10 Dingen Die Gratis te Krijgen Zijn - 2 - #Bezuinigen #Besparen

10 Dingen Die Gratis te Krijgen Zijn - 2 - #Bezuinigen #Besparen


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Zoals ik in deel 1 al vertelde is het minimaliseren bij mij in eerste instantie mede ontstaan omdat ik bang was mijn baan te verliezen en ik veel geld wilde besparen. Ik verloor uiteindelijk mijn baan niet, maar ik ben nog steeds enorm gepassioneerd over minimalisme. Het heeft me heel anders naar dingen doen kijken. Omdat voor mij een sobere levensstijl en minimalisme hand in hand gaan, ben ik ook veel minder geld gaan uitgeven en vond ik manieren om aan bepaalde zaken nooit meer geld uit te geven. Ik ga deze zaken, net als de 10 in deel 1, met je delen, misschien kun jij er ook een hoop geld mee besparen. Welkom bij deel 2!

1. Kapper: dit klinkt rigoureus maar ik heb geen onverzorgd haar, ik zorg gewoon dat ik het goed schoon houd, en eens per half jaar knip ik het zelf 5 centimeter af. Ik weiger te betalen voor een kapper. Ik vind zelf dat ik mooi haar in de goede kleur heb, en als ik het goed verzorg blijft het mooi en glanzend.

2. Vuurwerk: ik denk dat een heleboel mensen die zich niet bezighouden met bezuinigen of minimalisme het toch met me eens zijn; vuurwerk van de buren is altijd mooier. En als jij dan net je mooie dure pijl afsteekt, gaat er aan het einde van de straat een nog mooiere af. Nee, geld uitgeven aan vuurwerk, dát doe ik niet meer. Hoe minder vuurwerk, hoe minder vervuiling ook!

3. Kruiden: na het aanleggen van een moestuin, koop ik geen verse kruiden meer. In mijn tuin staat basilicum, tuinkers, peterselie en bieslook, en meer heb ik niet nodig. Let wel; ik heb het over kruiden, niet over specerijen. In de wintermaanden gaan de schattige kruidenpotjes achter het keukenraam, en in het voorjaar weer naar buiten. Altijd kruiden bij de hand.

4. Plastic tasjes: gelukkig mogen ze niet meer gratis worden meegegeven, maar ik koop ze ook NOOIT. Dat is gewoon principe. Ik heb een paar twee flinke shoppers, en meer heb ik niet nodig. Denk trouwens niet dat papieren tasjes beter zijn voor het milieu, ook die moeten geproduceerd worden, veel meer dan plastic omdat ze sneller stuk gaan. Niet doen, ookal vergaan ze beter en sneller in de natuur.

5. Inpakpapier: cadeaupapier krijg je vaak al bij de winkel wanneer je je cadeautje voor iemand aanschaft, en zo niet, dan koop ik het alsnog niet. Ik bewaar de allermooiste cadeaupapiertjes, labels en versieringen van de cadeautjes die ik zelf ontvang, en daarmee pak ik mijn te geven cadeautjes weer in. Veel cadeautjes zijn mooi genoeg en hebben helemaal geen papier nodig, maar zijn mooi met alleen een lint. Beter voor 't milieu!

6. Schoonmaakmiddelen: ik maak alles schoon met water, azijn en baking soda. Dit scheelt afval en geld en is toch erg effectief. Af en toe gebruik ik een stukje zeep, en dat is altijd gekregen zeep, bijvoorbeeld wat familie meeneemt uit hotels. Gooi eens een combinatie van baking soda en azijn in wc; ontstopt en bruist schoon!

7. Eieren: ik heb tegenwoordig drie hele lieve ex-industrie hennen. Ik verzorg ze goed, en zij leggen af en toe een eitje. Zo heb ik altijd gezonde eieren van blije kippen.

8. Kaarten: toen ik een keer, bij gebrek aan kaarten, zelf kaarten heb gemaakt met de computer, en dit geweldig werd ontvangen, besloot ik zelf kaarten te blijven maken. Doordat je ze helemaal kunt personaliseren zijn je kaarten altijd uniek, en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Ik maak de wenskaarten die ik nog heb gewoon op, maar daarna stap ik helemaal over.

9. Boterhamzakjes: ik gebruikte boterhamzakjes voor van alles; het inpakken van overgebleven restjes in de koelkast, het invriezen van groenten, en voor het doel waar ze voor zijn gemaakt; het inpakken van je lunch. Nu gebruik ik alleen nog maar omgespoelde glazen potten van conserven of broodbeleg zoals pindakaas,  die als bijkomend voordeel hebben dat ze perfect afsluiten en dus uitermate geschikt zijn om bijvoorbeeld soep of yoghurt mee te nemen naar je werk. Ik hoef dus niet alleen geen geld meer uit te geven aan de zakjes, het is ook nog beter voor het milieu, want die glazen potten kun je eindeloos hergebruiken, en als ze toch kapot gaan, recyclen.

10. Stroom voor tuinverlichting: ik was hier altijd al erg zuinig mee mede met behulp van een timer, maar sinds de aanschaf (of eigenlijk het cadeau krijgen) van tuinlampjes op zonne-energie, gebruik ik helemaal geen stroom meer voor de tuinverlichting. Zelfs in de winter laden de lampjes voldoende op om de hele nacht voldoende licht te geven. Een absolute uitkomst, want je plaatst de lampjes waar je maar wilt en ze kosten je absoluut geen energie meer. Scheelt geld en milieu!


"GMVDMinimalism is een enthousiaste schrijfster die met veel plezier haar stukken deelt over besparen en bezuinigen, minimalisme, consuminderen, ontspullen duurzaamheid, zero-waste, zelfvoorzienend leven en simpel leven, maar ook over alle andere onderwerpen die ze in het dagelijks leven tegenkomt.

Wil je haar volgen en altijd als eerste op de hoogte zijn van haar dagelijkse schrijfsels? Mee discussiëren en filosoferen over een rijker, groener en duurzamer leven? Kans maken om duurzame prijzen te winnen, zoals bamboe tandenborstels, Dopper-flessen, moestuin-zaad en vele anderen? 

Je kunt net als velen anderen gemakkelijk meelezen door lid te worden van haar super gezellige Facebook-groep, door te klikken --> GMVDMinimalism ". 
Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (13 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Leuk... ik ga me hier ook eens in verdiepen... word hoog tijd
| 21:12 |
Leuk! Veel plezier!
| 12:26 |
Ja mooie tips weer ik wordt gratis geknipt door onze jongste dochter
| 09:02 |
Dat scheelt ook!
| 12:26 |
Zonder er bewust over na te denken merk ik dat ik al aardig wat dingen hier uit dit lijstje zelf ook doe. Wij kijken tv via engelstalige Free to air zenders en een schotel bijvoorbeeld. Geen tv abbo, tuinverlichting op zonne energie, we hebben een 'thuiskapper' (wat wil zeggen dat we allebei zelf ons haar knippen), een moestuin om zelf de verse kruiden te kweken en zoveel mogelijk het jaar rond doorgaan met groenten. Ik zal eens even nadenken waar wij nog meer heel erg op besparen ;-)
| 07:38 |
Wat goed! En deel je je tips ook? Altijd leerzaam!
| 12:26 |
Onze grootste besparing zit hem in het niet verbruiken van gas, behalve dan om te douchen. De CV laten we uit want dat is te duur ... we stoken in plaats daarvan een oliekacheltje op petroleum in de woonkamer. Deze winter is dat tot nu toe prima te doen geweest zonder al te veel kou, en de lage temperaturen die je dan hebt, (afhankelijk van hoe groot de ruimte is die verwarmd moet worden natuurlijk), daar wen je ook aan. We zouden een grotere oliekachel kunnen kopen, maar dan verbruik je ook meer olie dus dat doet de besparing weer teniet. Nu zijn we in een winter ongeveer 40 euro per 10 dagen kwijt aan stoken. Maar ja, dat betalen wij in de zomer maanden (vanaf april tot en met oktober) niet meer. Zeg dat wij voor een winter stoken nu ongeveer 550 / 600 kwijt zijn. En als we hier de CV open zouden draaien, dan zou dat toch al snel 1000 euro of meer zijn. Zelfs als je de CV niet overal aanzet, het gas om hem op te stoken moet toch geteld worden en dat heeft niet te maken met waar je de radiatoren wel of niet open zet.
| 13:01 |
Voor mij bespaart dat dus duidelijk niet. Ik verbruik aan gas en energie samen 720,00 per jaar. Hoe verwarm je je afwaswater?
| 13:03 |
Als je in een rijtjeshuis woont of appartement kan dat ja. Wij wonen niet klein en vrijstaand in een oude boerderij, en we zitten ook niet op het aardgasnetwerk aangesloten. Wij hebben een propaangastank naast het huis en die een keer laten vullen kost rond de 1000 euro. Anderhalf a twee tanks verstook je per jaar ... dus voor ons is het duurder als wat we nu doen.

Elektrisch ... water koken en met koud water mengen.
| 13:24 |
Goede tips!

Mijn haar laat ik bij de kappersopleiding doen. Kost vaak niks of ben max een tientje kwijt voor verven. En ja ik laat het echt verven want ik word al grijs en dat vind ik wel erg op mijn leeftijd haha

Voor mijn ex was vuurwerk echt een hobby maar heb uiteindelijk wel een budget toen ingesteld anders werd het echt te gek. Zou het zelf ook niet kopen maar het hoort er gewoon bij. Ik kijk dit jaar gewoon lekker naar buiten, dan kost het me ook niks.

Eieren koop ik al bijna nooit want eet ze niet echt.

Gebruik niet veel kruiden dus hoef ook niet veel te kopen en gaat superlang mee.

Gebruik wel boterhamzakjes want kan nog geen trommel vinden die groot genoeg is voor alle broodjes die ik altijd meeneem zonder dat ik een hutkoffer moet meezeulen.

Heb geen tuin dus hoef dat ook niet te verlichten haha.
| 14:37 |
Kappersopleiding is ook een goede tip!
| 12:27 |
Heerlijk al die bespaar tips!
| 13:41 |
Ik zou zeggen; volg mij, ik schrijf over besparen en bezuinigen, minimalisme en ontspullen! Ik heb ook een Facebook-site waar je me kunt volgen: facebook.com/GMVDMinimalism .
| 13:43 |
Ik volg je al sinds vandaag
| 13:44 |
Gezellig! Welkom!
| 13:45 |
Een heel herkenbaar lijstje
| 10:58 |
Ik ben blij dat het herkenbaar is en dat je dus het meeste al hebt toegepast! Goed bezig!
| 11:41 |
herkenbaar ! Leuk stuk!
| 21:27 |
Dank je wel!
| 13:43 |
Tja..het kan allemaal een stuk minder. Leuk artikel!
| 18:24 |
Dank je wel! Bedankt voor je reactie!
| 18:33 |
schoonmaken deed ik ook al op die manier, in plaats van backing soda gebruik ik ook wel gewoon soda of zout, en voor de vloer moet ik bekennen gebruik ik nog wel eens allesreiniger, gewoon omdat ik het geurtje heerlijk vind, hahaha
| 10:51 |
Begrijp ik en moet ook kunnen, doen wat je zelf prettig vindt!
| 13:43 |
Waar koop je baking soda eigenlijk?
| 12:53 |
Kun je gewoon bij je plaatselijke AH om vragen!
| 18:33 |
1 Ik heb al jaren een tondeuse, mijn haar leent zich daar prima voor :-)
2 Mag van mij verboden worden voor particulieren.
7 Ik ruil mijn eitjes wel eens tegen sinaasappels of citroenen (groeien hier genoeg)
10 scheelt ook nog eens een hoop bedrading in je tuin.
| 10:52 |
Lekker bezig, Albert!
| 13:43 |
Leuk en alweer benieuwd naar deel 3 :)
| 09:19 |
Wat heerlijk om te lezen
| 05:24 |
Nou, dank je wel! Wat een heerlijke reactie!
| 05:25 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen