×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Sint Maarten - dag 53

Sint Maarten - dag 53


Ik liet gisteren al doorschemeren dat ik vandaag bereid was de bladeren van de papaja als spinazie te bereiden. Alleen nog even uitvogelen (zie kopfoto) in welk gerecht dit het best tot z'n recht zou komen. Gelukkig gaf Saskia een voorkeur aan zodat de keus viel op een risotto. Het bleek een bittere pil en zodoende werd het resultaat een regelrechte risée. De garing van de korrel perfect, fijne sjalot en knoflook, afgeblust met een droge witte, heerlijk lopend en krokant gebakken vis bovenop - helemaal top. De stukjes groene asperge beetgaar en de eerdergenoemde bladeren ragfijn, maar niet voor de mond. Bitterder dan een bal, wrang tegen de wang en ronduit smerig. Sopropo is er niets bij. Zelfs antroewa is nog beter weg te stouwen. 

Gelukkig ben ik niet voor één gat te vangen en heb ik snel een vegetarische variant tevoorschijn getoverd. Ditmaal met een rosé, want de droge witte hadden we hard nodig om de nare nasmaak weg te spoelen. De sjalot en knoflook successievelijk voor een klassiek succesrecept. De bouillon had ik nog achter de hand en warm gehouden. Ditmaal met kaas voor wat body en cherrytomaatjes voor de bite, peterselie om wat kleur te bekennen. Versgemalen zwarte peper en een snufje saffraan, complimentair compleet en deze bordjes gingen schoon leeg - zonder dat er een vuilnisbak voor nodig was. Stille getuige van de tegenvallende try-out vier borden als afwas, maar daarmee was het ook af.

       

       

Ik ben teleurgesteld wat deze poging betreft, maar laat me uit het veld niet slaan. Wellicht heb ik bladeren gebruikt die wat te lang in de zon hebben gehangen. Misschien had ik ze eerst moeten koken, blancheren eventueel. Goed zouten, laten weken, wie het weet, mag het zeggen. Eén ding is zeker: ik ben blij dat ik er op deze manier achter ben gekomen en zal de volgende keer met onverminderd enthousiasme nogmaals iets nieuws uitproberen. Proefkonijn ben je immers niet voor even, maar voor het leven. Daarbij - morgen weer een dag.
Bodycoach
Ziet er nochtans lekker uit
12-09-2017 10:41
12-09-2017 10:41 • 1 reactie • Reageer
Erwin Daniëls
Geloof me, dat was het niet!
12-09-2017 15:20
12-09-2017 15:20 • Reageer
Nanne Veldhuijzen van Zanten
met 8 graden en regenbuien is oud-Hollandse hachee heerlijk, paar stukjes ontbijtkoek er in voor de smaak, kan geen papayablad tegenop!!!!!
03-11-2016 06:41
03-11-2016 06:41 • 2 reacties • Reageer
Soberana
Hachee is ook lekker bij 30 graden; ik ga het binnenkort weer eens maken! Papayablad moet je ook niet eten (zie mijn reactie hieronder, maar je hebt mij wel op een idee gebracht: Ik ga het hacheevlees inpakken in papayabladeren, wordt het lekker extra-mals. :)
04-11-2016 01:20
04-11-2016 01:20 • Reageer
Erwin Daniëls
Nee, dan zou ik sowieso voor laurierblad gaan!
04-11-2016 03:02
04-11-2016 03:02 • Reageer
Soberana
Ik weet niet wie jou die papayabladeren heeft aangeraden. Ik ben opgegroeid met papayabomen in de tuin, maar wij aten de bladeren NOOIT! Papayablad gebruikte mijn moeder alleen om vlees malser te maken: bladeren afspoelen met zout water, droogdeppen met een stuk keukenpapier, insmeren met olijfolie, het vlees erin verpakken en 24 uur in de koelkast leggen. De volgende dag bladeren verwijderen en die weggooien.
03-11-2016 05:34
03-11-2016 05:34 • 1 reactie • Reageer
Erwin Daniëls
De tip komt van iemand die ik vrij hoog heb zitten: Onno Kleyn. Hij heeft onlangs een 'culinair compendium' uitgebracht waarin naast de suggestie om vlees ermee in te pakken ook de eetbaarheid van de JONGE bladeren van de papaja te proberen. Nu wil het geval dat onze boom op afzienbare termijn gekapt zal worden om vervolgens weer scheutig zijn goddelijke gang te gaan. Ik zal proberen de verse, lichtgroene bladeren te ontzuren en alsnog als groente te gebruiken. Daarnaast denk ik dat ook met een barbecuebereiding het inpakken wellicht minder bitters overbrengt op vlees. Jouw beschreven handelswijze zal ik zeker eens toepassen - je hoort het vanzelf!
04-11-2016 02:58
04-11-2016 02:58 • Reageer