×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Ik heb autisme maar ik ben niet autisme

Ik heb autisme maar ik ben niet autisme


"Ik heb autisme maar ik ben niet autisme"

Een uitspraak dat ik nog vorige keer zei in een gesprek, een gesprek over autisme. Ik heb nu al enkele blogpost gepost over autisme, en ja hier komt er weer 1tje aan. Er valt nu ook eenmaal veel te zeggen over dat onderwerp.

In eerste instantie ging het gesprek over bloggen, Youtube en de populariteit er rond. Wat ik vaak zie is dat vanaf je ergens voor uitkomt, voor een handicap, autisme, een eetstoornis, of iets wat je gewoon totaal anders maakt, dat de populariteit heel hard verhoogd.

Ik geef jullie een voorbeeld.

Zoals jullie al weten heb ik een youtube kanaal & Autisme, maar of ik die 2 dingen combineer? Nee. Persoonlijk denk ik heel hard dat als ik er voor zou uitkomen op het platform youtube, dat als ik er bv een video over maak dat de views en populariteit heel hard zou stijgen. Gewoon omdat ik dan 'anders' ben dan de rest, en dat vinden mensen nu eenmaal interessant.

Of dat nu toeval is dat mensen die er wel vooruitkomen veel populairder zijn op zo'n platformen? Dat weet ik niet. Er zijn natuurlijk ook mensen die er heel hard voor werken of gewoon geluk hebben gehad dat hun populariteit is gestegen. Het gaat altijd wel wat trager of sneller bij de ander maar dat heb je zelf ook niet in de hand. Wat ik gewoon zie & merk is vanaf je uitkomt dat je'anders' bent, je populariteit toch wel altijd meer stijgt voor moest je dat niet doen.

Ik heb er voor gekozen om op dat platform er niet voor uit te komen, omdat ik niet autisme ben. Ik wil dat ze me zien zoals ik ben, niet dat ze me gaan zien als 'De persoon met autisme'. Natuurlijk heb ik ook nog altijd respect voor de mensen die er wel voor uitkomen.

De zin "ik heb autisme maar ik ben niet autisme" betekend dat ik veel meer ben dat dan. Ik ben niet alleen maar een persoon met autisme, ook ik heb talenten, ook ik ben veel meer dan het woord 'autisme'.

De blog waar ik nu op zit 'Yoors', deel ik ook niet met mijn omgeving, gewoon puur omdat ik dit doe voor mijzelf. Om mijn gedachten neer te schrijven. En als ik dan eens positieve reactie's krijg is dat altijd meegenomen!

Xoxo

Enya

kork-
Vroeger tot 15 jaar voor ik de diagnose autisme kreeg noemde ze mij de stille omdat ik nooit uit mezelf sprak op school. Toen ik lager zakte van ov3 naar ov2 (beide buitengewoon onderwijs) op 16  in andere school, betekende dit knutselen met papier marche terwijl in ov3 ik al met tal van gevaarlijke houtmachines mocht werken. Op zowel de nieuwe als oude school heb ik nooit gezegd dat ik autisme had (omdat ik nu eenmaal weinig contact had met medeleerlingen) uiteraard leerkrachten zullen dit wel in hun dossier gestaan hebben. Maar ik kan mij niet inbeelden dat iemand populair zou zijn omdat hij een diagnose heeft.

Op het spel worms 2 armageddon  modus crazy crates op ps3 was ik zo goed ,dat er maar 1 speler was ants noemde die dacht ik en daar heb ik maar 1 maal van gewonnen. Van andere verloor ik soms wel eens maar stond mee in de top 10 al time ranking. Ik had zelfs hoger kunnen staan want de internet verbinding durft hier kort uitvallen en dan verlies je het spel en punten. Nu die mensen wisten ook niet dat ik autisme had en plots krijg je dan 10 tallen vriendschap verzoeken. ik ben daar nooit op in gegaan maar je word populair omdat je erboven uitsteekt niet voor een diagnose.  En dan nog ik zou niet weten wat ik hun te vertellen had, populair zijn was niet mijn doel gewoon plezier hebben daar draait het om.
14-11-2018 22:02
14-11-2018 22:02 • 4 reacties • Reageer
EnyaMona
kork- ik had het ook niet over de populariteit in je omgeving maar puur om social media qua youtube enzo, als je kijkt naar mensen die echt goede video’s maken maar niet veel kijkers hebben en dan mensen die gewoon met hun webcam filmen maar heel veel kijkers hebben door een diagnose vind ik wel dat het daardoor komt. Dat is net hetzelfde als je wat mooier bent je ook meer volgers hebt. Zo is dat nu eenmaal. Maar begrijp je mening ook. Het zal niet bij iedereen het geval zijn maar wel bij heel veel 
17-11-2018 12:08
17-11-2018 12:08 • Reageer
kork-
EnyaMona Ik kom hier nu terecht omdat ik autisme heb en zo vond ik deze blog van jou. Maar verder als ik een video zoek over weet ik veel wat, zou ik niet speciaal de video hoe bv. te grasmaaien verkiezen omdat die persoon in het groot een of andere  diagnose er bij heeft staan. Dat maakt geen verschil met iemand die dit niet heeft het gaat om de inhoud zit er iets leerzaam in. Dit zie je pas als je een stukje bekeken hebt maar natuurlijk mensen die gras maai videos leuk vinden zijn niet zo bezig met uiterlijk. Misschien dat mooie mensen ook meer volgers hebben omdat ze doorgaans betere genen hebben en zo dus ook slimmer zijn, dit zou kunnen.  Maar schoonheid is  zeker niet de sleutel tot geluk ik kom wel eens op psychologische forums, en lees wel wat van die dingen om dat ik veel te veel tijd heb. En er zijn mensen die slim, mooi, succesvol zijn en toch ongelukkig  zijn, terwijl anderen die veel meer reden hebben om ongelukkig te zijn op hun manier tevreden kunnen zijn. Het zit allemaal vreemd in elkaar de wereld ik denk dat niemand hem snapt.  Make up interesseert mij nu totaal niet maar jou videos halen toch wel minimaal 100 views is toch best wel wat vind ik. Ik zou me niet zo op focussen op het aantal, er zijn uiteindelijk zo veel kanalen tegenwoordig dat het een speld in een hooiberg is om een goed te vinden. Misschien dat net door die overvloed mensen niet eens meer zoeken en populaire gedeeld worden  en zo nog meer views krijgen.  
17-11-2018 14:12
17-11-2018 14:12 • Reageer
EnyaMona
kork- ja ik snap je volledig maar omdat jij zelf autisme hebt ga je natuurlijk niet kijken naar de diagnose omdat je zelf in die wereld zit, mensen die er geen hebben vinden dat vaak 'interessant' omdat ze het niet echt kennen en niet in die wereld zitten, dat bedoel ik er gewoon mee.
17-11-2018 18:27
17-11-2018 18:27 • Reageer
kork-
EnyaMona  Ik denk dat die nieuwsgierigheid vooral gevoed is door dat autisme afgebeeld is geweest, als een persoon die een bijzondere gave heeft voor 1 ding ,savant. Maar eigenlijk beperkt het zich vaak tot hoge bloeddruk en bijgaande klachten daar van. Het probleem is als je er normaal uitziet en ook niet echt vreemd gedraagt, dat dit al snel als lui word bestempeld. Of in het geval je minder goed schrijft zo als ik en wat traag bent van antwoorden in het echt en daarom op den duur niets meer zegt. Je voor je het weet thuis zit en als een soort van mens word gezien die niet eens zou weten dat je de vloer moet dweilen als hij vuil is. Daar mee snap ik wel dat je twijfelt om dit uit te brengen want aan jou is echt niet te zien dat je dit hebt.
17-11-2018 20:37
17-11-2018 20:37 • Reageer
1960-1980
Ik vind dat je helemaal gelijk hebt. Je wilt gewaardeerd worden voor wat je doet en niet voor wat je hebt. 
12-11-2018 22:30
12-11-2018 22:30 • 1 reactie • Reageer
EnyaMona
1960-1980 inderdaad!
14-11-2018 21:03
14-11-2018 21:03 • Reageer
Albert van den Berg
Ik denk dat je gelijk hebt, veel bekende Nederlanders hebben ineens ook iets als hun populariteit daalt.
Ben gewoon jezelf en je hoeft niet aan iedereen rekenschap af te leggen.
12-11-2018 18:34
12-11-2018 18:34 • Reageer
DidI'Ms world
Mooie kop boven deze blog en je hebt helemaal gelijk, zo is het natuurlijk ook.
12-11-2018 18:23
12-11-2018 18:23 • Reageer
peterdenharder
Mooie blog!
12-11-2018 17:02
12-11-2018 17:02 • 1 reactie • Reageer
EnyaMona
peterdenharder dankjewel!

14-11-2018 21:22
14-11-2018 21:22 • Reageer