10 Dingen Om Meteen Weg te Doen - #Opruimen #Ontspullen

10 Dingen Om Meteen Weg te Doen - #Opruimen #Ontspullen


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Regelmatig krijg ik de vraag; "maar waar moet ik in hemelsnaam beginnen?". Er zijn genoeg YouTube-filmpjes te vinden op het Internet die je vertellen waar je zou kunnen beginnen, maar jullie zijn nu hier, dus kan ik jullie best vertellen waar ik ben begonnen. De eerste 10 items die ik het makkelijkste vond om te verwijderen uit mijn huis, en waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb gekregen. Ik ben inmiddels een jaar verder en ik heb nooit iets van onderstaande items gemist. Klaar? Vuilniszak in de aanslag? Let's go!

1. Gebruiksaanwijzingen: ik had een idiote hoeveelheid gebruiksaanwijzingen in mijn keurig gesorteerde map met administratie. Van apparaten die ik niet eens meer bezat, of gebruiksaanwijzingen die, zoals bijna allemaal, terug te vinden zijn op het Internet. Dus waarom die dikke boekwerken bewaren waar in 80 talen staat omschreven hoe je je wasmachine aan zet? Recyclen en bij het oud papier, dus!

2. Uitgedroogde cosmetica: ik ben altijd al beperkt geweest in de hoeveelheid cosmetische producten die ik bezat, maar ik had toch een aantal uitgedroogde mascara's, eyeliners en nagellakken die weg konden. Ik kocht er geen nieuwe voor; als ze zijn uitgedroogd, zijn ze vast ook niet veel gebruikt. Condooms, ook zoiets; als je inmiddels geen grootgebruiker meer bent, om welke reden dan ook, is het de moeite eens naar de houdbaarheidsdata te kijken.

3. Voedsel dat je niet gebruikt: bij veel mensen staan er voedingsmiddelen in de kasten die nooit meer worden gebruikt, bijvoorbeeld omdat het recept waar ze voor zijn aangeschaft een drama bleek, of omdat ze over datum zijn. Weg ermee, je gaat ze niet gebruiken. Heb je producten die nog houdbaar en dicht zijn, die je toch weg wilt doen? Doneer ze aan de plaatselijke voedselbank of zet het op de Weggeefhoek in jouw gemeente. Kun je er nog iemand blij mee maken ook!

4. Ondergoed dat je toch niet draagt: altijd grijp je naar datzelfde fijn zittende slipje (of string, boxershort, body, whatever). En die oude, kruipende, verwassen, snijdende, strak zittende en/of slecht ondersteunende exemplaren laat je altijd liggen of schuif je opzij. Weg ermee! Ze nemen ruimte in en irriteren de hele dag als je met een slaapdronken kop 's ochtends toch de verkeerde hebt gepakt. Geldt ook voor BH's. Pakken we niet stiekem allemaal steeds weer dezelfde BH's, dames? Juist. BH's, maar ook ander ondergoed, kan indien het nog netjes is, worden gedoneerd, bijvoorbeeld aan het Leger des Heils. 100% natuurlijk textiel gaat bij mij op de composthoop, de rest bij het restafval.

5. Vrijgezelle sokken: dit heeft geen uitleg nodig. Wel een toevoeging; ik heb er gewoon voor gezorgd dat ik alleen maar exact dezelfde sokken draag, zo komt dit leed op een of andere manier minder vaak voor. En het is makkelijker met de was opruimen!

6. Boeken: deze was in eerste instantie best pijnlijk voor mij, en ik kan je vertellen dat ik pas afgelopen week mijn laatste 12 boeken heb weggedaan. Ik had er honderden! Omdat ik werkelijk alles lees, zaten er geen boeken tussen die ik nooit had gelezen, maar ik wilde ze allemaal zo graag bewaren omdat het zo volwassen en intelligent stond op de plank. Boeken waren pijnlijk om weg te doen, maar het gaf enorm veel voldoening, ruimte en het leverde ook nog geld op. Van alle boeken die me nog steeds interesseerden, probeerde ik een digitaal exemplaar te bemachtigen. En dat is eigenlijk wel gelukt. Ik heb nu nog drie boeken, die meer emotionele waarde bevatten dan iets anders. De rest is weg. Boeken kunnen prima gedoneerd worden aan scholen, bibliotheken of kringloopwinkels, mocht het niet lukken ze te verkopen.

7. Voorraaddozen: dekseltjes die zoek zijn of door invloed van warmte niet meer op het schaaltje passen, doosjes die door de spaghetti die je erin bewaard hebt rood zijn uitgeslagen, simpelweg te ranzig zijn of je hebt er gewoon heel erg veel. Mijn oma bewaarde bijvoorbeeld ook nog eens alle bakjes van de Chinees of de ijsbakken van Hertog. Ik heb ze allemaal weggedaan, naar de Kringloopwinkel. Als je ze weggooit, moeten ze bij het restafval. Het kan niet als gebruikt plastic worden verwerkt. Ik gebruik alleen nog maar schoongewassen pindakaas- en jampotten. Deze glazen potten met metalen deksel kunnen eindeloos worden hergebruikt, het glas houdt geen kleuren of geuren vast. Je kunt er in vervoeren, invriezen en bewaren. En als ze kapot gaan recycle ze je via glas en oud ijzer.

8. Uitgedroogde verf of kit: dat blik verf dat je hebt bewaard in de schuur of op zolder maar wat je al tien jaar niet hebt gezien, of die kitspuit die niet zo goed was afgesloten; weg. Als je ooit weer gaat schilderen kun je het waarschijnlijk toch niet meer gebruiken; je kiest voor een andere kleur of de verf is door invloeden van buitenaf of door ouderdom net een tint verkleurd. Kun je alsnog opnieuw beginnen. Verwerken als chemisch afval!

9. Kaarten, ansichten en enveloppen: ik was zo'n burgerlijke muts die altijd iedereen een kaart stuurt met z'n verjaardag of andere speciale gelegenheid, en ik heb in het verleden dan ook meermalen een pakketje gekocht van een lief schoolkind aan de deur, of gewoon bij de Duitse goedkope-shizzl-knaller. Er blijven altijd exemplaren over die blijven liggen omdat je niemand kent die suf genoeg is om ze naartoe te sturen. Doe weg. Recycle ze via het oud-papier of geef ze weg via de Weggeefhoek. Stap over op digitale of zelfgemaakte kaarten, scheelt bergen afval.

10. Proefmonsters: ik ben een liefhebber van gratis en vroeg, voordat ik plastic vermeed, regelmatig proefmonsters aan. Of ik nam ze ergens mee. Net als hotelzeepjes. Of mini-tandpasta van de tandarts. Maar als je ze te lang laat liggen bederven ze. Als ik tegenwoordig ongemerkt toch proefmonsters in m'n handen krijg, verwerk ik ze meteen. De zeepjes rasp ik om er zelf wasmiddel van te maken, de douchegel of shampoo doe ik in de bestaande flessen die er al staan of zet ik onder de douche zodat het de eerste zijn die ik gebruik. De proefmonsters die er nog steeds liggen, en die je niet hebt gebruikt in de afgelopen periode, ga je ook echt niet meer gebruiken. Op de Weggeefhoek is dit altijd razendsnel weg. 

"GMVDMinimalism is een enthousiaste schrijfster die met veel plezier haar stukken deelt over besparen en bezuinigen, minimalisme, consuminderen, ontspullen duurzaamheid, zero-waste, zelfvoorzienend leven en simpel leven, maar ook over alle andere onderwerpen die ze in het dagelijks leven tegenkomt.

Wil je haar volgen en altijd als eerste op de hoogte zijn van haar dagelijkse schrijfsels? Mee discussiëren en filosoferen over een rijker, groener en duurzamer leven? Kans maken om duurzame prijzen te winnen, zoals bamboe tandenborstels, Dopper-flessen, moestuin-zaad en vele anderen? 

