×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
10 Dingen Om Meteen Weg te Doen - Deel 3 - #Minimalisme #Ontspullen

10 Dingen Om Meteen Weg te Doen - Deel 3 - #Minimalisme #Ontspullen


Welkom bij een nieuw deel van de reeks "10 Dingen Om Meteen Weg te Doen". Ben je al lekker op weg met weggooien/doneren/verkopen? Misschien raak je verder geïnspireerd door onderstaande dingen die je meteen weg kunt doen. Let's go!


1. Keukenattributen: mijn keukenkastjes waren een utopia van ongebruikte spullen dus ik kon hier toentertijd een goede slag slaan. Die keukenmessen die ik nooit gebruikte omdat ze eigenlijk te bot waren, de set van 12 koffiekopjes waar makkelijk de helft van weg kon omdat ik zelf nooit koffie drink, 1 van de 3 ovenschalen; je keuken is een plek die vaak meer spullen herbergt dan je nodig hebt. Een makkelijke slag om te slaan. En via de Weggeefhoek of de Kringloopwinkel kun je er vaak weer anderen blij mee maken. En als je echt lekker bezig bent, kun je misschien ook je apparatuur aanpakken:


2. Verouderde administratie: inmiddels ben ik zo ver dat al mijn administratie is weggegooid en gedigitaliseerd, maar ook als beginnende ontspuller kun je vaak een flinke slag slaan door je administratie eens kritisch door te kijken. Garantiebewijzen van spullen die je niet meer hebt, sterk verouderde bankafschriften of loonstroken, oude verzekeringspapieren of een verouderd energiecontract. Lekker bij het oud papier. Of maak er een zelfgemaakt kladblok van. Super makkelijk! 

3. Snoeren/opladers: op één of andere manier kwam ik bij het opruimen snoeren en opladers tegen die soms zelfs nog met dat geplastificeerde metalen bandje zaten opgerold. Van veel snoeren wist ik niet eens wát het precies was. Zo had ik een internet-kabel terwijl ik gewoon WiFi heb in huis, opladers van m'n oude Nokia en TomTom en nog een hele kluwen snoeren van onbekende herkomst. Ik gooide de hele lading op de Weggeefhoek en maakte een beginnend electricien blij. En mezelf; want ik had weer een stuk van mijn televisiemeubel uitgeruimd. En nee; ik heb nog nooit gedacht "Ooooooh! Dus dáár was dat snoertje van".

4. Feestversiering: veel mensen versieren iedere Kerst, Sinterklaas, Pasen, Halloween en/of verjaardag hun woning. Hartstikke leuk, maar hoeveel van de versiering blijft eigenlijk altijd ongebruikt in de doos? Ik kon een halve verhuisdoos met feestversiering weg doen en heb nog steeds voldoende om mijn huis te versieren hoe ik wil, wanneer ik het wel. De rest ging op de Weggeefhoek en was in een mum van tijd vergeven.

5. CD's, DVD's en andere beeld- en geluidsdragers: veel full grown minimalisten hebben deze niet meer, nadat ze alles gedigitaliseerd hebben, maar ik ben nog steeds wel gehecht aan DVD's, vooral aan de mooie collecties van mijn favoriete serie, of de DVD-box met alle Harry Potter-films. Maar ik kon een heleboel films die ik had gezien, en waarbij ik niet de behoefte voelde ze nog eens te bekijken, wél weg doen. Voor wat betreft CD's, daarvan heb ik de meest beluisterde in de auto gelegd, omdat ik daarin nog een CD-speler heb. In huis luister ik muziek via Apple TV of YouTube. Het ruimde erg op in mijn huis en in de auto heb ik altijd mijn favoriete muziek bij me. De exemplaren waar je vanaf wilt (denk trouwens ook aan VHS) raak je gemakkelijk kwijt op de Weggeefhoek, of doneer je aan de Kringloopwinkel.

6. Linnengoed: meer dan twee sets beddengoed per bed is echt niet nodig. Ik heb, uiteraard, één set op mijn bed als de andere in de was zit of in de kast ligt. Zo kan ik altijd wisselen. Ik kom nooit tekort. Ik heb precies die twee sets gehouden die ik het allermooiste vind, en de rest weggegeven aan familie. Voor handdoeken geldt hetzelfde; ik heb, zelfs wanneer er gasten zijn, meer dan genoeg aan 6 handdoeken en 2 badlakens. De rest heb ik vaatdoeken van gemaakt. 

7. Gereedschap: wie heeft er twee zagen nodig of 18.000 schroeven en spijkers? Kijk eens goed in je voorraad. In mijn geval kon ruim de helft van mijn gereedschap weg. Een schroefje indraaien lukt nog wel, maar gereedschap dat niet geschikt is voor mijzelf om te gebruiken, is weg. Als er klusjes zijn waarvoor ze nodig zijn, neemt degene die het klusje uitvoert toch zijn eigen gereedschap mee. Doneren aan de Kringloopwinkel, verkopen of op de Weggeefhoek.

8. Kleding: nadat je in deel 1 en 2 al bezig bent geweest met slecht zittend ondergoed of vrijgezelle sokken, is het nu tijd voor de rest van je kledingkast. Ikzelf heb alleen nog maar de stukken waar ik echt blij van word, maar ook jij kan al een stuk doen, zelfs als je nog niet bereid bent een minimalistische garderobe aan te gaan. Zelfs als je alleen maar de kapotte, verkleurde, te grote en te kleine items verwijderd, kom je waarschijnlijk al een heel eind. Oh, en vergeet die schoenen niet die zo klemmen, te klein zitten, blaren veroorzaken of te hoge hakken hebben om fatsoenlijk op te lopen. Ik zet kleding altijd op Marktplaats, als het niet verkoopt op de Weggeefhoek of ik breng het naar de Kringloopwinkel. Als je alleen stukken weg doet die beschadigd of verkleurd zijn, doneer ze dan in een textielcontainer.

