10 Besparende Duurzame Dingen die ik Nooit Eerder Deed


Al enkele jaren ben ik bezig met minimalisme, verduurzaming van mijn leven, verkleinen van mijn ecologische voetafdruk, en vergroten van mijn besteedbaar inkomen. Deze week deed ik een aantal dingen die ik nog nooit eerder had gedaan, die me weinig/niets hebben gekost, maar die een hoop opleverde en geld en milieu bespaarde.

1. Ik vond geweldige tweedehands leren laarsjes via de plaatselijke Weggeefhoek op Facebook. Het zijn echt lederen laarsjes van de Bijenkorf, en ze waren zeer weinig gedragen. Een goede kwaliteit schoenen in precies mijn maat. Deze aanschaf was duurzaam, want er hoeven geen schoenen (plus de bijkomende verpakking) voor mij geproduceerd te worden, de aarde ondervindt geen hinder van de aanschaf, want ik ben alleen maar een extra schakel in het hele proces van productie tot afval. De schoenen waren gratis, wat een extra leuke bijkomstigheid is van de Weggeefhoek. Daarmee bespaarde ik dus niet alleen het milieu, maar ook het geld wat ik zou hebben uitgegeven aan andere tweedehands schoenen die ik anders zou hebben aangeschaft, bleef in mijn zak. Alleen maar winst, en ze lopen nog heerlijk ook!

2. Als je het nog niet hebt gedaan; download de app Beat The Microbead. Hiermee kun je heel snel zien of de toiletartikels die je gebruikt, micro-plastics bevatten, zodat je die voortaan niet meer koopt. Ik bleek goed te zitten. Maak je geen zorgen; heel veel goedkope artikelen van AH huismerk, of Cien van Lidl, zijn al vrij van micro-plastics. De app is gratis, dus het kost je niets, maar de aarde zal je dankbaar zijn!

3. Ik investeerde in herbruikbare en wasbare verpakkingen voor brood, groente, fruit en noten. 

Ik kocht bij de webshop Leven Zonder Afval verschillende 100% biologisch katoenen zakken, die ik steeds weer kan gebruiken, waardoor ik vanaf nu plastic zakken om brood, groente en fruit kan weigeren. 

Nog duurzamer is natuurlijk het zelf maken van herbruikbare zakken, en dan helemaal als je hergebruikt textiel gebruikt. Mar dit was een heel goed begin, en veel mensen spraken me aan tijdens het boodschappen doen.


4. Omdat zelf zakken maken nog duurzamer is, heb ik dat gedaan. Van een oud t-shirt en de kraag 

daarvan, maakte ik een extra stoffen broodzak. Vermindert afval, geld uitgeven (want niet bestellen)

en is duurzamer, omdat ik materiaal hergebruik wat al op de aarde was, in plaats van nieuw geproduceerd.

5. Ik liet me niet verleiden tot een nieuwe iPhone.

Mijn telefoon, nu twee jaar oud, werkt nog perfect, maar mijn abonnement liep af, en dus mocht ik een nieuwe telefoon uitzoeken. Dat deed ik lekker niet! Ik hield mijn oude telefoon en koos voor SIM-Only; geen nieuwe telefoon en 30,00 minder kosten per maand!


6. Ik deed zero-waste boodschappen. 

Ik lette altijd al op verpakkingen tijdens het boodschappen doen, maar voor het eerst beloofde ik mezelf volledig afval-vrij te blijven. Met een weekmenu en boodschappenlijst ging ik op pad, gewapend met lege eierdozen, herbruikbare stoffen zakjes, en glazen potten en bakjes, om overal zero waste m'n boodschappen te halen. En dat ging geweldig. Inmiddels ben ik wel gestopt met dierlijk voedsel nuttigen.

7. Ik koos eindelijk (schaam) voor groene energie.

Toen ik mijn leverancier koos, was overleven met weinig geld prioriteit en koos ik grijs. Maar mijn contract is afgelopen en ik heb nu gekozen voor 100% groen (niet met een gekocht label). Ik koos Budget Energie; duurzaam en goedkoper per eenheid dan voorheen! 


8. Ik kocht (via Marktplaats) hervulbare flessen.

Niet dat ik voorheen wegwerp-plastic flesjes gebruikte, want ik dronk tot voor kort alleen thee en koffie de hele dag. Maar nu ik duurzamer en afvalvrij wil leven, is water toch wel het beste alternatief om te drinken. Gezond, goedkoop, verpakkingsvrij en lekker. Dus ging ik op zoek naar goede waterflessen. Flessen die tegen een stootje kunnen, lekvrij zijn, BPA-vrij zijn, goed schoon te maken en natuurlijk het liefst ook heel goedkoop. Mijn overtuiging is dat tweedehands altijd de meest duurzame oplossing is, dus ik kocht de twee flessen tweedehands via Marktplaats. Voor de prijs van een halve fles. Whoop-Whoop!

9. Ik kocht planten, maar dan wel afgedankte!

Toen ik voor de moeder en oma van mijn vriend bij het tuincentrum twee plantjes kocht voor moederdag, zag ik een rek staan met zielige plantjes. In onderstaande blog noemde ik planten als nummer 6, en die heb ik nu uitgevoerd. De medewerkster verkocht de planten aan me voor een euro, ik redde hun leven en ze staan nu al te genieten in huis. In tweedehands bloempotjes. Duh!


10. Ik verkocht mijn oude ijzer.  Sinds een half jaar verzamel ik oud-ijzer (afgedankte schoenen, lege blikjes van straat, etc.) en dat heb ik nu voor het eerst verkocht aan een oud-ijzer handelaar. Recycling ten top en 5,00 in m'n portemonnee! Lekker bezig!

 
 

"GMVDMinimalism is een enthousiaste schrijfster die met veel plezier haar stukken deelt over besparen en bezuinigen, veganisme, minimalisme, consuminderen, ontspullen, duurzaamheid, zero-waste, zelfvoorzienend leven en simpel leven, maar ook over alle andere onderwerpen die ze in het dagelijks leven tegenkomt.

Wil je haar volgen en altijd als eerste op de hoogte zijn van haar dagelijkse schrijfsels? Mee discussiëren en filosoferen over een rijker, groener en duurzamer leven? Kans maken om duurzame prijzen te winnen, zoals bamboe tandenborstels, Dopper-flessen, moestuin-zaad en vele anderen? 

Je kunt net als velen anderen gemakkelijk meelezen door lid te worden van haar super gezellige Facebook-groep, door te klikken --> GMVDMinimalism ". 

.