×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


De druk die je voelt als hogeschoolstudent

De druk die je voelt als hogeschoolstudent


Op 18 september start ik terug opnieuw met school. Ik ga naar mijn tweede jaar als student op de hoge school. Ik heb het afgelopen jaar echter al wel veel gemerkt van de druk die aanwezig is als je verder gaat studeren.


Ik ben de jongste van een redelijk groot gezin. Ik ben uiteindelijk ook de enige die verder gaat studeren. Dit zorgt er echter voor dat ik toch wel wat met druk te maken krijg. Iedereen in mijn gezin ging er van uit dat een lerarenopleiding makkelijk voor mij ging zijn. Ik moest er natuurlijk wel wat voor werken. Ik kan je echter zeggen. Een lerarenopleiding is niet makkelijk. Ik wist dit al wel voordat ik aan de studie begon. Maar de mensen rondom mij dachten dat ik het schitterend ging doen.

Mijn eerste examenperiode ging redelijk goed. Één herexamen en dat voor wiskunde, een vak dat ik nooit echt goed heb kunnen doen. Toen kwam mijn tweede examenperiode. Ik had wat problemen met mijn stageschool en stagebegeleider waardoor op het vlak van stage het niet helemaal soepel liep. Ondanks dat ik er heel veel tijd en moeite in stak, was ik toch geuisd van mijn stage. En nog eens vier andere vakken. Dit was het resultaat van niet genoeg ontspanning nemen doorheen het jaar. En enkel focussen op je schoolwerk.

Ik dacht dat ik maar beter kon stoppen als ik stage zelfs al niet meer kan. Een aantal mensen rondom mij die gaven mij daar ook gelijk in. Uiteindelijk ben ik eens goed gaan nadenken. Wat andere mensen denken maakt helemaal niet uit. Ik wil nog steeds graag leerkracht worden. En heb er dan ook voor gezorgd dat van die vijf herexamens ik had. Enkel nog maar twee moet meenemen naar het volgend jaar. En dit is twee keer wiskunde.

Wat andere ook zeggen. Laat ze gewoon doen. Dat kan ik je wel meegeven. Ik droom ervan leerkracht te worden en ik zal dit ook worden. Ook al zou ik er een jaartje langer over moeten doen. Of zou ik nog zo hard moeten knokken om er te geraken. Ik ga mijn studiekeuze en mijn toekomst niet laten bepalen doordat mensen ervan uitgaan dat ik slim genoeg ben. En dat mensen denken dat ik gefaald heb gewoon omdat ik helemaal op was en zo mijn examens tijdens de tweede periode een beetje heb verprutst. Ik ben mijn jaar vorig jaar begonnen met het gedacht dat ik nu alles op alles moest zetten en 100% moet halen. Dit is natuurlijk niet realistisch. En het jaar dat nu komt zet ik nog steeds alles op alles. En ga ik het hoogste punt dat ik kan proberen te halen. Maar ik hou in mijn achterhoofd: "wat anderen denken, zeggen of doen hoeft mij niet onderuit te halen." En het tweede waar ik soms moeite mee had, een balans zoeken tussen school en ontspanning. En dit ga ik zeker doen. Op naar een nieuw jaar!
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties