×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Meenemen zonder betalen!

Meenemen zonder betalen!


We hebben al meer dan 12 jaar onze winkel en waren in de veronderstelling dat er bij ons nauwelijks gestolen werd. Hoe naïef kun je zijn, zul je denken. Nu is het in onze winkel ook knap lastig om bij te houden of er iets weg is, we verkopen heel veel kleine artikelen, waarvan het nauwelijks is bij te houden of misschien iets gestolen is.

Doordat mijn mobiele telefoon in een onbewaakt moment afgelopen jaar ineens weg was, begonnen we ons te realiseren dat diefstal misschien toch vaker voorkomt, dan wij dachten. We besloten een camerasysteem aan te schaffen, we gingen er van uit dat dit voldoende zou zijn om die handige winkeldief van gedachten te doen veranderen. Zeg maar; preventieve werking.

Maar nee, op een middag viel me op dat een roze horloge niet meer in het schap stond. Camerabeelden gecheckt en jawel hoor, ik zie op het scherm twee personen binnenkomen waarvan ik me direct realiseer dat zij de winkeldieven wel eens kunnen zien. Maar geloof het, of geloof het niet, ik vond het zo spannend om de beelden te bekijken, ik kreeg er acuut buikpijn van. Ik zag hoe deze twee personen mij continue in de gaten hielden en steeds op een moment dat ik me even van hen afwendde, gingen zij een stapje verder. Eerst een tikje tegen het horloge, een paar stappen doorlopen, weer terug lopen, nog een tikje en dan ineens verdwijnt het in de zak van mijnheer. Ondertussen is zijn compagnon, een dame ook aan de slag. En ik zie dat de mijnheer zich opstelt tussen een van de camera's en de dame. Hij realiseert zich niet dat we nog een camera hebben, waarop duidelijk te zien is dat de dame nog eens 8 ringen meeneemt. Poeh, wat is het toch heftig om te zien dat iemand dit gewoon doet, terwijl je ook aanwezig bent. En ondertussen ook heel leerzaam.

Ik heb de beelden uitgebreid bestudeerd en natuurlijk aan de politie beschikbaar gesteld. Ik ben me gaan realiseren hoe te werk wordt gegaan en let nu veel beter op de signalen die wellicht op diefstal of poging tot diefstal wijzen.

Onlangs herkende ik het gedrag van een winkeldievegge. Ik zag een snelle beweging en een geopende tas en dat zij een item uit mijn winkel haar tas in liet glijden. Ik liep er op af. 

De dame liet zich echter niet door mij van haar stuk brengen en zonder blikken of blozen beweerde zij dat ze niets in haar tas had laten glijden. Om een lang verhaal kort te maken; de dame heeft eieren voor haar geld gekozen en is een aantal dagen later het gestolen voorwerp komen betalen. Ik heb daarop besloten geen aangifte te doen. 

En weet je, ik begrijp er eigenlijk niets van. De spullen die ik verkoop in mijn winkel die heb je niet nodig. Ze zijn leuk om te hebben, maar dat is het dan ook wel. Het zijn geen dure artikelen en ik kan me maar heel moeilijk verplaatsen in de personen die iets meenemen zonder te betalen.
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties