×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


10 Dingen die ik Deed voor een Betere Wereld

10 Dingen die ik Deed voor een Betere Wereld


Heb je wel eens echt om je heen gekeken? Gezien hoe mooi de wereld is? En, hoe spijtig ook, we die langzamerhand veranderen in iets wat minder mooi is? Door de manier waarop we als mensen consumeren? Het is inmiddels tweeënhalf jaar geleden dat ik mijn leven langzaam maar zeker steeds duurzamer maakte. Waarin ik startte met ontspullen, vervolgens het minimalisme omarmde, een periode zero-waste leefde, en steeds groener en groener werd. Als ik nu terugkijk naar tweeënhalf jaar geleden, zie ik veel positieve veranderingen in het dagelijks leven, die de wereld een klein beetje helpen.

1. Toen koos ik zonder twijfel gemakkelijk voor een goedkope nieuwe laptop. Als ie het over een jaar niet meer doet, kan ik altijd nog een nieuwe kopen. Ik koos een nieuwe telefoon bij de verlenging van een abonnement, want ik wilde ook die nieuwste iPhone. Nu werk ik dagelijks op een tweedehands Apple MacBook Pro, en ik gebruik mijn iPhone 6 nog steeds. Ik mag mijn abonnement vernieuwen, maar kies voor SIM-only. Deze werkt namelijk prima. Door te kiezen voor tweedehands, of voor het op-gebruiken van mijn toestel tot ie het niet meer doet, bespaar ik geld, grondstoffen en afval. Het heeft alleen maar voordelen.

2. Toen koos ik regelmatig voor fast fashion. Primark, H&M... Ik kocht nieuwe, goedkope kleding, soms simpelweg omdat het zo goedkoop was dat ik het niet kon laten hangen. Nu kies ik alleen nog maar voor tweedehands kleding. Ik heb veel minder kleding, maar de kleding die ik heb, zijn allemaal stukken die ik echt graag draag. Ze kosten me in de meeste gevallen minder dan de spotgoedkope kleding die ik vroeger kocht, maar omdat ik alleen maar een extra schakel ben tussen productie en afvalverwerking, kan ik met trots zeggen dat ik op geen enkele manier meewerk aan de erbarmelijke omstandigheden in sweatshops, noch aan de milieuvervuiling die ontstaan bij de productie van kleding. 

3. Eerst at ik minimaal 3 keer per dag vlees (op brood, uit het vuistje, bij het diner), nu eet ik geen vlees meer, en ook geen dierlijke producten. Ik ben veganist geworden. . Dat scheelt maar liefst 21 keer vlees per week. De vlees-industrie is een bijzonder vervuilende industrie. Vlees is duur. Pindakaas is veel goedkoper. En het leed van dieren is ook een belangrijk punt om bijzonder te gaan minderen.

4. Toen reed ik 5 keer per week met de auto een uur naar m'n werk, en ik pakte de auto voor iedere kleine afstand. Vanaf toen ben ik dichterbij huis gaan werken, heb ik een elektrische fiets aangeschaft voor de kleine afstanden, en naar de supermarkt ga ik vaak lopend. Goed voor de gezondheid, beter voor het behoud van mijn autootje, en het scheelt ongelooflijk veel brandstof.

5. Afvalscheiding? Daar deed ik niet aan, hoor. Alles ging bij het restafval. Iedere twee weken zette ik een volle container aan de weg. Nu scheid ik al mijn afval (metaal, glas, plastic, GFT, ijzer, elektrische apparaten en papier). Ik zet nog maar eens per jaar de grijze container aan de weg voor het huisvuil.

6. Toen was ik makkelijk; als iets kapot was, gooide ik het weg en kocht ik nieuw. Nu kies ik voor reparatie. Ik vind het bijzonder bevredigend om iets eigenhandig te repareren, maar als dat niet lukt, kan ik ook naar het Repair Café. Door spullen te repareren bespaar je geld, grondstoffen en afval.

7. Ik heb een hekel aan afwas op het aanrecht. Vroeger deed ik na iedere maaltijd een afwasje. Ik liet het water langzaam warm worden, en waste af onder een lopende kraan. Nu bespaar ik gas en water door slechts eens per dag alle afwas in eens te doen. Er zit een fles in het reservoir van m'n toiletten en ik douche korter.

8. Ik liep altijd zonder na te denken de supermarkt in. Ik nam wel een plastic tasje mee. Nou, dat gebeurt dus echt niet meer. Ik heb standaard mijn stoffen tas mee. Ik heb hem laatst nog gerepareerd toen er een hengsel los dreigde te raken. Scheelt geld, aangezien plastic tasjes niet meer gratis meegegeven mogen worden, afval en grondstoffen. En, als je een leuke tas uit kiest, loop je ook nog met een mooie tas, in plaats van zo'n lelijk plastic geval.

9. Ik douchte eindeloos en zette de verwarming lekker hoog. Ook dat gebeurt niet meer. Met behulp van een douchetimer douche ik bewust korter. Dat scheel water en gas, en dus geld en milieu. Als ik er echt behoefte aan heb, neem ik een lekker lange douche, maar dat gebeurt nog eens per week. Verder ben ik tegenwoordig een stuk sneller. Ook de verwarming staat lager. Waar ik vroeger 19 graden koud vond, breekt het zweet me nu uit bij 18 graden. Ik zit dit te typen in een huis van 15 graden. Niks geen moeite. Je went er echt aan. 

10. In tegenstelling tot vroeger koop ik veel minder voorverpakte producten. Dingen die ik zelf kan maken (zoals appelmoes, pindakaas, wasmiddel, afwasmiddel) maak ik zelf, en zo bespaar ik niet alleen geld, maar ook verpakkingen! En het is ook nog eens hartstikke leuk!

"GMVDMinimalism is een enthousiaste schrijfster die met veel plezier haar stukken deelt over besparen en bezuinigen, veganisme, minimalisme, consuminderen, ontspullen, duurzaamheid, zero-waste, zelfvoorzienend leven en simpel leven, maar ook over alle andere onderwerpen die ze in het dagelijks leven tegenkomt.

Wil je haar volgen en altijd als eerste op de hoogte zijn van haar dagelijkse schrijfsels? Mee discussiëren en filosoferen over een rijker, groener en duurzamer leven? Kans maken om duurzame prijzen te winnen, zoals bamboe tandenborstels, Dopper-flessen, moestuin-zaad en vele anderen? 

Je kunt net als velen anderen gemakkelijk meelezen door lid te worden van haar super gezellige Facebook-groep, door te klikken --> GMVDMinimalism ". 
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties