m'n moeder in Brabant ging...

Een aantal dagen heb ik daar gelogeerd en we zijn ook naar ome Peer en tante Els gereden. Zij woonden in een dorp welke behoord bij de 'Acht Zaligheden'. We waren al een aantal jaren niet meer bij hun geweest.

Even zoeken, geen tomtom nog in die tijd en een paar mensen de weg vragen. Maar het huis kan ik me nog goed herinneren en even later zag ik het ook, precies zoals ik 't me herinner. Een vrijstaand oud 'nieuwbouwhuisje', met een laag muurtje om het voortuintje heen. Daar bovenop wit geschilderde 'krullen' van smeedijzer. Direct voel ik me even nóg 15 jaar terug in de tijd gaan...

We lopen achterom, het was lente of zomer maar in elk geval heerlijk weer. Oom en tante zitten buiten aan de tuintafel op hun plaatsje bij de achterdeur. Direct blijken de mensen blij verrast door onze onaangekondigde komst. Ome Peer haalt vriendelijk lachend zijn pijp uit zijn mond en zegt: 'ik zal mee koffie zetten!' Moeder en tante Els 'buurten' honderduit over vanalles en nog wat en later met z'n vieren onder het genot van koffie met ongetwijfeld iets erbij, al weet ik niet meer wat. Daarna lurkt oom weer aan z'n pijp en ik rook een shaggie.

Tante Els moet 'ons mam' wat laten zien en zij gaan naar binnen. 'Ja' zegt ome Peer, terwijl hij met z'n wijsvinger de verse tabak bij zijn pijp indrukt. Vervolgens steekt hij 'm aan met een aansteker die kennelijk voor dit rookwaar ontworpen is. 'Ik wist niet dat dat alweer zolang geleden is dat we elkaar nog hebben gezien, er is toch zo weer een tijd voorbij hè...' 'Ja dat is zeker een tijd geleden', bevestig ik. Ik kijk langs de hoge coniferenhaag van hun langwerpige smalle achtertuintje en langs de andere kant terug. Daar valt de hondenren op, die leeg is, tegen de garage aan. 'Hebben jullie die herder niet meer?', vraag ik ome Peer. (Er weer niet bij stilstaande hoelang het allemaal geleden is) 'Nee, allang niet meer, die is ook al dood'. 'Eigenlijk ben je zo oud en versleten', gaat oom verder. 'Maar we hebben het toch altijd goed gehad, niet overdreven maar we komen toch niks te kort en we hebben onze kinderen en kleinkinderen'....

'Onze Michael werkt bij van der Hulst in Hoogeloon, die autogarage, dè witte toch wèl?!' 'Ja, dat weet ik', zei ik terwijl ik een rookwolk van ooms pijp onder m'n neus door kreeg. Het rook wat naar caramel of zo... 'Hij had een goeie baan als monteur in een andere garage en werkte daar nog maar net. Hij had een heel goed loon. Maar hij werkte er nog maar net en toen wilden ze 'm hebben in die garage in Hoogeloon. Maar waar hij werkte wou hij eigenlijk niet weg. Toch nieuwsgierig geworden, is hij op gesprek gegaan en had daar zo'n bedrag aan salaris genoemd dat hij dacht toch niet aangenomen te worden. Maar ze gingen akkoord!' Oom lachte en roggelde tegelijk een beetje. 'Jè, dè hod ie nie vurwócht!'

'Hij kreeg 2 Passat's binnen, precies dezelfde! Van de ene zat de voorkant in mekaar en van den andere den aachterkant, allebaai total loss. En van die 2 auto's hit 'ie d'r één gemokt. Aan elkaar gelast en d'r was niks van te zien. D'r het 'ie nog joare plezier van gehad'. Ooms ogen straalde, hij was echt trots op z'n zoon. Op beide natuurlijk wel.

'Kende gé dè liedje van 'Vlieg nooit te hoog?', ging oom later verder. Z'n gezicht vertrok wat en er leek bijna een traan te komen. 'Jaa dè ken ik wèl', zei ik. 'Dè heb ik aaltè een húl schön liedje gevonde'... ging oom verder. 'Dan moet ik aaltè wir terugdenke on vruuger'... Oom praatte nog even door en ik luisterde aandachtig en had inmiddels weer een handgerolde sigaret aangestoken....

Vrolijk en lachend kwamen moeder en tante Els weer naar buiten, zonder te weten waar wij het over hadden gehad. Het contrast was duidelijk merkbaar voor mij en ook voor oom?... 'We moesten maar weer eens gaan', zei m'n moeder. Ome Peer en tante Els stonden op en liepen mee naar de auto waar ze interesse in toonden. Ook hun zoon Michael was intussen gearriveerd, welke als monteur nog wat extra interesse had voor het voertuig. Ze hebben ons vrolijk uitgezwaaid en dat is de laatste keer geweest dat ik ome Peter en tante Els nog in levende lijve gezien heb. Het liedje draai ik nog regelmatig en is nu ook de mijne geworden. Maar ook denk ik dan aan dit verhaal van oom en tante en aan hún leven...

Rust zacht, ome Peer en tante Els...  


Voor jullie nog een keer het lievelingsnummer van ome Peer...


© 17-05-2018 Copyright; Blog, titel(s) en teksten van en door: © Enriqué, blogs and more   Alle rechten voorbehouden/All rights reserved. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, (plaatsnamen) zijn fictief, doch zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid. Her en der heb ik een stukje in het dialect geschreven, om u een indruk te geven van het hele gesprek. Eventuele overeenkomsten berusten op toeval. Embedded: Youtube video van Bonnie St Claire. Afbeeldingen Pixabay: https://pixabay.com/nl/huis-huizen-ter-plaatse-het-verschil-3208132/  En: https://pixabay.com/nl/hond-duitse-herder-2826299/ En: https://pixabay.com/nl/hond-duitse-herder-dier-loyaliteit-2662131/  En: https://pixabay.com/nl/volkswagen-auto-voertuig-retro-2526248/  En: https://pixabay.com/nl/lente-beker-drinken-koffie-3345378/  En: https://pixabay.com/nl/pijp-roken-opa-grootvader-rook-3266679/

Aanverwant:

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (12 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Wat een mooi eerbetoon aan ome Peer en tante Els, ontroerend. Ik hoor je oom praten in het dialect 😄
| 22:50 |
Ja hè, grappig is dat, haha! 😁
| 12:56 |
een mooie herinnering!!
| 01:54 |
Zeker weten, dank je wel!
| 12:55 |
Wat een mooi verhaal, maar toch een triest einde. Gelukkig heb je nog een heerlijk Brabantse dag daar gehad, blijft wel lastig lezen hahaha moar dà witte gij wèl 😉 
| 20:30 |
Een triest einde, dat wel. Maar ik ben heel dankbaar dat ik nog naar dit verhaal van oom heb mogen luisteren en dat hij dat aan mij had toevertrouwd. Ja, het was ook lastig typen Diaantje, haha! Om het de lezer en mezelf niet te lastig te maken heb ik niet het hele verhaal op die manier geschreven. Het is maar dat men een indruk heeft. Dank je wel! 😉
| 23:23 |
Het spreken is ook een stuk makkelijker haha. Heb je anders een dagtaak aan als je dit niet altijd zo schrijft 😉
| 06:41 |
Klopt ja, haha! 😊
| 00:11 |
Ah man, hier word ik weemoedig van hè.
| 12:16 |
Ja hé... Het raakt me ook nog steeds, al ligt het al weer ver in het verleden, ik herinner het me nog heel goed.
| 12:58 |
Mooie herinnering, ondanks de weemoed.
| 14:40 |
Ja de herinnering raakt me wel maar vooral ben ik dankbaar dat m'n oom en ik nog even goed hebben kunnen praten en dat de man zijn mooie levensverhaal nog eens kwijt kon. Mensen doen dat bij mij, kennelijk voelt dat vertrouwd en ik ben daar heel dankbaar voor!
| 21:02 |
Mooi ! Ja sommige mensen zijn goede luisteraars...... ;-) En dat levert dus een mooie herinnering op
| 21:37 |
Jazeker! Maar concentratie is bij mij wel een dingetje. Maar in dit soort situaties kan ik me vaak toch redelijk wat herinneren gelukkig. Dank je wel! 😊
| 03:00 |
Mooi verhaald .. die tijd van onverwachts aan de deur staan en ook nog herkend worden is niet meer
| 08:40 |
Sowieso niet zo vaak meer inderdaad. Maar op een aantal plaatsen weet ik me nog welkom gelukkig! Hopelijk heb jij zo'n adresje ook nog? Tenminste, dat zou ik je heel erg gunnen!
| 12:57 |
Nee die adresjes heb ik niet. Ik heb ook geen familie meer en de enkeling die ik ken woont ver uit de buurt. Daarga ik niet even zo maar langs. Daar vind ik benzine te duur voor.
| 07:31 |
😢 Dat vind ik erg voor je! Ieder mens wil toch een plaats waar zij/hij welkom is en terecht kan...
| 00:40 |
Ik voel het niet als gemis. Bij de supermarkt ben ik wel welkom hoor. Je bent een lieverd *traantjesdrogen*
| 07:45 |
Gisteren nog bij de Jumbo koffie gedronken met een stuk cake/koek. 😉
Jij bent ook een lieverd hoor *traantjeswegpinken*
| 12:33 |
Bij onze jumbo kon er nooit koek van af. De coop doet er wel aan :) *zakdoekgespaard*
| 10:58 |
O, naar de Coop dus! Hahaha!
| 18:51 |
Dat zijn dierbare herinneringen:-) graag gelezen.
| 12:47 |
Zeker! Dank voor je compliment!
| 22:59 |
Mooi verhaal. Sterkte met hun verlies. Het lied is (bij mijn weten) oorspronkelijk van Duitse Nicole. "Flieg nicht so hoch". Heel mooi.
| 11:50 |
Dank je wel Ingrid! Ja, dat zou best kunnen, ik heb het Nicole idd ook horen zingen.
| 12:28 |
Wat een mooi verhaal met een prachtig lied.
| 06:47 |
Dank je wel Els! 😊
| 12:29 |
Voel mij weer helemaal thuiskomen. 
| 03:43 |
Dank voor je mooie reactie, Miranda!
| 12:29 |
Mooie herinneringen moet je koesteren.
| 00:44 |
Vind ik ook Soberana, helemaal mee eens! 😊
| 01:30 |
Mooie dierbare herinneringen 
| 21:09 |
Dank je wel!
| 22:56 |
Heerlijk die  gevoelens en gedachtes over ooit...de mooie herinneringen tenminste..k zwier ff met je mee lol
| 20:17 |
Dat is ook zo Karin, soms is het heel fijn om even te leven in je mooie herinneringen. Het 'nu' is vaak (nog) niet prettig en de toekomst onzeker. En daarbij is je verleden een deel van je leven en van bepaalde dingen kun je ook echt nagenieten...
| 21:09 |
dat zeg je heel mooi en is zo ja
| 22:53 |
Dank je! 😊
| 01:01 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen