×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Diabetes, en nou?

Diabetes, en nou?


In 2012 kreeg ik van mijn huisarts het stempeltje "diabeet". Dan begin je standaard met een hoop medicijnen, die je voorheen niet nodig had. Want we geven standaard alle mensen met de prognose diabetes medicijnen voor de bloeddruk, cholesterol en natuurlijk iets om de bloedsuikers te verlagen.
Allemaal om risico's te verminderen van aandoeningen die je "kunt" krijgen. En dat is weer niet goed voor je hart. Uit voorzorg dus.


Mijn glucosewaarde ging inderdaad mooi omlaag. Mijn wereld werd weer wat lichter. Minder moe en meer zin in het leven. De wereld leek steeds minder op een krentenbol.

Echter begin 2014 begonnen de bijwerkingen van de cholesterol medicijnen de kop op te steken. Altijd pijn in mijn gewrichten en spieren. Het bukken, opstaan en traplopen ging niet meer zonder pijn. Eigenwijs als ik ben, stopte ik met de medicijnen voor de cholesterol. Ik had namelijk veel slechte ervaringen gelezen van mensen die dezelfde symptomen hadden. Dus ik dacht, hoe slecht zou het zijn om te stoppen. En wat blijkt, na enkele weken waren de klachten weg. Ik kon weer zonder pijn bukken, opstaan en traplopen. Voor mij was het duidelijk. Geen medicijnen meer voor de cholesterol. Bloeduitslagen bleven goed, dus dat is al in de pocket.


Niet lang daarna, ook begin 2014 jawel, bijwerkingen van de bloed glucose verlagende medicijnen. Zowat continue aan de diarree. Ik kon bijna het huis niet uit. In het kamertje waar vaak geen licht brand, brandde nu wel heel vaak het licht. Een uitstapje met mijn vrouw of gezin kon eigenlijk niet. Er moest ter plekke een toilet zijn, anders ging ik niet mee. Dus weer mijn bron opgestart, Google. Hier ook weer veel mensen die dezelfde bijwerkingen hadden.
Daarom mijn huisarts gevraagd of ik insuline mocht gaan spuiten, want dat kent geen bijwerkingen. Dat mocht.

Dus insuline spuiten

Niks engs aan. Gewoon één keer in de 24 uur een spuit in mijn bovenbeen. Vanwege mijn werk in 5 ploegen, moest dat soms in werktijd. Even van mijn werkplek weg, en die spuit erin.

Glucosewaarde ging, na een periode van eenheden opbouwen weer mooi omlaag. Insuline werkt beter dan pillen. Spuit je teveel, zit je te laag en krijg je een hypo. De wereld gaat draaien, je lijkt wel dronken en kunt dus van je stokje gaan. Maar, geen bijwerkingen. Mooi weer een stap dichter bij geluk.

Maar eigenlijk wil ik helemaal niet afhankelijk zijn van de farmaceutische multinationals.

Dus ik blijf websites en fora volgen, en googelen. En wat lees ik dan?

Diabetes type 2 is omkeerbaar. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld.

Ook omdat mijn diabetes verpleegkundige dit fenomeen al had aangekaart tijdens een bezoek. De huisartsen praktijk was toevallig bezig met een pilot aangaande dit onderwerp.

Het heeft van alles met koolhydraten te maken. Baat het niet, dan schaad het niet.

Dus begin ik in februari 2016 met mezelf een koolhydraat arme leefwijze aan te leren. En dan is het eigenlijk. Gewoon een "way of life". Want het zal voor de rest van je leven zijn. Omkeerbaar klopt, maar je alvleesklier blijft “kapot”, of moeite hebben met teveel suikers (lees koolhydraten) afbreken.

Koolhydraat arm dieet, wat houd dat globaal in? Zonder in teveel details te treden. Koolhydraten heb je nodig,natuurlijk. Maar niet in de gigantische hoeveelheden welke in de huidige maatschappij genuttigd worden. Overal worden suikers in gestopt door de fabrikant. Waarom? Omdat suikers verslavend werken. Waardoor de consument terug komt voor nog een verpakking. Niet zo mooi voor een diabeet dus.

Wat je kunt weglaten in je koolhydraat arme leven, en daar heb je op een makkelijke manier al een hele voorsprong mee, zijn :pasta, pizza, aardappels, rijst en snoep.

Als je die al weglaat, ben je al een heel eind. Brood bijvoorbeeld. Brood is gezond, zit vol vezels die je ook nodig hebt. Maar in je koolhydraat arme leven bevat 1 snee brood net iets teveel koolhydraten. 1 snee gewoon tarwebrood bevat 15gr. Koolhydraten, en 1 snee koolhydraat arm brood bevat 5gr. koolhydraten.

Lekker snel verdiend dus. Verder veel groente eten, in de vorm van een salade bijvoorbeeld.

Kaasblokjes als je voor de tv toch iets wilt knabbelen. Kaas is 0gr. koolhydraten. Vlees is 0gr. koolhydraten, tenminste als het niet gepaneerd is of gemarineerd. En wat ik dan ook graag eet, zijn vleesvervangers. Omdat vlees niet zo heel gezond is. Pannenkoekjes bakken van amandelmeel, heerlijk en laag in koolhydraten.

Zo ben ik aan de slag gegaan met deze uitdaging.


Om een goede start te maken hield ik per dag 30gr. koolhydraten aan. Dat is erg weinig, maar wel vol te houden. Dat is maximaal 10gr. per maaltijd. Ik moet er wel even bij vermelden, dat ik deze uitdaging wel in samenwerking met de diabetes verpleegkundige heb gedaan. Om de 3 weken langs komen en meten.Al na 4 weken mocht ik de insuline eenheden af gaan bouwen. Mijn bloedglucosewaarde ging omlaag.

Half mei 2016, ruim 10 kilo afgevallen en mijn insuline helemaal afgebouwd. Geen insuline meer ,geen pillen meer voor de cholesterol. Dit heb ik in 4 maanden bereikt ,en ben er zeer blij mee. Nu, september 2017 nog steeds mooie bloedglucosewaardes. Cholesterol nog steeds goed. En nog steeds 10 kilo lichter dan aan het begin van deze uitdaging in februari 2016. Op dit moment voor mij 50 – 100 gram koolhydraten per dag. Dit is nog weinig als je weet dat de gemiddelde medemens meer dan 300 gram per dag eet. Ik voel me goed. Weer een stap dichter bij geluk.

 

Lees ook mijn andere blogs,dank u.

Wat ik ook nog kwijt wil:

Ik ben geen schrijver, en dit is mijn eerste blog. Dus tips zijn zeker welkom.
Afbeeldingen in de tekst komen van Pixabay  en zijn vrij van auteursrechten.
De header afbeelding is van mezelf.
Bedankt voor het lezen van mijn blog, en tot de volgende.

Edy

Vind je het ook leuk om te bloggen, meld je hier aan.
https://www.yoo.rs/aanmelden?via=83763
casapapusilor
Mooie blog. Goed dat je ook schrijft het in overleg met artsen en verpleegkundigen te doen. Veel mensen gaan met informatie van het internet aan de gang zonder overleg en dan is het middel soms erger dan de kwaal.
15-09-2017 09:24
15-09-2017 09:24 • 1 reactie • Reageer
Edjuh
Inderdaad, en je moet toch je medicijnen gecontroleerd afbouwen. Anders gaat het wellicht mis.
15-09-2017 10:31
15-09-2017 10:31 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Super zeg! Goed gedaan!
11-09-2017 21:03
11-09-2017 21:03 • 1 reactie • Reageer
Edjuh
Dank je!
11-09-2017 21:14
11-09-2017 21:14 • Reageer
_PetitCorbeau_
Heel goede blog!
11-09-2017 11:58
11-09-2017 11:58 • 1 reactie • Reageer
Edjuh
Dank je
11-09-2017 12:12
11-09-2017 12:12 • Reageer