×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Nare mannetjes

Nare mannetjes


Even mijn gal spuwen.

Het was best een fijne dag geweest, de heenreis was voorspoedig verlopen en ik had heerlijk met de kleinkindjes geknuffeld, geknutseld en voorgelezen. Fijn met mijn dochter koffie gedronken en met zijn viertjes genoten van een heerlijke lunch. Echt genieten dus.

De terugreis leek ook zo voorspoedig te verlopen, ik hoefde niet lang te wachten op de metro die mij het eerste gedeelte van mijn reis zou vervoeren. Ik zat dus lekker rustig. Toen er een man en twee jonge vrouwen binnen kwamen. De één liep druk te telefoneren en ik hoorde ze naar de bestuurder roepen voor hulp. De bestuurder bleef waar hij was dus besloten ze naar hem toe te gaan, de man liep ook nog mee. Daarna liepen ze weer terug mijn richting op, ik hoorde iets zeggen over meisjes lastig vallen en één van die meiden beet die man toe, je kan heen gaan waar je wilt ik blijf je achtervolgen. Het andere meisje had inmiddels de politie aan de lijn en deed haar verslag. Ik wist niet wat er precies gebeurt was, het was buiten mijn gezichtsveld gebeurt, dus ik besloot me er niet mee te bemoeien, maar het wel in de gaten te houden. Er werd ook flink heen en weer gelopen en op een gegeven moment zat één van de jonge vrouwen met de man in het ene rijtuig en de ander in een ander rijtuig. Enkele stations later is de man uit de metro gehaald. Allereerst, wat er precies gebeurt is weet ik niet, maar het was een al wat oudere man, en 'meisjes' impliceert toch dat ze nog niet volwassen zijn en het ongepast is om je daar aan op te dringen. Ik neem mijn petje af voor deze jonge vrouwen die ik zelf ongeveer 20 jaar schatte. En ik vroeg me weer even af wat ik zelf gedaan zou hebben mocht ik het gezien hebben. Mensen die mij kennen die weten het antwoord wel, ik geef soms helaas ook iets meer om rechtvaardigheid dan om mijn eigen veiligheid. Een half jaartje terug raakte ik zelf nog verwikkelt in een intimiderend voorval in het openbaar vervoer, wat ik ook niet over mijn kant heb laten gaan.

Later toen ik al overgestapt was op de RandstadRail, kwam er een man naast me zitten die me helemaal tegen het raampje plette. Ik bekeek hem eens om te kijken of hij echt zo breed en groot was dat dat nodig was. Dat bleek niet het geval te zijn. Ik voelde me behoorlijk ongemakkelijk en voelde ook mijn schouderblessure opspelen. Toen hij nog mee begon te deinen met elke beweging die de metro maakte en dan vooral richting mij begon ik me helemaal opgelaten te voelen. Ik ben niet groot en ook niet erg zwaar en ik kan gewoon stil blijven zitten in een bewegende metro, waarom schept zo'n man er plezier in om een vrouw zo in de verdrukking te zetten. Zonder de angst voor een verergering van mijn blessure had ik dit ook niet prettig gevonden. Toen ik bij het volgende station zag, dat er een plekje achter me vrij was, ben ik ook direct opgestaan om daar te gaan zitten. Meneer was nog beledigd ook.

Nu ben ik opzoek naar bevestiging en bewijs............. dat er ook nog aardige en voorkomende mannen zijn, die dit ook intimiderend macho gedrag vinden, dat niet eigenlijk niet thuis hoort in het openbaar vervoer.
Referendaris
Ik vind dat absoluut niet horen. Bij het reizen in het openbaar vervoer is het onvermijdelijk dat je in elkaars private space komt, er is domweg te weinig ruimte. Dat geeft je echter geen vrijbrief om tegen mensen aan te kruipen en ze in een positie te brengen waar ze zich geintimideerd voelen.
20-01-2017 15:41
20-01-2017 15:41 • 1 reactie • Reageer
Flòraidh
Absoluut waar!
20-01-2017 18:47
20-01-2017 18:47 • Reageer
casapapusilor
Zulke engerds zijn er altijd geweest en zullen er waarschijnlijk ook wel altijd blijven.
19-01-2017 22:25
19-01-2017 22:25 • 1 reactie • Reageer
Flòraidh
Klopt, maar we moeten niet gaan doen alsof het 'normaal' is.
20-01-2017 10:22
20-01-2017 10:22 • Reageer