9. Speelgoed & Knuffels: de spullen van je kinderen uitzoeken kan soms best lastig zijn, maar je kunt in ieder geval alvast alles uit de voorraad halen wat kapot, incompleet of volledig vergeten is. Wat nog goed is kun je naar een kinderdagverblijf brengen, de plaatselijke speel-o-theek, op de Weggeefhoek zetten of naar de Kringloopwinkel brengen. Als je twijfelt of je kind het gaat missen, kun je het even op een plek zetten waar het uit hun zicht is. Als ze er om vragen, kun je er altijd nog voor kiezen het weer zijn intrede in je huis te laten maken.

10. Oude electronica: oude mobiele telefoons, een enigszins vergeeld computerscherm, een TomTom die in het dagelijks leven is vervangen door het navigatie-appje op je telefoon, de ongebruikte kruimeldief, een videorecorder of je oude digitale fototoestel. Check eens goed wat je aan oude electronica hebt die je niet meer gebruikt. Ik heb geleerd dat ze soms nog verrassend veel opbrengen op Marktplaats, en anders kun je er misschien iemand blij mee maken op de Weggeefhoek. 

"GMVDMinimalism is een enthousiaste schrijfster die met veel plezier haar stukken deelt over besparen en bezuinigen, veganisme, minimalisme, consuminderen, ontspullen, duurzaamheid, zero-waste, zelfvoorzienend leven en simpel leven, maar ook over alle andere onderwerpen die ze in het dagelijks leven tegenkomt.

Wil je haar volgen en altijd als eerste op de hoogte zijn van haar dagelijkse schrijfsels? Mee discussiëren en filosoferen over een rijker, groener en duurzamer leven? Kans maken om duurzame prijzen te winnen, zoals bamboe tandenborstels, Dopper-flessen, moestuin-zaad en vele anderen? 

Je kunt net als velen anderen gemakkelijk meelezen door lid te worden van haar super gezellige Facebook-groep, door te klikken --> GMVDMinimalism ". 


Piteke van der Meulen
Weer even inspiratie opgedaan. Heerlijk die blogs van jou!
16-11-2018 19:46
16-11-2018 19:46 • Reageer
Xandra
Ook deze ga ik delen.
25-08-2018 20:04
25-08-2018 20:04 • Reageer
Sabrina van den Heuvel
Ik heb hem gedeeld
19-12-2017 12:08
19-12-2017 12:08 • Reageer
Katrien
Zo, cd's en dergelijke ga ik niet vervangen door digitale exemplaren. Verder mag er wel eens een en ander naar de prullenmand verdwijnen. Nu nog van mijn hart een steen maken. Misschien moet ik ook eens een maandje gaan opruimen. Misschien, als ik durf...
28-11-2017 21:58
28-11-2017 21:58 • Reageer
johan_jongedijk
ik heb denk ik zo ongeveer alles weggedaan wat ik langer dan een half jaar niet heb gebruikt
28-11-2017 13:43
28-11-2017 13:43 • Reageer
bloggingk
Wat een leuke serie!
22-09-2017 16:39
22-09-2017 16:39 • Reageer
KarineGaatVoorInspiratie
Wb mijn klerenkast uitspitten. Het k9st me altijd zoveel moeite om de herbruikbare (lees voor o.a. marktplaats of kringloop geschikte) kleding van de niet bruikbare te scheiden. He je daar ook tips voor? De kans is vrij groot dat ik echt nog wel wat kan verdienen met de mooie kleding die ik niet meer draag, terwijl ik het nu vaak allemaal in een textielcontainer mik!
06-09-2017 16:19
06-09-2017 16:19 • Reageer
Encaustichris
En: het is zo ontzettend leuk om iemand blij te maken met wat je weg geeft!!
03-09-2017 10:29
03-09-2017 10:29 • Reageer
spikkeltjee.x
Het zijn goede tips! Ga ze zeker gebruiken!
03-09-2017 09:05
03-09-2017 09:05 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Schitterend weer. Je spoort vast velen aan om afstand te gaan nemen van diverse 'overbodigheden'.
02-09-2017 13:48
02-09-2017 13:48 • 1 reactie • Reageer
GMVDMinimalism
Dank je wel voor je reactie!
02-09-2017 16:53
02-09-2017 16:53 • 1 reactie • Reageer
arcelinab
mooi overzichtje. volg me gerust vr regelmatig update van mijn minimaliseren van mijn huis! Ik werk met 1 onderwerp per dag 2a 3x per week.
01-09-2017 16:40
01-09-2017 16:40 • Reageer
Topper
Leuk, we hebben samen dezelfde serie. Ik hoop dat we velen hiermee kunnen inspireren en wederom ook telkens weer onszelf bij de les houden:) Dank je voor de link. Die tegel waar Henkjan het over heeft moet ik nog uitvogelen.
01-09-2017 15:14
01-09-2017 15:14 • Reageer
Henkjan de Krijger
Weet je dat je met 'lees meer' een post in een post kunt opnemen ? Dan zie je een 'tegel' ipv een link. Wordt het veel mooier van.
01-09-2017 08:52
01-09-2017 08:52 • Reageer
Ingeborgenzwerm
Interessante blog met veel informatie, ga deze en de andere straks eens rustig lezen, werkt trouwens wel inspirerend dat minimaliseren..
01-09-2017 06:46
01-09-2017 06:46 • Reageer
notifications_noneadd
24-08-2018 02:36
1 volger , 0 antwoorden
notifications_noneadd
06-11-2018 06:24
1 volger , 1 antwoord