Je kunt net als velen anderen gemakkelijk meelezen door lid te worden van haar super gezellige Facebook-groep, door te klikken --> GMVDMinimalism ". Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (19 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Hele goede tips!
| 19:45 |
Leuke tips weer!
| 11:09 |
Hele goede tips!
| 22:20 |
Zonde hoor weggooien wat in de voorraad staat. Ook over de datum kan nog best goed zijn en een recept is zo gevonden. Iemand die er nog wel wat mee kan/wil wellicht ook.
Dit geldt ook voor boeken, kaarten, voorraaddozen.
Vrijgezelle sokken heb ik nooit.
| 12:36 |
Niemand heeft het over weggooien. Je kunt ook weggeven, of zo spoedig mogelijk opmaken.
| 17:37 |
Ik heb deze vandaag op mijn facebook gedeeld, mét de welluidende tekst "IK GA VANDAAG BEGINNEN" erbij. En dat meen ik ook nog, dus als je me even niet hoort, dan weet je wat ik aan het doen ben ;-)
| 10:52 |
Goed zo! En hoe is het afgelopen?
| 00:15 |
De make-up is uitgedund tot 2 dingen die ik nog wel af en toe gebruik ... verder alles radicaal opgeruimd. Badkamer heeft meteen een grote schoonmaakbeurt gekregen. Een heleboel dingen zoals haarklemmen die ik niet meer gebruikte, uitgelubberde elastiekjes, krultangen etc ... alles wat ik niet meer gebruik is gewoon weg. Dus ruimte over in het badkamerkastje. Vandaag wordt de keuken onder handen genomen ;-)
| 05:57 |
Heerlijk zeg, goed bezig! Ga zo door!
| 06:01 |
Het moeilijkst worden echt de boeken.
| 06:13 |
Dat kan ik me helemaal voorstellen, daar had ik ook erg veel moeite mee. Maar wat een ruimte toen ze eenmaal weg waren! Ik hoef nu echt geen boeken meer. Maar ik begrijp het helemaal. Beetje voor beetje, al pak je alleen maar je minst favoriete boek er tussen uit. Of je houdt ze allemaal. Je hóéft ze niet weg te doen, je mág ze weg doen. Neem je tijd, alles komt wanneer het moet.
| 06:16 |
Nou precies, maar er staan gewoon heel veel boeken in de kast die ik toch nooit lees bijvoorbeeld. En het is gewoon zo erg dat we hier een speciale kast hebben gemaakt ... alleen voor de boeken, één plankje is met boeken van mijn partner en de rest van de kast (een grote kast) is gevuld met allemaal boeken van mij.
| 06:31 |
Ga ik doen:)
| 12:16 |
Goed zo! Succes!
| 13:34 |
Hele leuke lijst, heel interessant!
| 16:40 |
Dank je wel!
| 13:34 |
Wij gaan morgen met jouw lijst hier eens uitzoeken
| 23:11 |
En? Hoe is het gegaan?
| 13:34 |
allereerst sorry voor mijn late reactie. hoe het is gegaan: 4 voorraaddozen en 12 voorraaddeksels , 4 messen , 3 vorken en een lepel die geen van alle bij het bestek hoorde en waar we geen idee van hadden hoe we eraan zijn gekomen , 5 pollepels die hun beste tijd hadden gehad , 2 pannen die sinds onze verhuizing al kastruimte innamen zonder doel. Dit was wat er uit kwam op de eerste poging , binnenkort verder.
| 22:45 |
een leuk begin maar helaas heb ik ook met familieleden te maken dat maakt het een stuk moeilijker
| 19:47 |
Klopt, maar dan nog kun je een heel eind komen.
| 13:34 |
Mooi blog weer. herkenbaar ook wat je schrijft over de boeken hoe volwassen en mooi ze staan op de schap. En het welbekende sokken probleem de eeuwige vrijgezellen het grote mysterie haha
| 22:24 |
:-)
| 13:35 |
Super handig deze tips! :)
| 17:10 |
Dank je wel.
| 13:35 |
Ja inderdaad, misschien toch maar eens het een en ander weg doen
| 23:50 |
Succes daarmee!
| 13:35 |
Goede blog, mijn vriend heeft ook zo'n collectie gebruiksaanwijzingen. Gelukkig staat die doos ergens waar ik het niet elke dag zie.
| 23:51 |
:-)
| 13:35 |
Weer een hele goede blog!
| 21:54 |
Dank je wel voor je reactie!
| 22:00 |
Mooie lijst! Een poos geleden heb ik de voorraadkast helemaal leeggehaald en gesorteerd. We hebben 3 "stapels: 1 kon terug in de kast, dat gebruiken we regelmatig; 2 kon terug in de kast in een speciale hoek, er hangt een briefje bij met "opmaken en niet weer kopen" en alles wat overbleef zit in een boodschappentas die in de keuken staat. Iedereen die bij ons op bezoek komt mag eruit halen wat hij of zij kan gebruiken. Dat is een succes!
En boeken, we hebben kasten vol. Ik kan heel makkelijk boeken wegdoen maar ja, manlief! Die is heel erg gehecht aan zijn papieren boeken! Een e-reader komt er bij hem echt niet in. Dat gaat dus een poos duren.
Zeepjes en restjes gebruik ik om weer nieuwe zeepjes van te maken.
En die voorraaddozen, ja daar moet ik nog eens mee aan de slag. Die bakjes van de Chinees zijn makkelijk om allerlei losse spulletjes netjes in op te ruimen, maar je kunt ze ook gebruiken om etenswaren in te doen en weg te geven. Op die manier raak je je eigen (dure) bakjes niet kwijt.
| 12:19 |
Wat een goed idee, van die Weggeef-Tas! Wat leuk! Dank je wel voor je reactie.
| 13:45 |
Mooie blog, ik ben ook geïnteresseerd in minder en heb al vele tips op Pinterest opgeslagen maar er nog niet genoeg mee gedaan.
Die plastic bakjes heb ik wel veel van weggedaan, toen ik verhuisde vorig jaar. Je blijkt er maar een paar steeds te gebruiken.
| 20:34 |
Misschien kun je nog wat tips halen uit deel 2 en 3 van deze blog. Dank je wel voor je reactie!
| 13:45 |
Klopt, er zijn heel veel dingen waarvan je denkt 'o, dat heb ik nog' , maar dan is het idd vervallen of verdroogd.
| 09:01 |
Precies! Dank je wel voor je reactie.
| 13:45 |
Ja eens in de tijd ga ik Door mijn spullen heen en gooi dan op zijn minst een of twee zakken aan spul weg
| 08:24 |
Heerlijk, helaas gaat dat hier eigenlijk echt niet meer. Dank je wel voor je reactie.
| 13:46 |
Herkenbaar ;))
| 21:25 |
Haha, tip 5 komt me bekend voor. Koop daarom alleen nog maar zwarte en witte enkelsokken. En af en toe gun ik mezelf een paar sokken met olifantjes of wat dan ook erop.
| 00:28 |
Hallo! Leuk dat je reageert! Sokken met olifantjes zijn iig makkelijk bij elkaar te vinden na het wassen!
| 00:52 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen