×

Yoors


Inloggen
×

YoorsVan eetstoornis tot maagverkleining

Van eetstoornis tot maagverkleining


Vanaf ongeveer mijn 10e kreeg ik te maken met eetbuien. Ik was niet dik eerder vond ik mezelf slank.

Door problemen thuis, ben ik steeds meer naar suiker gaan grijpen omdat het mij een fijn gevoel gaf. En op een gegeven moment werd het mijn 2e leven. Mijn “geheime” leven, ik had nog geen baan, dus wat ik dan deed was mijn zakgeld opsparen. S’morgens al nadat ik wakker werd was ik al bezig om s’avonds een eetbui te gaan hebben, en wel zo dat niemand het doorhad.

Veel, meer en extreem veel

Ik ging dan eerst naar de ene winkel en kocht daar een hele hoeveelheid. Koekjes, repen chocolade en chips, en om niet teveel op te vallen ging ik ook naar een andere supermarkt om daar ook nog meer te halen.En vervolgens ging ik naar de bibliotheek om daar in de wc alles op te eten. Het vaak zat binnen een kwartier alles in mijn maag. Als ik er nu aan denk, denk ik hoe heb ik dit kunnen doen? Maar op dat moment voelde dat als een verademing. Daarna voelde ik me vaak kotsmisselijk. Maar na een aantal maanden voelde ik dat niet eens meer. Nadat het op was gingen alle papiertjes in een plastic zak en zo het toilet emmertje in.

Daarna probeerde ik alles nog even uit te spugen maar dat lukte me niet altijd, want als ik mijn vinger in mijn keel stopte dan kon wel iedereen mij horen overgeven. Dus ik deed het op een andere manier. Ik had dan laxeer tabletten en daarmee kon ik ook alles kwijt raken voor mijn gevoel.
Soms deed ik dat ook niet, en besloot ik om de volgende dag helemaal niet te eten en at ik s’avonds alleen maar het avond eten. Brood op school gooide ik in de prullenbak. Natuurlijk had ik bere honger overdag maar ik mocht niet eten van mijzelf omdat ik de dag ervoor mezelf al genoeg gestraft had. En toen ik 16 was compenseerde ik dat vaak door extreem te gaan sporten. Ik werd niet dikker en niemand had wat in de gaten. Ik durfde uit schaamte ook niks te vertellen. Want ja ik schaamde me ontzettend, waarom ik mij helemaal volpropte met snoep en suiker. Ik genoot er niet eens van. Maar ik genoot alleen van het stofje suiker wat mij dan een fijn gevoel gaf. En even alle ellende deed vergeten. (de ellende van gepest worden op school, de onzekerheid die ik voelde als jong meisje, en de leegte in mijn hoofd die ik vaak voelde).

 

GGZ

Op mijn 18e werd er een Borderline-stoornis bij mij vast gesteld door het GGZ. In de diagnose van Borderline patiënten staat dat je ook kunt leiden aan een eetstoornis. In mijn geval was dat Boulimia Nervosa zoals het officieel heet.

Boulimia nervosa betekent letterlijk ‘eten als een os door psychische oorzaak’. Bij de eetstoornis boulimia worden eetbuien afgewisseld met braken, laxeren of perioden van streng lijnen. ‘Compenseren’ wordt dit genoemd

Op mijn 19e ging ik op begeleid kamer wonen, en toen werd ik dus wel dikker. Ik werd depressief, en had veel negatieve en suïcidale gevoelens. Omdat ik nu niet meer bij mijn moeder woonde (mijn ouders scheidde toen ik 16 jaar was) kon ik zelf bepalen wanneer ik ging eten, en of ik überhaupt wel ging eten. Ik werd heel erg vermoeiend en sportte zelfs niet meer. Dat zorgde ervoor dat ik veel aankwam. En uiteindelijk heb ik het wel tegen mijn ouders en broer verteld. Maar er iets aan doen lukte mij niet. Ik had gewoon een suikerverslaving opgebouwd al die jaren. En het stemmetje in mijn hoofd zei dat ik elke dag suiker nodig had. Ik kon niet meer zonder. En kreeg veel last van hoofdpijn. Ik zat in een cirkel waar ik niet uit kwam.

Pas toen ik op mijn 32ste ervoor praatte tegen mijn schoonmoeder. Merkte ik dat ik het heel erg lang op de achtergrond had gehouden en was ik zo extreem verdrietig. Ik had gemerkt dat het weer toenam en ik zelfs weer probeerde over te geven. Ik moest er nu echt iets aan doen vond ik. De boulimia had plaats gemaakt voor Binge eating disorder.

Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis, die vrij vertaald kan worden als eetbuienstoornis. BED wordt gekenmerkt door regelmatig terugkerende eetbuien. Mensen met binge eating disorder zijn vaak te zwaar. BED is de minst bekende eetstoornis naast de bekendere anorexia en boulimia.

Daarom ben ik in 2014 in therapie gegaan bij het GGZ een half jaar lang. Elke dinsdag ging ik van 1 tot 5 naar de therapie. Het was een groepstherapie, een pittige therapie. Ik heb er echt heel veel aan gehad. Ik ging van 15 eetbuien, naar 1 eetbui in de week.

Helaas daarna nog een terugvalletje gehad maar dat was gelukkig snel weer hersteld.

Maagverkleining

Inmiddels ben ik 36 jaar en heb ben ik er ook achter gekomen dat mijn maag zoveel is opgerekt dat ik gewoon veel en vaak kan eten. Dat ik heel veel kan eten voordat ik echt vol zit. En dat ik na 1,5 uur alweer veel honger heb. Ik had een vriendin die een maagverkleining had ondergaan en was zo enorm veel afgevallen. Ik dacht dat wil ik ook.

Niet iedereen kan zomaar een maagverkleining krijgen. Hiervoor zijn criteria opgesteld:

  • Leeftijd: 18 – 60, met uitloop tot 65 jaar
  • Body Mass Index (BMI): > 40 of > 35 met co-morbiditeit (zoals diabetes, hypertensie, ernstige invaliderende gewrichtsklachten of slaapapneu)
  • Tevens moet u eerder een langdurige serieuze lijnpoging hebben gedaan
  • gemotiveerd tot gedragsverandering

Dat was bij mij niet het geval en ook woog ik te “weinig” het schilde 7 kilo. Dit jaar brak ik mijn enkel op 3 plekken, en heb een erg lang herstel gehad en nog steeds. Ook kreeg ik een dubbele longembolie. En ben ik dit jaar weer zwaarder geworden doordat ik helemaal niet veel meer deed. Maar daarom kon ik nu wel terecht en had ik het juiste gewicht.

Als eerste heb ik een gesprek gehad met iemand van de obesitas kliniek in mijn geval in Waalwijk.

Daar hebben ze mij opgemeten, en gewogen. En ik kreeg een vragenlijst thuis gestuurd. Daarna heb ik een screenings gesprek gehad met de psycholoog. Die vond dat toch nog een aantal maanden naar een psycholoog moest gaan buiten de kliniek om mijn rest “verschijnselen” van mijn eetstoornis op te ruimen.

Inmiddels ben ik 2 maanden bij een psycholoog geweest, en ben ik helemaal eetbui vrij. En daarmee bedoel ik eetbuien die ik had n.a.v. mijn eetstoornis. Het verschil met het hebben van een eetbui tussen mensen met een eetstoornis en zonder, is dat je MET een eetstoornis al vanaf de ochtend bezig kunt zijn met het plannen van een eetbui. Mensen die geen eetstoornis hebben krijgen spontaan een eetbui. Dat laatste kun je dus ook heus nog wel een keer hebben, wat menselijk is. Zolang het niet dagelijks is.

Ik heb ook een paar weken geleden een telefonische afspraak gehad weer met de psycholoog van de kliniek. En hij gaf mijn zo’n goed gevoel. Hij zei dat ik het super gedaan had. En dat ik van hem een JA krijg. Nu moet ik 12 januari 2018 naar de kliniek waar ik een afspraak ga hebben met de diëtiste en de internist. Als die ook akkoord gaan, dan krijg ik nog een carrousel dat zijn gesprekken met de chirurg, verpleegkundige en de fysiotherapeut. De chirurg gaat mij dan op de wachtlijst zetten en dat zou betekenen dat ik nog voor de zomer vakantie geopereerd zou gaan worden. Ik hoop het echt zo erg!

Er zijn verschillende operatietechnieken voor een maagverkleining;

Een gastric bypass of een gastric sleeve

Ik weet nog niet voor welke operatie ik ga.

Binnenkort weer een blog.

Groetjes Elena